Skip to main content

Nomura: Ποιων επτά χωρών η συναλλαγματική κρίση χτυπάει την πόρτα;

Ούτε μία, ούτε δύο… αλλά επτά αναπτυσσόμενες χώρες βρίσκονται στα πρόθυρα συναλλαγματικής κρίσης, όπως προειδοποιεί η Nomura, σε νέα της έκθεση, εν μέσω των ανησυχιών για τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης από την Τουρκία και την Αργεντινή.

Σύμφωνα με τον ιαπωνικό επενδυτικό όμιλο, εκτός των δύο προαναφερθεισών χωρών, υπό κίνδυνο τελούν και τα νομίσματα των Σρι Λάνκα, Νότιας Αφρικής, Αιγύπτου, Πακιστάν και Ουκρανίας.

Ανάμεσα σ’ αυτές, ο υψηλότερος κίνδυνος, όπως επισημαίνει η Nomura, παρατηρείται στη Σρι Λάνκα και ακολουθούν η Νότια Αφρική και η Αργεντινή.

Η νησιωτική χώρα της νότιας Ασίας εμφανίζει το χειρότερο outlook, λόγω των αδύναμων δημοσιονομικών μεγεθών και του εύθραυστου ισοζυγίου συναλλαγών, σε συνδυασμό με τα περιορισμένα συναλλαγματικά αποθέματα σε ξένο νόμισμα.

Την ίδια ώρα, οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι μεγάλες και η πολιτική σταθερότητα αποτελεί ένα ακόμη μείζον ζήτημα, προσθέτοντας επιπλέον κινδύνους.

Η έκθεση της Nomura έρχεται στο φως της δημοσιότητας, σε μία περίοδο κλιμάκωσης των ανησυχιών για τα νομίσματα των αναπτυσσόμενων οικονομιών, με τις Αργεντινή και Τουρκία να έχουν ήδη υποστεί εκτεταμένες απώλειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός των επτά «υψηλού κινδύνου» χωρών, ακόμη οκτώ χώρες οφείλουν να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικές, και αυτές είναι: Βραζιλία, Βουλγαρία, Ινδονησία, Καζακστάν, Περού, Φιλιππίνες, Ρωσία και Ταϊλάνδη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times