Skip to main content

Έντονη η κινητικότητα για το σχέδιο «Ηρακλής»

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Σε διαρκείς επαφές βρίσκεται η κυβέρνηση σε Αθήνα και Ουάσιγκτον σε ό,τι αφορά τo σχέδιο «Ηρακλής».

Οι επαφές αφορούν τη λειτουργία του APS (Asset Protection Scheme – Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού), αλλά και την προσπάθεια να διασφαλιστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη δευτερογενή αγορά «κόκκινων» δανείων που τρέχει το υπουργείο Οικονομικών.

Οι συζητήσεις για τα θέματα των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών διενεργούνται με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ιδιαιτέρως με τον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Ζαββό και αφορούν, μεταξύ άλλων, πώς θα λειτουργήσει με τον αρτιότερο τρόπο η δευτερογενής αγορά κεφαλαίου των τραπεζών. Μέσα από τη δευτερογενή αγορά κεφαλαίων οι ελληνικές τράπεζες, χρησιμοποιώντας εκδόσεις Core Tier II, θα μπορέσουν να καλύψουν κεφαλαιακά όλα τα κενά που τυχόν θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο σταδιακής αντικατάστασης του αναβαλλόμενου φόρου (DTC), αλλά και διαμόρφωσης κεφαλαιακού καλαθιού για περαιτέρω εγγυήσεις στις καταθέσεις, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Βασιλείας ΙΙΙ.

Αναλαμβάνει δράση η ΤτΕ

Σε σχέση με το σχέδιο «Ηρακλής», πλέον η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να λάβει τα ηνία της δραστηριότητας, προωθώντας το κρίσιμο θέμα του risk weighted asset (τον προσαρμοσένο κίνδυνο του ενεργητικού των τραπεζών), ενώ ο αναβαλλόμενος φόρος θα αποτελέσει ένα δεύτερο κεφάλαιο το οποίο αναμένεται να επιλυθεί σε μια δεύτερη φάση:

α. μέσω της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και της κερδοφορίας των πιστωτικών ιδρυμάτων ως απότοκο της ανάκαμψης αυτής,

β. μέσω μιας σειράς τεχνικών που σταδιακά θα εφαρμοστούν προκειμένου να απομειώσουν το DTC, όχι όμως στη φάση που οι τράπεζες προχωρούν σταδιακά στην εξυγίανση των ισολογισμών τους από τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς κάτι τέτοιο ενδέχεται να προαγάγει άμεσα κεφαλαιακές ανάγκες τις οποίες οι τράπεζες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν.

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός έχουν κλείσει μια σειρά σημαντικών συναντήσεων σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη, καθώς αναχωρούν στο πλαίσιο της συνόδου του ΔΝΤ.

Πραγματοποιούνται ήδη ραντεβού με πολλούς οίκους, όπως την Black Rock, την Credit Suisse, αλλά και τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, που επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αξιολόγηση των τιτλοποιήσεων, όπως και οι λοιποί διεθνείς οίκοι.
Εντός του μήνα το APS

Το θεσμικό πλαίσιο για το σχέδιο «Ηρακλής» εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε να λάβει γνώση αυτού τόσο η ΕΚΤ όσο και ο SSM. Οι τράπεζες, αφού δουν το σχέδιο, θα μπορέσουν να αποφασίσουν το ύψος των «κόκκινων» δανείων που θα εντάξουν στο APS και βάσει ποιων προϋποθέσεων.

Θεωρείται, ωστόσο, απολύτως βέβαιο πως τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας εν όψει του κρίσιμου stress test που ακολουθεί το 2020 θα πρέπει να έχουν φέρει σε λογαριασμό τα προβληματικά τους χαρτοφυλάκια μέχρι το τέλος του έτους. 
Η εκτίμηση πάντως παραγόντων που γνωρίζουν τα θέματα είναι πως όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε αυτό το επίπεδο οι τράπεζες σταδιακά θα επιλυθούν και πως οι θεσμοί θα δείξουν κατανόηση και ανοχή, αρκεί να μπορέσει μια ενιαία και συστηματική λύση για τα κόκκινα δάνεια τελικώς να λειτουργήσει.

Παράλληλα τα χαμηλά επιτόκια μπορούν να στρέψουν διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον σε χρηματιστηριακές αξίες όπως οι τράπεζες, ενώ η ενίσχυση των ενεργητικών μπορεί επίσης να δομήσει με τρόπο διαφορετικό τους ισολογισμούς των τραπεζών.