Skip to main content

Ελληνική κτηματαγορά: Ξένοι υπήκοοι οι αγοραστές διαμερισμάτων

INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Δυστυχώς, την ελληνική κτηματαγορά εξακολουθεί να τη χαρακτηρίζει η έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων για τις αγοραπωλησίες ακινήτων, οπότε η εικόνα της μεταφέρεται μόνον από τα στελέχη μεσιτικών γραφείων.

Ξένοι υπήκοοι είναι, σε σημαντικό ποσοστό, οι αγοραστές διαμερισμάτων, ενώ οι Έλληνες, ειδικά στην παρούσα συγκυρία με τα αυξημένα επιτόκια, αγοράζουν χωρίς επίσκεψη στις τράπεζες.

Τα παραπάνω συμπυκνώνουν τα όσα αναφέρουν μεσίτες με βάση τη δραστηριότητά τους, που, πάντως, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν έχει «παγώσει» λόγω της αύξησης του κόστους των στεγαστικών δανείων.

Δυστυχώς, την ελληνική κτηματαγορά εξακολουθεί να τη χαρακτηρίζει η έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων για τις αγοραπωλησίες ακινήτων, οπότε η εικόνα της μεταφέρεται μόνον από τα στελέχη μεσιτικών γραφείων.

Όπως σημειώνεται, λοιπόν, κινητικότητα και ενδιαφέρον υπάρχει για την αγορά διαμερισμάτων κυρίως στην Αθήνα και τις τουριστικές περιοχές, ενώ μέχρι στιγμής δεν διαπιστώνεται να έχουν σταματήσει οι αγοραπωλησίες.

Το πόσες πράξεις τελικά γίνονται δεν το ξέρει κανείς, ενώ -όπως υπογραμμίζεταιοι επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων θα φανούν σε μερικούς μήνες.

Ελκυστική

Για τους ξένους (Ισραηλινούς, Κινέζους, αλλά και Ευρωπαίους) η ελληνική κτηματαγορά είναι ελκυστική, αφενός γιατί οι τιμές είναι χαμηλότερες από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αφετέρου γιατί έχει υψηλές αποδόσεις λόγω των ιδιαίτερα υψηλών μισθωμάτων.

Η έλλειψη κατοικιών προς μίσθωση, και εξαιτίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων, έχει διαμορφώσει τα ενοίκια σε απλησίαστο επίπεδο για τον μέσο Έλληνα, ωστόσο, όταν πρόκειται για τη στέγαση μιας οικογένειας που δεν έχει δική της ιδιοκτησία δεν υπάρχει επιλογή.

Δεν είναι λίγα τα στελέχη της κτηματαγοράς που αναφέρουν ότι για ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού η αγορά κατοικίας φτάνει να είναι πλέον άπιαστο όνειρο. Χαμηλοί μισθοί, υψηλές αξίες και τραπεζικά επιτόκια κάνουν απαγορευτική την αγορά ακινήτου για το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων χωρίς ιδιοκτησία και εν τέλει οι αγοραστές σήμερα είναι ξένοι που δεν πάνε στις ελληνικές τράπεζες ή Έλληνες που διαθέτουν μετρητά