Skip to main content

ΔΝΤ: Περισσότερη συμμετοχή στην ελάφρυνση του χρέους για τις φτωχές χώρες από τους ιδιώτες πιστωτές

Περισσότερη συμμετοχή στην ελάφρυνση του χρέους για τις φτωχές χώρες από τους ιδιώτες πιστωτές και την Κίνα, ζήτησε χθες Τετάρτη η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τονίζοντας ότι αυτό είναι το κλειδί για την επιτυχία σε συνδυασμό με ένα πιθανό πλαίσιο για την αναδιάρθρωσή του.

Η Γκεοργκίεβα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα αναστολής εξυπηρέτησης του χρέους για τις φτωχές χώρες είναι σε μεγάλο βαθμό ανύπαρκτη, με μόνο 3 από τις 44 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα να έχουν αποταθεί στους ιδιώτες πιστωτές.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι το σύνολο πρόσφατα αυξήθηκε από τις 43 χώρες, με τη Μοζαμβίκη να συμμετέχει στο πρόγραμμα που αναστέλλει τις πληρωμές για το επίσημο διμερές χρέος έως τον Ιούνιο του 2021.

«Αυτό που έχουμε δει δυστυχώς, είναι ότι ο ιδιωτικός τομέας απέχει και οι ίδιες οι χώρες αποφεύγουν να ζητούν από τον ιδιωτικό τομέα να συμμετάσχει στην ελάφρυνση του χρέους λόγω φόβων ότι μπορεί να διαβρώσει τη μελλοντική τους πρόσβαση στην αγορά. Πρόσβαση που έχουν κερδίσει με σκληρό τρόπο τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε η Γκεοργκίεβα.

Πρόσθεσε επίσης ότι μόνο μερικές από τις επίσημες δανειοδοτικές οντότητες της Κίνας έχουν συμμετάσχει.

«Αυτό που βλέπουμε επίσης από την Κίνα, είναι η αναγνώριση ότι είναι ένας σχετικά νέος πιστωτής, πολύ μεγάλος όμως και πρέπει να ωριμάσουν στο εσωτερικό τους, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τις δικές τους τράπεζες και τον συντονισμό μεταξύ τους», δήλωσε η Γκεοργκίεβα.

Πηγή: Reuters