Skip to main content

Νέα εβδομάδα αναταράξεων στις αγορές

Αν η μέρα φαίνεται από το πρωί, τότε η αιμορραγία που πυροδότησε την περασμένη Παρασκευή στις αγορές με το νέο ξέσπασμά του κατά της Κίνας στο Twitter o Ντόναλντ Τραμπ, θα έχει αυτή την εβδομάδα συνέχεια. 

Μαζικές ρευστοποιήσεις επικρατούν από νωρίς το πρώι στις αγορές της Ασίας, που είδαν μέσα στο Σαββατοκύριακο τον Αμερικανό πρόεδρο να επιμένει ότι η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με το Πεκίνο είναι η σωστή στρατηγική και να δηλώνει μετανιωμένος μόνο για το γεγονός ότι δεν επέβαλε ακόμη υψηλότερους δασμούς. 

Η απροσδόκητη αυτή όξυνση της αντιπαράθεσης, ύστερα από μία περίοδο σχετικής ηρεμίας και λίγες ημέρες αφότου ο Τραμπ είχε αναβάλλει για τον Δεκέμβριο μέρος των δασμών, που είχαν προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ τον Σεπτέμβριο, απομακρύνει τους επενδυτές από το ρίσκο και ενισχύει ακόμη περισσότερο τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια. 

Στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης σήμερα ο Σύνθετος Δείκτης καταγράφει πτώση 1%, ενώ πολύ εντονότερες είναι οι ρευστοποιήσεις στο Χονγκ Κονγκ, όπου ρίχνουν βαριά τη σκιά τους και οι μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Στο -2,7% ο Hang Seng, ενώ από κοντά και ο ιαπωνικός Nikkei 225 με πτώση άνω του 2%. 

Αναλυτές εκτιμούν ότι στο κόκκινο θα ανοίξουν σε λίγες ώρες και οι ευρωπαϊκές αγορές. Για νέα πτώση ετοιμάζεται και η Wall Street με τους traders ωστόσο να ευελπιστούν ότι οι τριγμοί δεν θα είναι τόσο ισχυροί όσο την Παρασκευή, όταν ο Dow Jones έκανε βουτιά άνω των 600 μονάδων. 

naftemporiki.gr