Skip to main content

ΕΥ: Σταθερός ο αριθμός των συγχωνεύσεων και εξαγορών

Σε σταθερά επίπεδα διατηρήθηκε το α’ εξάμηνο του 2016, ο αριθμός των Συγχωνεύσεων & Εξαγορών (Σ&Ε), στην παγκόσμια οικονομία, παρά την αστάθεια των κεφαλαιαγορών και την οικονομική αβεβαιότητα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ειδική έκθεση της Ernst & Young (EY), ο αριθμός των Σ&Ε διαμορφώθηκε σε 17.642 έναντι 17.665 το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και 17.464 το α’ εξάμηνο του 2014.

Η συνολική αξία των Σ&Ε ωστόσο, μειώθηκε κατά 18%, με την πτώση να οφείλεται εξ ολοκλήρου στο γεγονός ότι ο αριθμός των μεγάλων συμφωνιών (megadeals, άνω των 10 δισ. δολαρίων) ήταν μειωμένος κατά οκτώ.

Η αξία των συμφωνιών κινήθηκε στα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου του 2014, ενώ ήταν αυξημένη κατά 35% έναντι του ιδίου διαστήματος του 2013.  

Ο Στηβ Κρούσκος, αντιπρόεδρος του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της ΕΥ διεθνώς, παρατηρεί: «Οι επιχειρήσεις χρειάζονται την ανάπτυξη για να ικανοποιήσουν τους επενδυτές και, σε πολλές περιπτώσεις, οι οργανικές επιλογές από μόνες τους δε δημιουργούν επαρκή δυναμική. Επιπλέον, οι αλλαγές που επιφέρει ο δραστικός μετασχηματισμός (disruption) του επιχειρηματικού περιβάλλοντος εντείνουν τον ανταγωνισμό και επηρεάζουν τα βασικά επιχειρηματικά μοντέλα. Η απραξία δεν αποτελεί επιλογή για πολλές επιχειρήσεις, καθώς επιδιώκουν να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, να ενισχύσουν τις αναπτυξιακές τους προοπτικές και να ελέγξουν τα κόστη τους μέσω συμφωνιών». 

Βρετανικό δημοψήφισμα

Σύμφωνα με την ανάλυση της ΕΥ, ο αντίκτυπος του πρόσφατου δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να επηρεάσει τη δραστηριότητα Σ&Ε σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ευρώπη, σε μία περίοδο αβεβαιότητας, οι επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ ενδέχεται να μειώσουν τις βραχυπρόθεσμες επενδύσεις τους, έως ότου ξεκαθαρίσουν οι μελλοντικές εξελίξεις. 

Την ίδια στιγμή, οι εξαγορές βρετανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών και περιουσιακών στοιχείων από αμερικανικές ή ασιατικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να επιταχυνθούν, αν οι σχετικές αξίες εταιρειών με σημαντικά άυλα περιουσιακά στοιχεία και με μία παγκόσμια πελατειακή βάση γίνουν πιο ελκυστικές. Το πιθανότερο είναι αυτό να παρατηρηθεί στους τομείς της τεχνολογίας, της βιομηχανίας, της υγείας και των καταναλωτικών προϊόντων στη Μεγάλη Βρετανία και την ευρύτερη περιοχή της ΕΕ.

Εκτιμάται ότι, αναπόφευκτα, θα υπάρξει κάποια βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη, καθώς θα επιχειρούν να ζυγίσουν τις πολύπλοκες συνέπειες της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.