Skip to main content

Ντέισελμπλουμ: Όσα έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup θα τηρηθούν

Οι εκλογές σε μια χώρα της Ευρωζώνης δεν μπορούν να αλλάξουν τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του Eurogroup ξεκαθάρισε ο πρόεδρος Γερούν Ντέισελμπλουμ ερωτηθείς για τις επιπτώσεις που ενδεχομένως να υπάρξουν στο ελληνικό πρόγραμμα από το χθεσινό αποτέλεσμα των εκλογών στην Γερμανία. Διαβεβαίωσε ότι όσα έχουν συμφωνηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης θα τηρηθούν.

Υποστήριξε ότι ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ πρόσθεσε ότι επιθυμεί, στο τέλος του τρίτου μνημονίου να υπάρξει καθαρή έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα ώστε να μπορεί να λαμβάνει από μόνη της τις αποφάσεις για το μέλλον της.

«Η Ελλάδα είναι πλήρως και ξεκάθαρα μέλος της Ευρωζώνης και αυτό αποτέλεσε τον βασικό μου στόχο στα πέντε χρόνια της θητείας μου ως πρόεδρος του Eurogroup» ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup θυμίζοντας ότι η θητεία του ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου.

Ερωτηθείς σχετικά με το τι θα ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωσει του τρίτου μνημονίου υποστήριξε ότι θα υπάρξει εποπτεία από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος, ωστόσο, συμπλήρωσε ότι θα είναι στην πράξη ένας μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με τους συμφωνηθέντες στόχους.