Skip to main content

«Σωσίβιο» για τους αερομεταφορείς τα rapid test για κορωνοϊό;

Στην υποχρεωτική εξέταση για κορωνοϊό βλέπει τη μόνη ρεαλιστική ελπίδα για ανάκαμψη της ταξιδιωτικής ζήτησης η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA).

Η εφαρμογή των rapid test  για τον κορωνοϊό σε όλους τους επιβάτες πριν από την αναχώρησή τους θα μπορούσε να συμβάλει στην αναζωογόνηση της ζήτησης για αεροπορικά ταξίδια την οποία έχει «σκοτώσει» η πανδημία, καθώς έτσι δεν χρειάζεται η επιβολή καραντίνας, σχολίασε ο πρόεδρος της ΙΑΤΑ Αλεξάντρ ντε Τζούνια.

Η ανάγκη για εξέταση των επιβατών δεν είναι καινούργια, ωστόσο, η παρούσα υγειονομική κατάσταση και ο τρόπος που επηρεάζει τις αεροπορικές εταιρείες την καθιστούν απαραίτητη. Να σημειωθεί ότι οι αερομεταφορείς έπειτα από την καθήλωση του στόλου τους με την επιβολή των lockdowns, αντιμετώπισαν ένα εξαιρετικά δύσκολο καλοκαίρι με τις εξάρσεις του ιού και τους συνεχείς περιορισμούς να τους «κόβουν τα φτερά».  

Ενδεικτικό της δυσοίωνης κατάστασης στον κλάδο είναι ότι πριν από μερικές μέρες η αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε ότι προχωρά σε περαιτέρω συρρίκνωση της λειτουργίας της με την οριστική καθήλωση τουλάχιστον 150 αεροσκαφών που συνδέεται με σημαντική αύξηση των υπό κατάργηση θέσεων εργασίας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Air France-KLM από την άλλη προειδοποίησε για περαιτέρω περικοπές κόστους ενώ η TUI μείωσε την αρχική προγραμματισμένη χωρητικότητα για τη νέα χρονιά.

Μέχρι σήμερα, πολλές ήταν εκκλήσεις της βιομηχανίας για μια ενιαία  προσέγγιση ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που προέκυψε και προκύπτει από τους έκτακτους περιορισμούς που υιοθετούν οι χώρες για ταξιδιώτες από χώρες με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο. Κάποιες χώρες μάλιστα προχώρησαν σε σύμπραξη με τη λεγόμενη «ταξιδιωτική φούσκα».

Η IATA προτείνει την εφαρμογή rapid test κορωνοϊού και θα επιδιώξει να πείσει τις κυβερνήσεις για την υιοθέτησή τους μέσω του του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας, δήλωσε ο Ντε Τζούνια.

Τα τεστ που κοστίζουν μόλις 10 δολάρια, μπορούν να γίνονται από το προσωπικό του αερομεταφορέα καθώς δεν χρειάζεται εξειδικευμένη ιατρική εκπαίδευση, δίνουν αποτέλεσμα σε 15 λεπτά και θεωρούνται ιδιαίτερα αξιόπιστα καθώς η διαγνωστική τους ευαισθησία σε σύγκριση με εργαστηριακό τεστ είναι 97%, δήλωσε η IATA.

Να σημειωθεί ότι επιβατική κίνηση παρουσίασε μικρή βελτίωση τον Αύγουστο, σύμφωνα με την IATA, η οποία οφείλεται κυρίως στα εγχώρια ταξίδια. Η οποιαδήποτε πρόοδος στα ταξίδια του εξωτερικού ήταν πάρα πολύ αργή.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg