Skip to main content

Airbnb: Περισσότερα από 100.000 ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης μπαίνουν στο στόχαστρο της Α.Α.Δ.Ε.

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Α.Α.Δ.Ε, στο στόχαστρο των φοροελεγκτικών υπηρεσιών θα μπουν περισσότερες από 100.000 περιπτώσεις ακινήτων.

Μπαράζ ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και ελέγχων σε χιλιάδες φορολογουμένους που λαμβάνουν εισοδήματα από βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ακινήτων προγραμματίζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Α.Α.Δ.Ε, στο στόχαστρο των φοροελεγκτικών υπηρεσιών θα μπουν περισσότερες από 100.000 περιπτώσεις ακινήτων. Για τις περιπτώσεις αυτές οι ελεγκτές θα προχωρήσουν σε διασταυρώσεις δεδομένων από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (έντυπα Ε2 και Ε1), από τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (έντυπα Ε9) κι από τις δηλώσεις μισθώσεων ακινήτων των ιδιοκτητών με στοιχεία από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb, Booking.com, VRBO), από το Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης της Α.Α.Δ.Ε. κι από τις κινήσεις των πιστωτικών καρτών και των τραπεζικών λογαριασμών των ίδιων φορολογουμένων. Στόχος είναι να εντοπιστούν εισοδήματα από βραχυχρόνιες εκμισθώσεις που δεν δηλώθηκαν από τους ιδιοκτήτες.

Στο «μάτι» του φοροελεγκτικού μηχανισμού μπαίνουν και όσοι  νοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω καταχωρήσεων σε Facebook και Instagram. Για τις μισθώσεις αυτές, δεν απαιτείται η δήλωση των ακινήτων στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης της Α.Α.Δ.Ε. αλλά θα πρέπει να υποβάλλονται οι σχετικές δηλώσεις μίσθωσης ακινήτων και να δηλώνονται τα μισθώματα που εισπράττονται στη φορολογική δήλωση.

Επιπλέον, στο «σκάνερ» της ΑΑΔΕ θα βρεθούν και οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb που δεν  έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων όπου γίνονται οι κρατήσεις των ακινήτων ή έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία για τα ακίνητά τους.

Αμέσως μετά  θα ακολουθήσει φορολογικός έλεγχος  στα εισοδήματα  που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σε όσες περιπτώσεις εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα θα επιβάλλονται οι αναλογούντες προσαυξημένοι τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς επίσης πρόστιμα για ανακριβή υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, τα ποσά των οποίων θα κυμαίνονται από 10% έως και 50% επί της διαφοράς φόρου που θα έχει προκύψει.
Πρόστιμο 5.000 ευρώ

Στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα είτε δεν έχουν δηλωθεί στο “Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής” ή ότι αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε θα αποστέλλονται στις Δ.Ο.Υ. τα στοιχεία των ακινήτων και των διαχειριστών. Για τους φορο-παραβάτες η Εφορία θα ράψει «κουστούμι» έξτρα φόρων και προστίμων που φθάνουν τις 5.000 ευρώ.
Ειδοποιητήρια

Για τις περιπτώσεις μη δήλωσης του Α.Μ.Α. ή ελλιπών δηλώσεων των στοιχείων των ακινήτων στο Μητρώο και στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. θα στείλουν ηλεκτρονικά μηνύματα σε όσους ιδιοκτήτες εντοπίσουν για την άμεση συμμόρφωσή τους. Όσοι δεν προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις, είτε  δηλώνοντας τον ΑΜΑ ή διευθετώντας τυχόν  λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους εκτός από την επιβολή του προστίμου των 5.000 ευρώ θα δουν τα ακίνητά τους να διαγράφονται από τις  ψηφιακές πλατφόρμες στις οποίες τα έχουν αναρτήσει.