Skip to main content

DBRS: Ανεβάζουν ταχύτητα οι προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών για αποκατάσταση των μεγεθών τους

Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος σε συνδυασμό με τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις έχουν βοηθήσει την Ελλάδα να κινηθεί προς ένα πιο ομαλοποιημένο λειτουργικό περιβάλλον για τις τράπεζες, επισημαίνει ο DBRS σε αναφορά του για τις συστημικές τράπεζες της χώρας. Εκτιμά δε ότι η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μαζί με μέτρα επεκτακτικής δημοσιονομικής πολιτικής και πρωτοβυλίες για την ενίσχυση των επενδύσεων, αναμένεται να στηρίξουν τη δυναμική της ανάπτυξης. 

Οι ειδικοί του οίκου πιστεύουν ότι το ευνοϊκό οικονομικό- πολιτικό περιβάλλον και οι συνεχιζόμενες προσπάθειες των ίδιων των τραπεζών θα επιταχύνουν την αποκατάσταση των θεμελιωδών μεγεθών τους. Η μεγαλύτερη πρόκληση παραμένει βεβαίως ο μεγάλος των κόκκινων δανείων, που στα τέλη Ιουνίου του 2019 ήταν κοντά στα 80 δισ. ευρώ ή το 43% του συνόλου.

Θυμίζουν ότι στόχος των τραπεζών είναι να τα μειώσουν κάτω από τα 60 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019 και κοντά στα 25 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2021 και επισημαίνουν ότι η επιτυχής εκτέλεση του φιλόδοξου σχεδίου είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον τους. Παράλληλα διακρίνει πρόοδο στην ενίσχυση των καθαρών κερδών και της κεφαλαιακής βάσης. 

Αξιολογούν επίσης ως ιδιαίτερα θετική την απόφαση δύο τραπεζών να εκδώσουν χρέος Tier 2 για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης. Πρόκειται για την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα, που επέστρεψαν με τον τρόπο αυτό στις αγορές. 

naftemporiki.gr