Βαθύ κόκκινο δείχνουν σήμερα τα ταμπλό των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες για ιταλικές υποχωρήσεις προσφέρουν στήριγμα στην αγορά ομολόγων. Τη σκιά τους ρίχνουν όχι μόνο οι εξελίξεις στο ιταλικό μέτωπο, αλλά και το διεθνές κλίμα αβεβαιότητας, από την υπόθεση Κασόγκι έως τον εμπορικό πόλεμο, ο οποίος πυροδότησε σήμερα νέες μεγάλες ρευστοποιήσεις στην κινεζική αγορά μετοχών. Αρνητικό το κλίμα και στο Χ.Α.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει πτώση 1,4% και επιστρέφει σε επίπεδα που είχε να συναντήσει από το Δεκέμβριο του 2016. O τεχνολογικός κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο των πιέσεων, με πτώση 2,2%. Τις ρευστοποιήσεις στον κλάδο πυροδότησαν τα αποτελέσματα της AMS, που είδε τη μετοχή της να κάνει «βουτιά».
Οι πιέσεις είναι ισχυρότερες για τις γερμανικές μετοχές, με τον Dax να παρουσιάζει απώλειες 2,15% και να κινείται επίσης σε χαμηλά σχεδόν δύο ετών. Ο γαλλικός CAC 40 σημειώνε πτώση 1,54%, ενώ ο FTSE MIB υποχωρεί περίπου 1,1%.
Δέσμιο του αργητικού κλίματος το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη στο -0,9% και στις 620 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης είναι για ακόμη μία φορά αρνητικός πρωταγωνιστής με απώλειες της τάξης του 2%.
Το κλίμα στην ελληνική αγορά είναι πάντως υποτονικό με την αξία των συναλλαγών να περιορίζεται στα 6 εκατ. ευρώ.
Nωρίτερα στις αγορές της Ασίας, οι κινεζικές μετοχές δέχθηκαν εκ νέου ισχυρές πιέσεις μετά την ανάκαμψη της Δευτέρας. Ο Σύνθετος Δείκτης στη Σαγκάη σημείωσε πτώση 2,26%, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ είχε απώλειες 3%. Πτώση σχεδόν 2,7% σημείωσε και ο Nikkei 225 στο Τόκιο, με τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικών ειδών στο στόχαστρο.
naftemporiki.gr