Ζοφερές οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη, με τον Πάολι Τζεντιλόνι να επικρίνει και τα μέτρα για την ενέργεια που έλαβε η Αθήνα, χαρακτηρίζοντάς τα «μη στοχευμένα». «Η Ελλάδα δαπανά σημαντικό τμήμα του ΑΕΠ της για ενεργειακά μέτρα» και προβλέπει μείωση των δαπανών αυτών για το 2023.
Ο Επιτροπος Οικονομίας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η ποιότητα των μέτρων (στην Ελλάδα) δεν είναι όσο στοχευμένη θα θέλαμε» και αυτό δυστυχώς είναι ένα πρόβλημα που το συναντάμε και σε άλλες χώρες.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι θετικό ότι αυτά τα μέτρα για την ενέργεια που ήταν αρκετά υψηλά στην Ελλάδα το 2022 (περί το 2% του εθνικού ΑΕΠ) και μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ, προβλέπεται ότι το 2023 θα μετριαστούν. «Αυτό είναι μια πρόκληση που ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη, εάν τελικά οι τιμές της ενέργειας παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα», δήλωσε.
Για το ζήτημα των μισθών, και τις αυξήσεις τους που μένουν κάτω από τον πληθωρισμό, ο κ. Τζεντιλόνι επεσήμανε ότι αυτό « είναι ένα πρόβλημα σχεδόν για όλες τις χώρες στην ΕΕ, αλλά για διαφορετικούς λόγους στην κάθε μία».
«Οι μισθοί αυξάνονται πιο γρήγορα σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, όμως η αύξηση αυτή δεν καλύπτει την αύξηση του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της καταναλωτικής ισχύος».
«Έχουμε δύο κινδύνους μπροστά μας», προειδοποίησε και προσέθεσε: «Ο ένας είναι η απώλεια της αγοραστικής δύναμης και ο δεύτερος είναι ο σπειροειδής αυξανόμενος πληθωρισμός. Η περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού θα έβλαπτε επίσης τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε μια δραματική απώλεια της αγοραστικής δύναμης και θα πρέπει να αποφύγουμε αυτό το σπιράλ πληθωρισμού-μισθών», τόνισε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ