Skip to main content

«Πράσινο φως» από Κομισιόν στο APS

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
 
Tο «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έλαβε ήδη το APS «Ηρακλής», ενώ η σχετική επίσημη ανακοίνωση αναμένεται σήμερα από τις Βρυξέλλες. Για το θέμα εκτιμάται πως θα μιλήσει και η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία έρχεται σήμερα στην Αθήνα.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου έχουν κλειδώσει και η ανακοίνωση είναι βέβαιο πως θα επισπεύσει τις διαδικασίες από την πλευρά των τραπεζών, αφού τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας θα έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν άμεσα σε δύο επίπεδα: Τόσο στο μέτωπο των πωλήσεων τις οποίες συμφωνούν με τους διάφορους διεθνείς οίκους, όσο και στην ένταξη NPEs μέσα στο σχήμα του «Ηρακλή».

H ένταξη των τραπεζών στο σχήμα θα πραγματοποιείται σταδιακά και σε βάθος χρόνου, αναλόγως των αναγκών και της διαθεσιμότητας που έχουν τα πιστωτικά ιδρύματα.

Η κάθε τράπεζα θα έχει τον δικό της λογαριασμό μέσα στο APS, για την ακρίβεια θα διαμορφωθούν μικρά APS μέσα στο μεγάλο. Όταν ολοκληρωθεί ο «Ηρακλής» και προκειμένου η διαδικασία να συνεχιστεί, καθώς οι ξένοι δηλώνουν πως διακαώς ενδιαφέρονται για τη δευτερογενή αγορά που θα δημιουργηθεί, αλλά και επειδή μπορεί να έχουν παραχθεί και νέα κόκκινα δάνεια, θα υπάρξει ένας δεύτερος «Ηρακλής» που θα φιλοξενήσει τα υπόλοιπα των NPEs των τραπεζών, ασφαλώς σε εθελοντική βάση.

Επενδυτικό ενδιαφέρον 

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως το ενδιαφέρον που έχει αποτυπωθεί το τελευταίο διάστημα από ξένους επενδυτές ξεπερνάει τα 10 δισ. ευρώ. Το νέο σχήμα θα μπορέσει να φιλοξενήσει μέχρι 30-35 δισ. ευρώ, όμως δεν θα γίνουν άμεσα τόσες πολλές τιτλοποιήσεις, εξηγούν στη «Ν» τραπεζικοί παράγοντες.
Τα δάνεια θα τεστάρονται και θα λαμβάνουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, μάλλον θα επιβεβαιωθεί πως οι ανησυχίες των τραπεζών ήταν μεγαλύτερες του δέοντος.
Το ελληνικό APS αναμένεται να έχει σημαντική δραστηριότητα στη διεθνή δευτερογενή αγορά, καθώς η Ιταλία και η Ισπανία έκλεισαν τον κύκλο τους. Έτσι λοιπόν και αφού οι ξένοι αναζητούν προϊόντα για να τοποθετήσουν την υπερβάλλουσα ρευστότητά τους, αυτό δίνει στη χώρα μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναγεννήσει με κάποιο τρόπο την κεφαλαιαγορά της.

Εγγύηση «BB-»

Η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου στο APS αξιολογείται σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες στο «ΒΒ-».
Τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών εμφανίζονται ως θέμα μείζονος σημασίας για την τραπεζική ενοποίηση και αυτός είναι ο λόγος που η Ευρώπη υποστηρίζει κάθε κίνηση που μπορεί να μειώσει τον λογαριασμό. Άλλωστε η Ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό κόκκινων δανείων έναντι όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πώς θα λειτουργεί το ΑPS

Στη βάση των τιτλοποιήσεων που θα πραγματοποιηθούν πρόκειται να εκδοθούν τριών ειδών ομόλογα, Senior, Mezzanine και Junior. 
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η διαφορά με το ιταλικό μοντέλο είναι πως η γειτονική χώρα που πρώτη εφάρμοσε το συγκεκριμένο μοντέλο διέθετε επενδυτική βαθμίδα, ενώ η χώρα μας όχι. Έτσι οι τράπεζες αναμένεται να ενσωματώσουν στο σχήμα τα NPEs που έχουν καλύτερη ποιότητα.
Η πληρωμή της προμήθειας θα είναι κάτω από το 1,85% και θα στηρίζεται στα ελληνικά ασφάλιστρα κινδύνου (CDS). H προμήθεια δεν θα πληρώνεται εμπροσθοβαρώς, δεν αποκλείεται ωστόσο να λογιστικοποιείται εμπροσθοβαρώς.
Όλες οι τράπεζες αναμένεται να μετέχουν στο σχήμα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τα μη συστημικά πιστωτικά ιδρύματα.