Skip to main content

Talk of the market: Eπιφυλακτικοί οι επενδυτές, θέλουν …ανοσία

Έντονες διεθνείς αντιδράσεις έχει προκαλέσει η μονομερής απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να ανοίξει η πόλη των Βαρωσίων. Στη διάρκεια επίσκεψής του στη Λευκωσία, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σημείωσε ότι το σχέδιο για τα Βαρώσια επιβεβαιώνει την πρόθεση της Άγκυρας να επεκτείνει την κατοχή της Κύπρου και να εδραιώσει τη νέο-Οθωμανική ηγεμονία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο μέτωπο της οικονομίας, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2021 σημείωσε έλλειμμα 6,169 δισ. ευρώ σε σύγκριση με έλλειμμα 5,635 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι. Τον Μάιο, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 1,403 δισ. ευρώ σε σύγκριση με έλλειμμα 926 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Εντωμεταξύ χθες σημειώθηκε ανοδική αντίδραση των τιμών στο Χρηματιστήριο, αν και το αγοραστικό ενδιαφέρον παρέμεινε περιορισμένο, αντανακλώντας την επιφυλακτικότητα των επενδυτών, οι οποίοι και σήμερα εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τη συνεδρίαση ενισχυμένος κατά 1,83%, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζεται ενισχυμένος κατά 1,85%. Επίσης, η αξία των συναλλαγών υποχώρησε περαιτέρω στα 43 εκατ. ευρώ από τα 48 εκατ. ευρώ της συνεδρίασης της Τρίτης.

Στα 11,14 ευρώ όρισε ο ΟΠΑΠ την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών για την επανεπένδυση του μερίσματος. Όπως ανακοίνωσε, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας όρισε ότι η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα ισούται με το μέσο όρο της χρηματιστηριακής σταθμισμένης βάση όγκου τιμής της μετοχής (VWAP) των πρώτων 5 ημερών διαπραγμάτευσης εντός της περιόδου άσκησης του δικαιώματος επανεπένδυσης του μερίσματος (15 έως 21 Ιουλίου), μειωμένης κατά ποσοστό 3% (ποσοστό έκπτωσης), όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

Σε εξέλιξη αποκλειστικές διαπραγματεύσεις της Εθνικής Τράπεζας με την κοινοπραξία doValue, Fortress, Bain Capital που επιλέχθηκε ως προτιμώμενος πλειοδότης για την τιτλοποίηση NPE ύψους 6,2 δισ. ευρώ (Project Frontier). Η προσφορά κατά πληροφορίες κινήθηκε στα επίπεδα των 160 εκατ. ευρώ ή περίπου 35% της ονομαστικής αξίας των mezzanine notes. Σημειώνεται επίσης ότι η Εθνική Τράπεζα σχεδιάζει και άλλη τιτλοποίηση 1,6 δις ευρώ (Frontier II) έως τις αρχές του 2022, μειώνοντας σε μονοψήφια την αναλογία NPEs.

Τα έργα ανάπλασης του παραθαλάσσιου μετώπου στο Ελληνικό, με συνολική επένδυση 1 δισ. ευρώ, θα ξεκινήσουν το 2022 και τα περισσότερα θα παραδοθούν έως το 2025 ενώ σύμφωνα με την Lamda Development το κόστος ανάπτυξης του νέου εμπορικού κέντρου Marina Galleria εκτιμάται σε 100-125 εκατ. ευρώ και η αγοραία αξία του αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 190-235 εκατ. ευρώ, με βάση ετήσιο EBITDA 16 εκατ. ευρώ και απόδοση 6,75%.

Από σήμερα οι μετοχές της Ι.Κλουκίνας – Ι.Λάππας διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,02 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό πληρωτέο 0,019 ευρώ). Η καταβολή του μερίσματος θα ξεκινήσει την Τετάρτη 28 Ιουλίου από την πληρώτρια τράπεζα Alpha Bank.

Η Fourlis Holdings θα πραγματοποιήσει σήμερα έκτακτη γενική συνέλευση με μοναδικό θέμα τη θέσπιση προγράμματος διάθεσης μετοχών προς στελέχη της εταιρείας και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών με τη μορφή δικαιώματος προαίρεσης αγοράς μετοχών. 

Σήμερα και η γενική συνέλευση της Alpha Bank.

Η Μυτιληναίος ανακοίνωσε την υπογραφή της συμφωνίας με την ΔΕΗ για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στην «Αλουμίνιο της Ελλάδας», η οποία θα τεθεί σε ισχύ από 1/7/2021 έως 31/12/2023. Πρόκειται για την τελευταία συμφωνία με τη ΔΕΗ μετά από 60 χρόνια συνεργασίας, σύμφωνα με τη στρατηγική για την κάλυψη όλων των αναγκών σε ενέργεια από ΑΠΕ έως το 2030.

naftemporiki.gr