Skip to main content

Τις αποφάσεις της Πέμπτης περιμένουν οι επενδυτές

Μικρές μεταβολές των δεικτών και σχετικά συγκρατημένος όγκος συναλλαγών χαρακτηρίζουν τις σημερινές συνεδριάσεις στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Εξαίρεση αποτελεί μόνο το Μιλάνο, όπου όσο πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για τον προϋπολογισμό τόσο εντείνεται και η νευρικότητα. 

Την ώρα που οι επενδυτές του ιταλικού χρηματιστηρίου περιμένουν να δουν εάν οι αντιπαραθέσεις για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα κάνουν την καρέκλα του υπουργού Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, να τρίζει επικίνδυνα, οι υπόλοιποι ανά την Ευρώπη τηρούν στάση αναμονής. Θέλουν να δουν όχι μόνο πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ιταλία, αλλά και τα όσα θα επισημάνει, αύριο, Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Η ΕΚΤ αναμένεται να υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, αλλά εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολο αυτό να ανατρέψει τα σχέδιά της για τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τον Δεκέμβριο. Αυτό που περιμένουν οι περισσότεροι ενδεχόμενες νύξεις για το πότε θα έρθει η πρώτη αύξηση των επιτοκίων.

Η μάχη ανάμεσα στα «γεράκια» υπό τον Γενς Βάιντμαν, που προειδοποιούν για φούσκα, αλλά και πλήγμα στους αποταμιευτές της Ευρωζώνης όσο τα επιτόκια μένουν σε ιστορικό ναδίρ, και στις «περιστέρες»  υπό τον Μάριο Ντράγκι, έχει ήδη αρχίσει και δεν θα αργήσει να ενταθεί. 

Αύριο όμως περιμένουμε σημαντικά νέα από ακόμη μία κεντρική τράπεζα, αυτή της Τουρκίας. Θεωρείται δεδομένο ότι θα ανακοινώσει αύξηση επιτοκίων. Θα είναι όμως αυτή ικανή να ανακόψει τον κατήφορο της λίρας και να μετριάσει τις αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές, που γεννούν φόβους διάχυσης και στην Ευρώπη; 

Υπό τις συνθήκες αυτές ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 παρουσιάζει σήμερα άνοδο μόλις 0,15%, ενώ παρόμοια είναι η εικόνα για τους βασικούς δείκτες σε Φραγκφούρτη, Παρίσι και Λονδίνο. 

Στις αγορές εμπορευμάτων, εν τω μεταξύ, το ενδιαφέρον στρέφεται στο πετρέλαιο, με την τιμή του να κινείται ανοδικά. Ωστόσο η εικόνα θα μπορούσε να ανατραπεί το προσεχές διάστημα μετά και την προειδοποίηση του ΟΠΕΚ για σύννεφα στην παγκόσμια ζήτηση

naftemporiki.gr