Skip to main content

Τουρκία: Βέβαιη η αύξηση των επιτοκίων, ερωτηματικό το εύρος

Την απόφαση για αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να λάβει την Πέμπτη η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, με στόχο την άμβλυνση των ανησυχιών για την εν εξελίξει συναλλαγματική κρίση.

Ωστόσο, οι αναλυτές εκφράζουν αποκλίνουσες εκτιμήσεις για το εύρος της αύξησης των επιτοκίων, ενώ προειδοποιούν ότι μία περιορισμένου μεγέθους άνοδος θα έχει μικρό αντίκτυπο στο επενδυτικό κλίμα.

Η τουρκική λίρα έχει απωλέσει το 40% της αξίας της, έναντι του δολαρίου, από την αρχή του έτους, λόγω τόσο των ανησυχιών για την επιρροή του Ερντογάν στις διαδικασίες διαμόρφωσης της νομισματικής πολιτικής, όσο και των οικονομικών – γεωπολιτικών αψιμαχιών με τις ΗΠΑ.

Η αύξηση των επιτοκίων έχει χαρακτηριστεί από τον Τούρκο πρόεδρο ως «μητέρα και πατέρα του διαβόλου», με τον «Σουλτάνο» να έχει επανειλημμένως ζητήσει τη διατήρησή τους σε χαμηλά επίπεδα, προκειμένου να στηριχθεί η ανάπτυξη.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός τον Αύγουστο εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών (17,9%), γεγονός το οποίο κατέστησε επιβεβλημένη την ανάληψη δράσης εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας, προκειμένου να αποσοβηθούν οι περαιτέρω συναλλαγματική κίνδυνοι.

Το επιτόκιο, προθεσμίας μίας εβδομάδας, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 17,75% και οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, «βλέπουν» αύξηση στο 22,00%. Ωστόσο, το εύρος της αύξησης μπορεί να κυμανθεί από 225 μονάδες βάσης έως και 725 μονάδες βάσης.

Στο β’ τρίμηνο του 2018, ο ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας επιβραδύνθηκε στο 5,2%, ενώ στο β’ εξάμηνο του έτους, αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη επιβράδυνση, λόγω των επιπτώσεων της συναλλαγματικής κρίσης και των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ.

naftemporiki.gr