Skip to main content

«Φρέναρε» η βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο – Πτώση 1,1%

Στο εννεάμηνο ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής παρέμεινε σε θετικό έδαφος με άνοδο 3,6%

Αρνητικό πρόσημο είχε η βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο, καθώς το ενεργειακό κόστος και οι πληθωριστικές πιέσεις δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα για τον κλάδο της μεταποίησης. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του φετινού Σεπτεμβρίου, κατέγραψε μείωση 1,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021, έναντι αύξησης 10,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022, παρέμεινε σε θετικό έδαφος με άνοδο 3,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021.

Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του Σεπτεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2022, παρουσίασε μείωση 3%.

Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη αύξηση και τη μεγαλύτερη πτώση

ΕΛΣΤΑΤ

Ο δείκτης του κλάδου κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, ενώ ο δείκτης του κλάδου κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση κατά τον Σεπτέμβριο 2022 σε σχέση με τον Αύγουστο 2022.

Κατά τη σύγκριση των δεικτών του Σεπτεμβρίου 2022 με τους αντίστοιχους δείκτες του Σεπτεμβρίου 2021, η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στον κλάδο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη-άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης.

naftemporiki.gr