Skip to main content

JP Morgan σε Τσίπρα: Αναγκαία η ανάκτηση της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης

Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εξετάστηκαν στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον, στο περιθώριο της 73ης γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις προοπτικές της οικονομίας, ιδίως μετά την έξοδο από το πρόγραμμα βοήθειας, ενώ παρέθεσε στοιχεία για την ανάκαμψη της Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο Ντίμον, ο οποίος είναι ελληνικής καταγωγής, εστίασε στην ανάγκη ανάκτησης της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Κάλεσε δε, την Ελλάδα να καταστεί εκ νέου επενδυτικός προορισμός, απευθύνοντας έκκληση για την περαιτέρω στήριξη αυτής της προσπάθειας.

Συνάντηση με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ

Λίγο νωρίτερα, μάλιστα, ο κ. Τσίπρας είχε γεύμα εργασίας με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος.

Ο πρωθυπουργός εκθείασε «τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των προγραμμάτων προσαρμογής, αλλά και την ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία της χώρας μας, ως πυλώνα σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο».

«Στόχος τώρα είναι η προσέλκυση επενδύσεων που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας» έσπευσε να προσθέσει.

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός εστίασε ιδιαίτερα στην «συνέχιση των μεγάλων θεσμικών τομών και μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα, ώστε να απελευθερώσει το παραγωγικό της δυναμικό και να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών».

Αναφέρθηκε δε, στον «καθοριστικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων».

Σ’ αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε «την ιστορική σημασία που έχει για τη συνεργασία και τη συν-ανάπτυξη στα Βαλκάνια, η συμφωνία των Πρεσπών», ενώ τόνισε ότι «τα μεγάλα project της διασυνδεσιμότητας είναι στρατηγικής σημασίας για την αναβάθμιση ολόκληρης της περιοχής».

Τα μηνύματα του Ρος

Από την πλευρά του, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ εξέφρασε το θαυμασμό του για την επιτυχία της Ελλάδας να εξέλθει από την πολυετή κρίση.

Τόνισε δε, ότι οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι καλύτερες από ποτέ, ενώ σημείωσε ότι «η Ελλάδα δουλεύει με σχέδιο και όραμα», καθώς στα Βαλκάνια προχωρούν σημαντικές πρωτοβουλίες στρατηγικής σημασίας, στις οποίες η ελληνική κυβέρνηση «όχι απλά συμμετέχει αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις ηγείται όλων αυτών των προσπαθειών».

naftemporiki.gr