Skip to main content

Φυσικό αέριο: Ανακούφιση από την πτώση των τιμών-αβεβαιότητα για το μέλλον

Οι τιμές έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 80% από την κορύφωσή τους τον  περασμένο Αύγουστο (300 ευρώ) καθώς οι περικοπές του ρωσικού φυσικού αερίου έπληξαν την Ευρώπη.

Χαράς ευαγγέλια! Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχωρεί  δραστικά, κάτω από το όριο των 50 ευρώ την μεγαβατώρα, για πρώτη φορά εδώ και 17 μήνες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην αγορά Ttf του Άμστερνταμ υποχώρησαν στα 49 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καταγράφοντας πτώση πάνω από 5%.

Οι τιμές έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 80% από την κορύφωσή τους τον  περασμένο Αύγουστο (300 ευρώ) καθώς οι περικοπές του ρωσικού φυσικού αερίου έπληξαν την Ευρώπη. Το κόστος της ανόδου των τιμών ξεπέρασε το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, ωθώντας ταυτόχρονα τον πληθωρισμό σε υψηλά ρεκόρ των τελευταίων δεκαετιών.

Τώρα, η Ευρώπη βλέπει μια απότομη βελτίωση, καθώς η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, με τη βοήθεια του σχετικά ήπιου χειμώνα, τις προσπάθειες για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και τις αυξημένες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ.
Ταυτόχρονα, τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης προς το παρόν (65%) προσφέρουν  ένα απόθεμα ασφαλείας για τη Γηραιά ήπειρο και μια χροιά αισιοδοξίας ότι η Ευρώπη μπορεί να τα βγάλει πέρα ​​και τον επόμενο χειμώνα. Το τέλος της περιόδου θέρμανσης με  ισχυρά αποθέματα –που θα υπερβαίνουν το 50% της συνολικής αποθεματικής χωρητικότητας της ΕΕ που ανέρχεται περίπου σε 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα– εξαλείφει κάθε φόβο για βραχυπρόθεσμη έλλειψη φυσικού αερίου. Μειώνει επίσης τις ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης τον ερχόμενο χειμώνα.« Η Ευρώπη παραμένει ασυνήθιστα ζεστή, με ανέμους  που βοηθούν την Αιολική ενέργεια και είναι καλά εφοδιασμένη για να ανταποκριθεί σε μια επιβραδυνόμενη ζήτηση», δήλωσε ο Τόμπιας Ντέιβις , επικεφαλής του τομέα LNG για την Ασία στη χρηματιστηριακή Tullet Prebon . Επιπλέον, πέντε νέοι πλωτοί τερματικοί σταθμοί LNG έχουν εγκατασταθεί σε ολόκληρη την ΕΕ  – στην Ολλανδία, την Ελλάδα, τη Φινλανδία και δύο στη Γερμανία – παρέχοντας επιπλέον 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Τον επόμενο χρόνο αναμένεται επίσης και άλλοι τερματικού σταθμοί LNG να τεθούν σε λειτουργία.

«Το προβλεπόμενο υψηλό επίπεδο αποθεμάτων σε φυσικό αέριο – άνω του 50% στο τέλος της φετινής χειμερινής περιόδου- είναι ένα ισχυρό σημείο εκκίνησης για τη σεζόν 2023/24»,αναφέρει η Κομισιόν. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι στο τέλος της χειμερινής περιόδου το 2022, τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν μόλις 20%.

Η αβεβαιότητα συνεχίζεται

Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τις ελπίδες ότι η χειρότερη ενεργειακή κρίση  εδώ και δεκαετίες, επιτέλους υποχωρεί. Θα μπορούμε λοιπόν, να ελπίζουμε και σε σημαντική πτώση του πληθωρισμού; Δυστυχώς , υπάρχουν ακόμη αβεβαιότητες για το ενεργειακό μέλλον στην Ευρώπη. Τα νέα είναι ενθαρρυντικά καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει περίπου κατά  35% μέχρι στιγμής εφέτος, αλλά εξακολουθούν να είναι περίπου διπλάσιες από τα συνηθισμένα επίπεδα ,για αυτήν την εποχή.

Η ικανότητα επίσης της ΕΕ να γεμίσει κατά 90% τις αποθήκες φυσικού αερίου, πριν από τον επόμενο χειμώνα, πιθανότατα θα εξαρτηθεί από τις συνεχείς μειώσεις στην κατανάλωση φυσικού αερίου. Ρωσικό φυσικό αέριο τέλος για τους επόμενους χειμώνες και η Ευρώπη πρέπει να βρει μακροπρόθεσμες και οικονομικά βιώσιμες λύσεις, μέχρι να εφαρμοστεί η Πράσινη μετάβαση «Το μονοπάτι που χάραξε η ΕΕ είναι καλό, αλλά οι ενεργειακές προκλήσεις δεν κερδίζονται όλες», τονίζουν στην Ναυτεμπορική, ευρωπαικές ενεργειακές πηγές.

Τι θα γίνει με τον πληθωρισμό;

Αν η Ευρώπη θα βγει πραγματικά νικήτρια από την κρίση του φυσικού αερίου, θα εξαρτηθεί επίσης σε σημαντικό βαθμό από την μείωση των τιμών των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας , που θα συμβάλουν στην πτώση του πληθωρισμού. « Αν η υποχώρηση των τιμών της ενέργειας συνεχιστεί, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να πέσει κάτω από το 3% στο τέλος του έτους», εκτιμά μάλιστα ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.  «Μέχρι στιγμής πάντως, ο βασικός πληθωρισμός έχει επηρεαστεί λιγότερο από την πτώση των τιμών της ενέργειας. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς η ενέργεια συνήθως έχει σταδιακό και έμμεσο αντίκτυπο στην τιμή των αγαθών και των υπηρεσιών» τονίζει ο Πανέτα. Για παράδειγμα, το κόστος παραγωγής τροφίμων θα ωφεληθεί από την μείωση της τιμής των λιπασμάτων.

Αυτό σημαίνει ότι, αν υποθέσουμε πώς δεν θα υπάρξουν άλλες ανατροπές στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κινήσεις του Πούτιν για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, οι τιμές στην Ευρώπη γενικά θα εξακολουθήσουν να είναι υψηλές. Και αυτή είναι μια πολύ σημαντική πρόκληση που πρέπει να ξεπεραστεί. Αν και, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να  ανακοινώσουμε την οριστική νίκη, από τα χείλη των Ευρωπαίων βγαίνει ένας αναστεναγμός ανακούφισης για τη φετινή χειμερινή περίοδο που πλησιάζει στο τέλος της.