Skip to main content

Talk of the market: Στο κόκκινο οι προσδοκίες, στο πράσινο οι περιορισμοί

Μεγάλη ζήτηση εκδηλώθηκε για το δεκαετές ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου, στο πλαίσιο της δημοπρασίας που διοργάνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Είναι ενδεικτικό ότι λίγο μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, η ζήτηση ξεπέρασε τα 22 δισ. ευρώ, ενώ το βιβλίο έκλεισε με τις συνολικές προσφορές να υπερβαίνουν τελικά τα 29 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα το Δημόσιο άντλησε 3,5 δισ. ευρώ.
 
Στα χρηματιστήρια κλιμακώνονται οι πιέσεις εν μέσω αβεβαιοτήτων για την πρόοδο των εμβολιασμών. Οι ελληνικές μετοχές δεν αποστασιοποιούνται από το σκηνικό καταγράφοντας νέες απώλειες χθες εν μέσω του αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές και συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο σήμερα. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση στη χθεσινή συνεδρίαση, της τάξης του 2,8%, με τη μέση αξία των συναλλαγών να ενισχύεται στα 75 εκατ. ευρώ από 49 εκατ. ευρώ μία ημέρα νωρίτερα. Βαρίδι αποδείχθηκαν για άλλη μια φορά οι τράπεζες.
 
Η απειλή 3ου κύματος υπονομεύει την επανεκκίνηση νέων επιχειρηματικών κλάδων ενώ οδηγεί σε επανεξέταση του μοντέλου λειτουργίας του λιανεμπορίου. Την ίδια ώρα, η εστίαση παραμένει σε καραντίνα, συσσωρεύοντας απώλειες, αφού για κάθε μήνα lockdown το κόστος για τον κλάδο υπερβαίνει τα 500 – 600 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις.
 
Σε απόγνωση είναι οι επιχειρηματίες του δικτύου του ΟΠΑΠ, με τα καταστήματά τους κλειστά για περισσότερους από πέντε μήνες. Όλο αυτό το διάστημα, τα εισοδήματά τους είναι μηδενικά και τα σχεδόν 4.000 πρακτορεία ΟΠΑΠ με τους περίπου 20.000 εργαζόμενους που απασχολούνται σε αυτά έχουν φτάσει στο σημείο να ανησυχούν για την επιβίωσή τους, όπως σημειώνει σε επιστολή της προς την κυβέρνηση η ηγεσία της ομοσπονδίας τους ΠΟΕΠΠΠ, ζητώντας άμεσα την επανεκκίνηση των πρακτορείων.
 
Σε νέα φάση περνά η Ελλάκτωρ μετά την υπερψήφιση των θέσεων της ολλανδικής Reggeborgh στη γενική συνέλευση των μετόχων, που σηματοδοτεί μετοχικές αλλαγές και σχέδιο αναδιοργάνωσης. Ο Άρης Ξενόφος, ο οποίος ήταν μέχρι πρόσφατα επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, θα αναλάβει νέος διευθύνων σύμβουλος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Από την άλλη πλευρά, η έκτακτη γενική συνέλευση απέρριψε το άλλο κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης, που ήταν η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 50,4 εκατ. ευρώ. Η πλευρά Reggeborgh προέβαλε το επιχείρημα ότι απαιτείται διεξοδική ανάλυση της κεφαλαιακής δομής του ομίλου στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης και δεσμεύτηκε να φέρει μια νέα πρόταση όταν ολοκληρωθεί το νέο σχέδιο στρατηγικής.
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε χθες το ενημερωτικό δελτίο σχετικά με την υποχρεωτική προσφορά εξαγοράς της NewCo United Group Hellas προς τους μετόχους της Forthnet.
 
Ως ανύπαρκτη χαρακτηρίζει τη χρηματοδότηση από την Impala Invest στην Creta Farms o Κωνσταντίνος Δομαζάκης σε νεότερη ανακοίνωσή του, με την οποία αποδομεί τα όσα αναφέρθηκαν χθες στην ανακοίνωση της πρώτης για τις επιδόσεις της αλλαντοβιομηχανίας.
 
Σύμφωνα με τη Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα, ξεπέρασε τα 4.000 MW η αιολική ισχύς κατά το β΄ εξάμηνο του 2020, ως αποτέλεσμα της ενεργοποίησης μιας ανεμογεννήτριας σε αιολικό πάρκο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη νότια Εύβοια, στην περιοχή του δήμου Καρύστου. Το 2020 συνδέθηκαν στο δίκτυο 200 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 517,5 MW. Αυτό αποτελεί αύξηση 14,4% σε σχέση με το τέλος του 2019. Συνολικά, το τέλος του 2020, τα αιολικά πάρκα που βρισκόταν σε  εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία ήταν 4.113,5 MW.
 
Εντωμεταξύ, με νομοθετική ρύθμιση θα επιτρέπονται επενδύσεις σε θαλάσσια αιολικά πάρκα, σύμφωνα με τα όσα προανήγγειλε στο πλαίσιο συνάντησης που είχε χθες με τον πρέσβη της Νορβηγίας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
 
naftemporiki.gr