Skip to main content

CNBC: Το Ital-exit θα επιφέρει τη μεγαλύτερη ανακεφαλαιοποίηση όλων των εποχών

Η αποχώρηση της Ιταλίας από την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. θα επέφερε εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, προειδοποιούν οι αναλυτές, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Η κυβέρνηση της Ρώμης αναμένεται να παρουσιάσει τον επόμενο μήνα το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, με τις Βρυξέλλες να καθιστούν αναγκαία την περικοπή του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, οι επενδυτές δεν φαίνεται να εμπιστεύονται απόλυτα την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, κάτι το οποίο αντικατοπτρίστηκε και στην πρόσφατη αναταραχή που προκλήθηκε στα ιταλικά ομόλογα.

«Μία ενδεχόμενη έξοδος της Ιταλίας από την Ε.Ε. και το ευρώ θα αποδειχθεί πολύ, πολύ επίπονη για την Ευρώπη και το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Θα απαιτηθεί η μεγαλύτερη ανακεφαλαιοποίηση όλων των εποχών, μεγαλύτερη και απ’ αυτή των ΗΠΑ, το 2008» τονίζει ο Τζιμ ΜαΚόγκαν, διευθύνων σύμβουλος της Principal Global Investors, μιλώντας στο CNBC.

Ο ίδιος βέβαια, δεν θεωρεί αρκετά πιθανό το σενάριο του Ital-exit, δεδομένης της στήριξης των Ιταλών πολιτών στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε κάθε περίπτωση όμως, το επόμενο έτος θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό για την Ιταλία, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να κρίνουν το μέλλον τόσο της ετερόκλιτης κυβέρνησης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα του Βορρά, όσο και ολόκληρης της Ευρωζώνης.

Και αυτό διότι η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και η προοπτική οικονομικής κατάρρευσης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική και πολιτική σταθερότητα του ευρώ.  

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αρκετοί Ιταλοί βουλευτές έχουν απευθύνει εκκλήσεις για την προετοιμασία ενός «plan B», δηλαδή ενός σχεδίου εξόδου από την Ευρωζώνη.

naftemporiki.gr