Skip to main content

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι νέες επιδοτήσεις για τον Φεβρουάριο

Στα 40 ευρώ/ΜWh η επιδότηση για έως 500 κιλοβατώρες.

Τις νέες επιδοτήσεις στα τιμολόγια για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος που θα ισχύσουν τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.

«Οι καταναλωτές θα έχουν την ενέργεια που χρειάζονται», είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι είμαστε σε μια περίοδο δραστικής μείωσης των διεθνών τιμών ενέργειας. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι καταναλωτές συμμετέχουν ενεργά στην εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ υπογράμμισε ότι μόνιμη μέριμνα της κυβέρνησης είναι ο λογαριασμός που θα πληρώνουν οι καταναλωτές να παραμείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση.

Οι ανακοινώσεις δείχνουν ένα αλλαγμένο μοντέλο επιδοτήσεων, και έρχονται 11 ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση από τις εταιρείες προμήθειας των ονομαστικών χρεώσεων για τον επόμενο μήνα, οι οποίες ήταν μειωμένες κατά 60% -κατά μέσο όρο- σε σχέση με αυτές του Ιανουαρίου, οδηγώντας σε «προσγείωση» των επιδοτήσεων, δραστική μείωση του συνολικού κονδυλίου αλλά και ex post επιδότηση των μεγάλων καταναλώσεων για τα νοικοκυριά.

Η επιδότηση για τους οικιακούς καταναλωτές, όπως είχε γράψει η «Ν»:

  • Για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα  40 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Την ίδια επιδότηση θα λάβουν όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες εφόσον μειώσουν κατά 15% την ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
  • Για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 88 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αναφορικά με τα επαγγελματικά τιμολόγια:

  • 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα για όλους τους εμπορικούς καταναλωτές χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης
  • για τους αγρότες η επιδότηση είναι διπλάσια και ανέρχεται στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Το συνολικό κόστος της επιδότησης για τα νοικοκυριά και τους εμπορικούς καταναλωτές τον Φεβρουάριο ανέρχεται στα 95 εκατ. ευρώ.

Για το φυσικό αέριο δεν υπήρξε αναφορά.

Οι χρεώσεις των παρόχων για τον Φεβρουάριο

ΔΕΗ: 199 ευρώ/MWh (τη χαμηλότερη από την έναρξη του νέου συστήματος τιμολόγησης τον Αύγουστο), η οποία ενσωματώνει  μείωση της τάξης του 60% σε σχέση με τον Ιανουάριο, οπότε είχε διαμορφωθεί στα 489 λεπτά/MWh.

Protergia: 248 ευρώ/MWh (188 με έκπτωση συνέπειας) από 480 και 420  ευρώ/MWh τον Ιανουάριο αντίστοιχα.

Φυσικό Αέριο Ελλάδος: 188 ευρώ/ΜWh με έκπτωση συνέπειας (από 358 ευρώ τον Ιανουάριο) και 251 ευρώ/MWh χωρίς έκπτωση συνέπειας (από 477 ευρώ τον Ιανουάριο)

Ήρων: 249 ευρώ/MWh (από 430 τον Ιανουάριο)

Elpedison: 195 ευρώ/MWh ημερήσια κατανάλωση και 188,3 ευρώ/MWh το νυχτερινό (από 450 και 440,3 αντίστοιχα).

NRG: Η εταιρεία διαθέτει το πρόγραμμα nrg on time με χρέωση 191 ευρώ/MWh (με έκπτωση συνέπειας 15%) (από 409 τον Ιανουάριο). Για το πρόγραμμα Prime  η χρέωση διαμορφώνεται στα 243  ευρώ/ΜWh (από 440 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο).

Watt&Volt: 245 ευρώ/MWh (από 459)

ZeniΘ: για κατανάλωση έως 270 κιλοβατώρες, 194 ευρώ/MWh (από 465). Η υπερβάλλουσα κατανάλωση χρεώνεται με 205 ευρώ/MWh (από 475)