Skip to main content

Oμόλογα: Η Ιταλία σε ρόλο πρωταγωνιστή

Νέα μεγάλη πτώση παρουσιάζουν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων σήμερα, Τετάρτη, καθώς ο υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, διαβεβαίωσε ότι οι στόχοι για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό θα στείλουν σαφές μήνυμα στις αγορές για τη βιωσιμότητα του ιταλικού χρέους. Πρόσθεσε δε ότι στόχος είναι να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ιταλίας. 

Οι επενδυτές κρατούν πλέον… μεγάλο καλάθι για τον προϋπολογισμό της τρίτης ισχυρότερης οικονομίας του ευρώ, που έως και πριν από έναν μήνα όδευε προς μετωπική σύγκρουση με τις Βρυξέλλες. Η μεταστροφή των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης και οι αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις ότι η χώρα δεν θα παραβεί το στόχο του 3% έχουν βελτιώσει σημαντικά το κλίμα στην αγορά κρατικού χρέους.

Τα κέρδη για τα ιταλικά ομόλογα θα ήταν ενδεχομένως μεγαλύτερα, εάν έλειπαν οι ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις για το ύψος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και τον ακριβή στόχο του ελλείμματος. 

Σήμερα η απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου της Ιταλίας με πτώση 2,4% ή 10 μονάδων βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, κινείται στο 2,81%. Πτώση εννέα μονάδων βάσης στο 1,81% και για την απόδοση του πενταετούς. Το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων έχει περιοριστεί στα χαμηλότερα επίπεδα από την 1η Αυγούστου. 

Στήριξη στις ιταλικές εξελίξεις βρίσκουν και τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του δεκαετούς να σταθεροποιείται στο 4,05%. Εμπόδιο σε μεγαλύτερα κέρδη στέκονται τα ερωτηματικά, που δημιούργησε η απόφαση του Moody’s να αναστείλει την αξιολόγηση για την Ελλάδα, χωρίς να δώσει συγκεκριμένη εξήγηση. 

naftemporiki.gr