Skip to main content

Λαγκάρντ: Μεγάλες οι προκλήσεις, υποστηρικτική νομισματική πολιτική για παρατεταμένη περίοδο

Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν θέλησε να αιφνιδιάσει κανέναν στην πρώτη ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά την επιλογή της για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αναγνώρισε ότι η Ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη με κινδύνους και έστειλε σήμα ότι θα επιμείνει στην πολιτική του προκατόχου της, όταν αναλάβει και επισήμως τα ηνία. 

Η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός στη νομισματική ένωση επιμένει σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα και οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι είναι σημαντικοί. Διαβεβαίωσε ότι η υποστηρικτική νομισματική πολιτική θα συνεχιστεί «για παρατεταμένη περίοδο».

Σημείωσε πάντως πως αν και τα μη συμβατικά μέτρα είναι αναγκαία, η ΕΚΤ πρέπει να είναι προσεχτική ως προς τις αρνητικές επιπτώσεις τους. Η επισήμανση αυτή ενισχύει το σενάριο ότι θα ληφθούν μέτρα απάλυνσης των «παρενεργειών» από τα αρνητικά επιτόκια. 

Η Γαλλίδα απερχόμενη επικεφαλής του ΔΝΤ, η οποία θα αναλάβει τα ηνία από τον Μάριο Ντράγκι την 1η Νοεμβρίου, τόνισε παράλληλα την ανάγκη για ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης κεφαλαιαγορών και προειδοποίησε για τις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, με κυριότερες τις τεχνολογικές εξελίξεις και την κλιματική αλλαγή. Σημείωσε μάλιστα πως η πολιτική της ΕΚΤ στο εξής θα πρέπει να δίνει περισσότερη έμφαση στην αντιμετώπιση και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. 

Όπως είχε κάνει επανειλημμένα και ο Ιταλός τραπεζίτης ξεκαθάρισε δηλαδή ότι η πολιτική της ΕΚΤ έχει όρια. Θα πρέπει και οι κυβερνήσεις να σηκώσουν το δικό τους μερίδιο της ευθύνης, το οποίο περιλαμβάνει και περισσότερα βήματα στην κατεύθυνση της οικονομικής ολοκλήρωσης.  

Η κ. Λαγκάρντ δεν παρέλειψε να επισημάνει τέλος ότι η εμπιστοσύνη στο ευρώ ανέρχεται σήμερα στο 76%, τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, κάτι που είπε ότι οφείλεται «και στις γενναίες δράσεις της σημερινής ηγεσίας της ΕΚΤ». 

Σύμφωνα εν τω μεταξύ με το Reuters, που επικαλείται πηγές από το Δ.Σ. της ΕΚΤ, στην επικείμενη συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου, στην οποία θα προεδρεύσει ο Ντράγκι, θα αποφασιστεί μείωση του καταθετικού επιτοκίου, που είναι ήδη στο -0,4%. Η απόφαση για ένα νέο QE θεωρείται πιο δύσκολη, αφού αντιδρά σε μία τέτοια προοπτική η Γερμανία. 

naftemporiki.gr