Skip to main content

Moody’s: Γιατί η επόμενη ύφεση στην Ευρωζώνη θα είναι βαθύτερη από τις προηγούμενες

Σε μία περίοδο έντονης αναταραχής, με τις ανησυχίες για την Ιταλία να βρίσκονται στο επίκεντρο, ο οίκος Moody’s χτυπάει ηχηρό καμπανάκι για την Ευρωζώνη: H επόμενη ύφεση στη νομισματική ένωση θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερη από την προηγούμενη, προειδοποιεί, καθώς, όπως εξηγεί, οι κεντρικές τράπεζες έχουν εξαντλήσει τα «πυρομαχικά», που είχαν στη διάθεσή τους για την αντιμετώπιση μίας νέας κρίσης. 

Όπως αναφέρει ο οίκος οι κυβερνήσεις στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία έχουν αποτύχει να μειώσουν αισθητά το χρέος, ενώ η ΕΚΤ εξακολουθεί να τυπώνει χρήμα στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Επιπλέον οι κυβερνήσεις σε πιο αδύναμες οικονομίες έχουν κάνει «υπερβολικά λίγα» στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, παραμένοντας μη ανταγωνιστικές και αντιμετωπίζοντας σχετικά υψηλά επίπεδα ανεργίας, σημειώνει. 

«Εάν προκύψει μία κατάσταση, η οποία θα θέτει πίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όσοι εκδίδουν χρέος και όσοι είναι υπεύθυνοι για τη χάραξη της πολιτικής, είναι λιγότερο εξοπλισμένοι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πίεσης αυτής» τονίζουν οι αναλυτές της Moody’s στην έκθεσή τους. 

«Όσο περνάει ο καιρός, τα περιθώρια ελιγμών συνεχίζουν να στενεύουν, καθώς οι μακροπρόθεσμες τάσεις, όπως η γήρανση του πληθυσμού επιτείνει τα προβλήματα, που γεννά η απουσία δυναμισμού στην οικονομία» διαμηνύουν, προσθέτοντας ότι «αυτό θα βαθύνει τον αντίκτυπο μίας νέας ύφεσης στην Ευρώπη, σε σχέση με προηγούμενες κρίσεις». 

naftemporiki.gr