Skip to main content

«Κανόνι» Thomas Cook: Οι ξενοδόχοι ζητούν άμεση λήψη μέτρων όπως ο συμψηφισμός ΦΠΑ

Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]

Έντονη κινητικότητα επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά από σχετικές κινήσεις τουριστικών παραγόντων, προκειμένου να υλοποιηθούν άμεσα μέτρα που θα δώσουν ανάσες ρευστότητας στους ξενοδόχους που πλήττονται περισσότερο από το «κανόνι» της Thomas Cook.

Όπως πληροφορείται η «Ν» ο τουριστικός κλάδος ζητά πιο γρήγορα αντανακλαστικά από την κυβέρνηση η οποία πρέπει να  προχωρήσει στη λήψη ορισμένων μέτρων άμεσου χαρακτήρα με στόχο όχι την παροχή «επιδοτήσεων, σε βάρος των φορολογουμένων» αλλά την ενίσχυση της ρευστότητας των ξενοδοχείων. Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένονται συναντήσεις παραγόντων του τουρισμού με συναρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες τις επόμενες ώρες.

Το ζητούμενο είναι να αλλάξει η ψυχολογία και να αισθανθούν οι επιχειρήσεις ότι η πολιτεία στέκεται δίπλα τους τόνισε στη «Ν» ανώτατος παράγοντας του τουρισμού  στέλνοντας ένα μήνυμα και προς την κυβέρνηση.

Σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα που δεν συνιστά «επιβάρυνση» των φορολογουμένων αναφέρεται η πρόταση του ΣΕΤΕ για «απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια της Thomas Cook με ημερομηνία εκδόσεως από 1η Μαΐου 2019 έως και 22 Σεπτεμβρίου 2019. Αν αυτό δεν είναι εφικτό (ενδεχομένως επειδή ο ΦΠΑ έχει ήδη καταβληθεί), ζητείται να υπάρχει πρόβλεψη της δυνατότητας συμψηφισμού του αντίστοιχου ποσού με τον ΦΠΑ των επόμενων μηνών».

Η πρόταση αυτή δεν συνιστά επιδότηση και δεν επιβαρύνει τους φορολογούμενους αφού ο ξενοδόχος έχει καταβάλλει ΄ήδη το ΦΠΑ από δικά του χρήματα για  τιμολόγια που ουσιαστικά δεν θα εισπράξει ποτέ. Έτσι ο συμψηφισμός με τον ΦΠΑ των επόμενων μηνών ενισχύει την ρευστότητα της επιχείρησης η οποία έχει να καλύψει και πολλές άλλες υποχρεώσεις (μισθούς εργαζομένων κ.λπ.).

Ενδεικτικό πάντως του κλίματος των τελευταίων ωρών είναι το tweet του προέδρου του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσου (στη φωτογραφία): «Λυπάμαι που η αρχική μας εκτίμηση επιβεβαιώνεται. Η αίτηση πτώχευσης του Γερμανικού βραχίονα της Thomas Cook αποδεικνύει ότι το πρόβλημα για τον τουρισμό είναι συστημικό. Απαιτείται ψυχραιμία από τους επαγγελματίες του χώρου και επιτέλους άμεσα μέτρα στήριξης της Πολιτείας»