Skip to main content

Σημαντική εβδομάδα για τα ελληνικά θέματα

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Μια «γεμάτη» εβδομάδα εκκινεί αύριο για τα ελληνικά θέματα και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής, στα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. αλλά και η απόφαση για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων που θα πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου ώστε να εκταμιευθεί 1 ακόμη δισ. αλλά και να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Πρόκειται για ασφαλώς πιο «δύσκολο» πακέτο μέτρων με έμφαση στο φορολογικό αλλά κυρίως στο ασφαλιστικό.

Εντός της εβδομάδας θα προχωρήσει και ο έλεγχος υλοποίησης του πρώτου πακέτου μέτρων που ψηφίστηκαν την Παρασκευή, από τους εκπροσώπους των δανειστών και από την ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης.

Την Τετάρτη θα συνεδριάσει το Euroworking Group το οποίο θα ασχοληθεί με την πορεία υλοποίησης του πρώτου πακέτου μέτρων από την Αθήνα ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών, (Νέκλαν Κοστέλο, Ράσμους Ρίεφερ, Νικολό Τζιαμαρόλι και Ντέλια Βελκουλέσκου) θα έρθουν μεθαύριο Τρίτη στην Αθήνα.

Την επόμενη ημέρα (Πέμπτη) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα υποδεχθεί τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ο οποίος θα είναι επικεφαλής πολυμελούς αποστολής από αξιωματούχους της Γαλλικής κυβέρνησης, επιχειρηματίες ακόμη και παράγοντες από τον χώρο του Πολιτισμού.

Στην ατζέντα της πολυεπίπεδης επαφής των δύο χωρών θα είναι η πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος, οι επενδύσεις (ιδιωτικοποιήσεις, λιμάνια, τραίνα, ενέργεια), αλλά και το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να εμπλακεί στο ελληνικό πρόγραμμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το τελευταίο θα επιδιώξει η ελληνική πλευρά να προστεθεί στην ατζέντα της συνάντησης με δεδομένο ότι και η Γαλλική πλευρά δείχνει να συμφωνεί στη μεγαλύτερη εμπλοκή ενός δημοκρατικά εκλεγμένου οργάνου όπως το ευρωκοινοβούλιο σε μείζονα θέματα όπως η οικονομική κρίση και τα προγράμματα βοήθειας.