Skip to main content

Talk of the market: Στην «καμπύλη» του Covid-19 προσαρμόζεται η αγορά

Η κλιμάκωση της υγειονομικής κρίσης αποτελεί το κορυφαίο θέμα στο κλείσιμο της εβδομάδας. Αναμένονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τις δραστηριότητες που θα περιοριστούν, καθώς επανεξετάζεται τόσο το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, όσο και η λειτουργία της αγοράς.

Η αύξηση των κρουσμάτων και η σύγχυση σε σχέση με το εμβολιαστικό πρόγραμμα και την επάρκεια δόσεων δεν είναι καλά νέα για τις αγορές. Πάντως χθες αντέδρασαν μετά τις πιέσεις επί σειρά συνεδριάσεων. Στο ελληνικό χρηματιστήριο φάνηκε να επιστρέφουν οι αγοραστές και με ώθηση από τις τραπεζικές μετοχές ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,5%, σε μια συνεδρίαση όπου η αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 98 εκατ. ευρώ από 75 εκατ. ευρώ μια μέρα νωρίτερα.

Νέα παράταση φαίνεται να παίρνει το θέμα της μεταβίβασης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα, αφού οι διαπραγματεύσεις με τη CVC δεν έχουν καταλήξει ακόμη και προβλέπεται νέος γύρος συζητήσεων με ορίζοντα τη 12η Φεβρουαρίου.

Την πρόταση του Προγράμματος Εθελούσιας Εξόδου στα ΕΛΤΑ για την αποχώρηση 2.000 εργαζομένων ενέκρινε σε χθεσινή του συνεδρίαση το ΔΣ της εταιρείας. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα που έχουν επιχειρηθεί σε δημόσια επιχείρηση τα τελευταία χρόνια.

Σε νέα πλήρως αυτοματοποιημένη γραμμή βαφής προχωρά η ElvalHalcor, ενισχύοντας τις βιώσιμες λύσεις αλουμινίου του χαρτοφυλακίου της στο πλαίσιο της έναρξης της β΄ φάσης του πενταετούς επενδυτικού προγράμματος που υλοποιεί, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ. Η νέα γραμμή βαφής θα λειτουργεί με ταχύτητα 200 μέτρα/λεπτό και θα είναι σε θέση να βάφει ρόλους αλουμινίου μεγάλου πλάτους έως και 2.050 χιλιοστών, ενισχύοντας την παραγωγική δυναμικότητα του τομέα έλασης αλουμινίου – ΕΛΒΑΛ.

Η Cenergy Holdings SA ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι ηλεκτρικές δοκιμές του υποβρύχιου καλωδίου υψηλής τάσης 150 kV που συνδέει τη Σκιάθο με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς. Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου, η οποία προβλέπεται νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό. Μόλις πριν από έναν χρόνο, o ΑΔΜΗΕ ανέθεσε στη Hellenic Cables, μέλος της Cenergy Holdings [CENER], σύμβαση αξίας περίπου 43 εκατ. ευρώ για την προμήθεια και εγκατάσταση των υποβρύχιων και χερσαίων καλωδίων στη συγκεκριμένη διασύνδεση.

Η Forthnet δημοσίευσε πληροφορίες για τη Δημόσια Πρόταση της NewCo United Group Hellas προς τους μετόχους της για ανταλλαγή μετοχών προς 0,30 ευρώ η κάθε μία.

Αντίστροφη μέτρηση για τη Λάρκο, με την προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος στους δύο διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της της εταιρείας να εκπνέει την ερχόμενη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου. Με βάση χθεσινή ανακοίνωση, προκειμένου να διευκολυνθούν οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τα απαραίτητα έγγραφα ηλεκτρονικά, υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου θα έχουν σταλεί και τα hard copies των εγγράφων. Πρόσκληση απηύθυνε επίσης το ΤΑΙΠΕΔ για πρόσληψη ανεξάρτητου εκτιμητή στην αξιοποίηση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων και των παγίων του ελληνικού Δημοσίου.

Η PASAL απέκτησε εμπορικό ακίνητο στη Λεωφόρου Λαυρίου στην Παιανία. Το ακίνητο αποτελείται από ισόγειο 1.486,78 τ.μ. και είναι μισθωμένο από το 2019 στην εταιρεία ΑΒ Βασιλόπουλος μέσω 20ετούς μίσθωσης. Το τίμημα της εξαγοράς ανήλθε σε 2,52 εκατ. ευρώ και η μικτή αρχική απόδοση (initial gross yield) ανέρχεται σε 7,4%.

Ένα νέο κατάστημα εγκαινίασε η Βενέτης στο δίκτυο ΒΕΝΕΤΗ Food Hall στην Αργυρούπολη. Η επένδυση εντάσσεται στο αναπτυξιακό  πρόγραμμα της εταιρείας για το 2021. Τη στρατηγική αυτή είχε προαναγγείλει πρόσφατα με αφορμή τα εγκαίνια του νέου ΒΕΝΕΤΗ Food Hall στη Νέα Ιωνία. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου είχε κλείσει πέντε καταστήματα μετά από ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες ακινήτων για καλύτερους όρους στις συμβάσεις μίσθωσης.

Ο Εμμανουήλ Καραμολέγκος προχώρησε σε αγορές μετοχών της Αρτοβιομηχανίας Καραμολέγκος (456.432 μετοχές) και σε συνέχεια αυτών των συναλλαγών κατέχει συνολικά 6.121.721 δικαιώματα ψήφου στην Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος. Ως αποτέλεσμα ελέγχει το 62,833% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας.

Η Τεχνική Ολυμπιακή ανακοίνωσε ότι η κυπριακή εγγονή της εταιρεία T.O. SHIPPING LTD συμμετείχε με ποσοστό 85% στη σύσταση της Roma Holding LLC με έδρα τις νήσους Μάρσαλ. Η τελευταία υπέγραψε ΜΟΑ για την απόκτηση πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, σημαίας Λιβερίας, 9.800 TEU και έτους ναυπήγησης 2006, το οποίο θα φέρει την ονομασία MSC ROMA. Ως προκαταβολή καταβλήθηκε ποσό ανερχόμενο σε 2.762.500 δολ.. Σημειώνεται επίσης από την εταιρεία ότι το ΜΟΑ θα τεθεί προς έγκριση στην επερχόμενη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της που θα αποφασίσει, μεταξύ άλλων, και σχετικά με την επέκταση των δραστηριοτήτων του ομίλου σε νέους επιχειρηματικούς τομείς.

naftemporiki.gr