Skip to main content

Γ. Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ) στη Naftemporiki TV: To «καλάθι» δεν συγκρατεί τις τιμές – Αισχροκέρδεια και ολιγοπώλια το πρόβλημα

«Ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να είναι εργαλείο πολιτικής στα χέρια των κυβερνήσεων» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ. Ζήτησε μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ.

Ένα στα δύο νοικοκυριά βλέπει το εισόδημά του να εξανεμίζεται στις 18 ημέρες. Αυτό προκύπτει από την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, την οποία και σχολίασε σήμερα στη Naftemporiki TV o πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας, Γιώργος Καββαθάς.

Μιλώντας στην εκπομπή Newsroom με τον Μιχάλη Ψύλο, ο κ. Καββαθάς σημείωσε πως τα ευρήματα της εφετινής έρευνας είναι δυσμενέστερα και από εκείνα της περσινής. Όπως είπε τα στοιχεία που προκαλούν περαιτέρω φτωχοποίηση των νοικοκυριών είναι η ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα είδη διατροφής. «Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί, αλλά όχι με επιδοματικού χαρακτήρα διαδικασίες, που δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Χρειάζεται μείωση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης, όπως και αύξηση μισθών» υπογράμμισε.

Το «καλάθι του νοικοκυριού» δεν βοηθάει

Η μείωση που επικοινωνιακά αναφέρεται από την κυβέρνηση, δεν ισχύει. 6/10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι το καλάθι δεν έχει βοηθήσει στο να διακρατηθούν οι τιμές, είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ. «Το είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα συγκρατήσει τις τιμές, αφού δεν βάζει πλαφόν στις τιμές, άρα ανά εβδομάδα αλλάζουν, ενώ μεταφέρεται ένας σημαντικός κύκλος εργασιών από τις μικρότερες εταιρείες του κλάδου τροφίμων στις 5 -6 μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ» ανέφερε, προσθέτοντας πως «πρέπει να δούμε και φαινόμενα αισχροκέρδειας. Δεν είναι δικαιολογημένες όλες οι αυξήσεις».

«Αυτό που μπορεί να εντοπίσει φαινόμενα αισχροκέρδειας είναι οι έλεγχοι. Έχουμε τεχνητές ελλείψεις, όπως συνέβη για παράδειγμα με το ηλιέλαιο που εξαφανίστηκε αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία από την αγορά με αποτέλεσμα να τετραπλασιαστεί η τιμή του». Όποιος όμως μπορούσε να το πληρώσει ακριβά, το έβρισκε εύκολα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι  τα ολιγοπώλια οδηγούν σε πρακτικές εναρμονισμένων τιμών.

Μείωση ΕΦΚ και ΦΠΑ, αύξηση μισθών

Ο κ. Καββαθάς σχολίασε πως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα επιβαρύνει υπέρμετρα την τιμή των καυσίμων, όπως και ο υψηλός ΦΠΑ.

Για τον κατώτατο μισθό, σημείωσε πως η διαμόρφωσή του δεν μπορεί να είναι εργαλείο πολιτικής στα χέρια των κυβερνήσεων. «Με ξένα κόλυβα μνημόσυνο κάνουν οι πολιτικοί μας» σχολίασε, προσθέτοντας πως πρέπει η διαδικασία να επιστρέψει στα χέρια των κοινωνικών εταιρειών.

Η ΓΣΕΒΕΕ, όπως είπε, ως συνδικαλιστικός φορέας προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 8% ώστε να επανέλθουμε σιγά – σιγά σε μία κανονικότητα. Παρατήρησε δε πως ο κατώτατος μισθός που είχαμε το 2012 για τον ανειδίκευτο εργάτη είναι σήμερα ο εθνικός κατώτατος μισθός. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τότε αφορούσε μόνο 150.000 εργαζομένους, ενώ σήμερα αφορά 650.000  εργαζομένους.

naftemporiki.gr