Skip to main content

Talk of the market:  Διορθωτικές τάσεις στο άνοιγμα των αγορών

Επετεύχθη τελικώς συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής μετά το θρίλερ που ακολούθησε την απόρριψη του αρχικού κειμένου από την Ελλάδα και την Κύπρο. Μετά από μπαράζ συναντήσεων και επαφών συντάχθηκε κείμενο συμπερασμάτων που περιλαμβάνει απειλή για κυρώσεις στην περίπτωση που η Τουρκία προβεί σε μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Το στίγμα έδωσαν νωρίτερα οι δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που αναφέρθηκε σε εργαλειοθήκη η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως μόλις χρειαστεί.

Εντωμεταξύ από χθες, 1η Οκτωβρίου, ενεργοποιήθηκε μηχανισμός στρατιωτικής αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. 

Στο μέτωπο της πανδημίας, κλιμακώνεται η υγειονομική κρίση στην Αττική, με σταθεροποίηση του τριψήφιου αριθμού κρουσμάτων σε ημερήσια βάση και αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών.

Στις αγορές επικρατούν διορθωτικές τάσεις στο άνοιγμα, με τον Γενικό Δείκτη να ακολουθεί διακυμάνσεις οριακά κάτω από τις 630 μονάδες μετά το θετικό κλείσιμο χθες, με κέρδη 1,08% σε μια συνεδρίαση με αξία συναλλαγών στα 38,5 εκατ. ευρώ.

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το πράσινο ομόλογο της Εθνικής Τράπεζας ύψους 500 εκατ. ευρώ, με το τοκομερίδιο να ανέρχεται σε 2,75% και την απόδοση στο 2,875%. Η έκδοση είναι senior bond, τύπου 6NC5, 6ετoύς διάρκειας, χωρίς δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο της πενταετίας. Η συναλλαγή προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλου μέρους του επενδυτικού κοινού, συγκεντρώνοντας κεφάλαια ύψους περίπου 1,2 δισ. με τη συμμετοχή 80 θεσμικών επενδυτών, κυρίως ξένων.

Η διοίκηση της ΓΕΚ Τέρνα, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου αναφέρθηκε στην απόφαση για επένδυση σε ένα νέο εργοστάσιο φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου CCGT 660 MW στη Βόρεια Ελλάδα με προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ εκτιμώντας ότι αναμένεται να δρομολογηθεί σε 1-2 μήνες. Εάν εγκριθεί, ο χρόνος κατασκευής εκτιμάται σε 26-30 μήνες. Παράλληλα εξέφρασε θετικές εκτιμήσεις για τις εξελίξεις στο Ελληνικό που αναμένεται σύντομα να οδηγήσουν σε ενεργοποίηση της μεγάλης επένδυσης.

Την επιτυχή ολοκλήρωση της τιτλοποίησης NPL, του σχεδίου Artemis, ανακοίνωσε η StormHarbour που είχε την αποκλειστική εντολή από τους μετόχους να οργανώσει τη συναλλαγή, που αφορά τιτλοποίηση ελληνικών NPL και είναι η πρώτη ελληνική αναδιάρθρωση τιτλοποιήσεων που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του νέου κανονισμού. 

Μέτρα για την κάλυψη ζημιών που προκλήθηκαν από την θεομηνία Ιανός σε αγρότες και κτηνοτρόφους ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς. 

Η Πλαστικά Θράκης αύξησε τη δυναμικότητα των εργοστασίων της και πλέον παράγει 1,5 εκατ. μάσκες ημερησίως μετά την έκτακτη επένδυση ύψους 3 εκατ. ευρώ στις εγκαταστάσεις του ομίλου στην Ξάνθη, σε ότι αφορά την Ελλάδα, καθώς και στο Forfar της Σκωτίας και στην Clara της Ιρλανδίας.

Απώλειες 14% σημειώνουν οι πωλήσεις του δικτύου H&M στην Ελλάδα το τρίμηνο Ιούνιος – Αύγουστος 2020. Ανήλθαν σε 418 εκατ. σουηδικές κορώνες ή περίπου 40 εκατ. ευρώ. Στο εννεάμηνο Δεκέμβριος 2019 – Αύγουστος 2020 οι πωλήσεις ανήλθαν σε 1,076 δισ. σουηδικές κορώνες ή περίπου 102,4 εκατ. ευρώ, με πτώση 21%, που είναι σαφώς περιορισμένη αν κρίνει κανείς από την “βουτιά” άνω του 50% που σημειώθηκε στο α’ τρίμηνο, περίοδο κατά την οποία έκλεισαν τα καταστήματα της εταιρείας λόγω των τοπικών περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Σε εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας Intrafashion Group S.A, που αναπτύσσει το δίκτυο καταστημάτων προσιτής μόδας Pink Woman προχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Ματεμτζής.

naftemporiki.gr