Skip to main content

FT: Η Βρετανία σήμερα θυμίζει την Ελλάδα μετά το δημοψήφισμα

Με την Ελλάδα του καλοκαιριού του 2015, όταν και είχε διεξαχθεί το δημοψήφισμα, παρομοιάζει τη Μεγάλη Βρετανία ο αρθρογράφος των Financial Times Γκίντεον Ράχμαν.

Σε άρθρο γνώμης, ο συντάκτης του κειμένου σημειώνει πως η «διάθεση διαμάχης» της Βρετανίας του θυμίζει την Ελλάδα, αμέσως μετά την επικράτηση του «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα.

Όπως τονίζει ο αρθρογράφος, ο οποίος είχε βρεθεί στην Αθήνα εκείνη την περίοδο, ακόμη και ανώτεροι Έλληνες πολιτικοί υπερτίμησαν τότε τη δύναμή τους.

Συμπληρώνει, δε, ότι η Ελλάδα δεν γνώρισε θρίαμβο, αλλά ταπείνωση, καθώς η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δεχθεί το μνημόνιο που είχε απορρίψει.

Ο συντάκτης παρατηρεί επίσης ότι, όπως ανακάλυψαν οι Έλληνες, το να είσαι μόνος σου στο τραπέζι μιας συνόδου της Ε.Ε. είναι σκληρό, αλλά όχι και καθοριστικό απαραίτητα.

«Αυτό το οποίο δείχνει πού βρίσκεται η ισχύς είναι όσα συμβαίνουν στους δρόμους και στις χρηματαγορές. Για την Ελλάδα, ήταν σαφές ότι το παιχνίδι είχε τελειώσει όταν τα ΑΤΜ της Αθήνας άρχισαν να αδειάζουν από μετρητά, καθώς πανικόβλητοι καταναλωτές απέσυραν τις καταθέσεις τους», συμπληρώνει επιπλέον.

Όπως εκτιμά ο αρθρογράφος, ο μεγάλος κίνδυνος για τη βρετανική κυβέρνηση είναι η αποφασιστικότητά της απέναντι στην Ε.Ε. να υπονομευθεί από τον φόβο των αγορών ή των καταναλωτών μπροστά στον κίνδυνο μιας «μη συμφωνίας».

Πάντως, όπως συμπληρώνει, η σχετική δύναμη των τραπεζών και των δημόσιων οικονομικών της Βρετανίας την καθιστά λιγότερο ευάλωτη από την Ελλάδα. Ωστόσο, ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα διαταράξει το εμπόριο στη Μάγχη, καθώς θα επιβληθούν νέοι δασμοί.

Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος τονίζει ότι συμφωνεί με κάποιους από τη βρετανική κυβέρνηση που μιλούν για ανελαστικότητα της Ε.Ε. Ωστόσο, όπως προσθέτει, τα παράπονα της Βρετανίας για τη στάση της Ε.Ε. αναφορικά με το Brexit, δεν θα έχουν καλύτερη τύχη από τα παράπονα της Ελλάδας για τη λιτότητα.