Skip to main content

Δυσφορία της EBRD για τον διορισμό του Χακάν Ατίλα ως ceo του τουρκικού χρηματιστηρίου

Την αντίθεσή της εκφράζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στην απόφαση της Άγκυρας να επιλέξει για νέο διευθύνοντα σύμβουλο του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, τον Χακάν Ατίλα. Πρόκειται για πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας Halkbank, που έχει φυλακισθεί στις ΗΠΑ, καθώς η ημικρατική τράπεζα είχε κατηγορηθεί για παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν. 

Στον Ατίλα είχε επιβληθεί ποινή κάθειρθξης 32 μηνών στις ΗΠΑ, μετά την καταδίκη του για βοήθεια στο Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις. Τότε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε την υπόθεση ως πολιτική επίθεση στην κυβέρνησή τους. Ο Ατίλα αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε στην Τουρκία πριν από λίγους μήνες και χθες ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Ερντογάν, ανακοίνωσε τον διορισμό του στην ηγεσία του χρηματιστηρίου, στο οποίο η EBRD έχει μετοχικό μερίδιο 10%.

«Δεν μας συμβουλεύτηκαν και δεν το στηρίζουμε», δήλωσε στο Reuters ο γενικός διευθυντής επικοινωνίας της EBRD Τζόναθαν Τσαρλς. 

Η Halkbank, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κρατική τράπεζα της Τουρκίας, δεν έχει φύγει από το ραντάρ των ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα, Αμερικανοί εισαγγελείς κατηγόρησαν τη Halkbank ότι έλαβε μέρος σε ένα σχήμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παράκαμψη των κυρώσεων στο Ιράν. Η τουρκική τράπεζα απέρριψε τις κατηγορίες ως μέρος ευρύτερων αμερικανικών κυρώσεων για την εισβολή της Τουρκίας στη Βορειοανατολική Συρία, ενώ ο Ερντογάν τις χαρακτήρισε ένα «παράνομο, κακό» βήμα.