Skip to main content

Νέο φορονομοσχέδιο-σκούπα με ρυθμίσεις οφειλών, αμοιβές για όσους καταγγέλλουν φοροδιαφυγή

Θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα

Φορολογικό νομοσχέδιο – σκούπα με προεκλογικά «δωράκια» της τελευταίας στιγμής σε εκατοντάδες χιλιάδες φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Στο νομοσχέδιο αυτό θα περιλαμβάνονται οι διατάξεις που θα προβλέπουν την αναβίωση των ρυθμίσεων των 36-72 μηνιαίων δόσεων για τα «κορωνοχρέη» και της πιο παλαιάς ρύθμισης των 120 δόσεων, τη θέσπιση νέας ρύθμισης 36-72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν από την 1η Νοεμβρίου 2021 και μετά, καθώς επίσης και την δυνατότητα των κατ’ επάγγελμα αγροτών να πάρουν πίσω από το κράτος και κατά το τρέχον έτος τον ειδικό φόρο κατανάλωσης  που επιβαρύνει το πετρέλαιο το οποίο χρησιμοποιούν για την παραγωγική τους δραστηριότητα. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει επίσης την παράταση της εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές, καφέ, εστίαση, τουριστικό πακέτο και άλλα αγαθά και υπηρεσίες μέχρι το τέλος του 2023, την δυνατότητα πληρωμής τελών κυκλοφορίας με το μήνα, την καταβολή χρηματικών αμοιβών σε όσους πολίτες καταγγέλλουν στην Α.Α.Δ.Ε. παραβάσεις φοροδιαφυγής μέσω της εφαρμογής  «Appodixi» και την θέσπιση μιας μόνιμης διαδικασίας εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών για όσους φορολογούμενους έχουν ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά αποφάσεων της Α.Α.Δ.Ε..

Ειδικότερα το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει μεταξύ άλλων:

1. Ρυθμίσεις οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία: Αναβιώνουν οι ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων ενώ θεσπίζεται ένα νέο σχήμα 36 – 72 δόσεων για τους φορολογούμενους οι οποίοι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πριν την ενεργειακή κρίση. Το νέο πλαίσιο εξόφλησης παλαιών και νέων οφειλών προς την Εφορία και τα Ταμεία θα ενεργοποιηθεί από τον Απρίλιο. Η νέα έκτακτη ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων αφορά όσους την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ. Οι δόσεις είναι έντοκες. Για όσους επιλέξουν 36 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37% ενώ για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 72 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται σε 5,87%.  α νέα προγράμματα τμηματικής εξόφλησης των χρεών κρύβουν τσουχτερά επιτόκια έως 5,87% και πέναλτι. Επίσης, όσοι είχαν την 1η Νοεμβρίου 2021  ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων την οποία έχασαν και βεβαιώθηκαν νέες οφειλές, μετά την 1η Νοεμβρίου 2021, τότε οι νέες οφειλές δύνανται να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων.

2. Επιστροφή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο: Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης  στο αγροτικό πετρέλαιο θα συνεχιστεί και για το 2023. Δικαιούχοι επιστροφής του ΕΦΚ θα είναι τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα». Η επιστροφή του ΕΦΚ θα είναι ουσιαστικά ο ΕΦΚ που αναλογεί στην ποσότητα λίτρων πετρελαίου, την οποία τα συναρμόδια υπουργεία θα εκτιμήσουν ότι αντιστοιχεί, ετησίως, στην κατανάλωση που απαιτεί το μέγεθος και το είδος κάθε καλλιέργειας φυτικού προϊόντος ή ο αριθμός και το είδος κάθε εκτρεφόμενου ζώου. Το ποσό που θα επιστραφεί θα ανέρχεται σε 0,41 ευρώ ανά λίτρο εκτιμώμενης ετήσιας ποσότητας κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου. Π.χ., για καλλιέργεια 100 στρεμμάτων σκληρού σιταριού, αν η μέγιστη ποσότητα πετρελαίου οριστεί στα 1.600 λίτρα, το με συντελεστή ΕΦΚ 0,41 ευρώ ανά λίτρο, ο παραγωγός θα πάρει ως επιστροφή 656 ευρώ.

3. Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ: Παρατείνεται για άλλο ένα εξάμηνο, μέχρι τις 31-12-2023, η ισχύς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ  για τις μεταφορές προσώπων, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τους κινηματογράφους και τα θέατρα, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού, το τουριστικό πακέτο και ορισμένα είδη προστασίας της δημόσιας υγείας.

4. Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα: Η διάταξη θα προβλέπει ότι αν κάποιος άρει την ακινησία του αυτοκινήτου του και το επανακυκλοφορήσει για ένα μήνα θα πληρώσει μόνο το 1/12 των ετησίων τελών κυκλοφορίας του 2023, εάν το επανακυκλοφορήσει για δύο μήνες τα 2/12, εάν για 3 μήνες τα 3/12, εάν για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.

5. Μπόνους για χρήστες της εφαρμογής «Appodixi»: Οι φορολογούμενοι οι οποίοι θα ειδοποιούν την Α.Α.Δ.Ε., μέσω της εφαρμογής “Appodixi” για περιπτώσεις φοροδιαφυγής θα λαμβάνουν χρηματικές αμοιβές. Η νέα διάταξη θα προβλέπει, συγκεκριμένα, ότι το χρηματικό μπόνους που θα λαμβάνουν οι πολίτες θα είναι κλιμακωτό ανάλογα με την αξία της συναλλαγής και το ύψος της διαπιστωμένης φοροδιαφυγής. Το ελάχιστο ποσό επιβράβευσης θα είναι το τριπλάσιο της συναλλαγής ενώ το ανώτατο ποσό που θα κερδίζουν οι πολίτες θα φθάνει τα 1.500 έως 2.000 ευρώ.

6. Μόνιμη διαδικασία εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας: Προβλέπεται η μονιμοποίηση της επιτροπής εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών, με στόχο την αποσυμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων και του Σ.τ.Ε. από χιλιάδες εκκρεμείς προσφυγές φορολογουμένων εναντίον αποφάσεων της Φορολογικής Διοίκησης (της Α.Α.Δ.Ε.) για την επιβολή φόρων και προστίμων και την ταχεία επίλυση των φορολογικών διαφορών. Όσοι ενταχθούν στη εξώδικη αυτή διαδικασία θα κερδίζουν έκπτωση έως 75% στις προσαυξήσεις και αποπληρωμή των φόρων και προστίμων μέχρι και σε 24 δόσεις.