Skip to main content

Capital Economics: Θα μειωθεί το υψηλό πλεόνασμα στη Γερμανία;

Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας αναμένεται να είναι το υψηλότερο στην παγκόσμια οικονομία για μια ακόμη χρονιά, ωστόσο μελλοντικά ενδέχεται να περιοριστεί, τονίζει σε ανάλυσή της η Capital Economics.

Σύμφωνα με την ίδια υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες η οικονομική επανεξισορρόπηση στη Γερμανία να συμβάλει στη μείωση των εμπορικών εντάσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού.

Όπως τονίζεται, πέρυσι η Γερμανία είχε το μεγαλύτερο πλεόνασμα παγκοσμίως, ενώ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, το πλεόνασμα υπερέβη σημαντικά το όριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 6%.

Πλέον, σύμφωνα με την ανάλυση υπάρχουν αρκετοί λόγοι να πιστεύουμε ότι το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας θα περιοριστεί.

Παράλληλα, αναφέρεται πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η Γερμανία έχει πληγεί περισσότερο από τους περισσότερους από την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του παγκόσμιου εμπορίου φέτος, γεγονός που φαίνεται στη μείωση των εξαγωγών.

Η Capital Economics τονίζει, ακόμη, πως η Κομισιόν δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να αναγκάσει το Βερολίνο να μειώσει το πλεόνασμα της, υποστηρίζοντας παράλληλα πως η επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ της Γερμανίας μπορεί να πέσει γύρω στο 1,5% το 2020, ωστόσο, το θέμα της ανισορροπίας του εμπορίου δεν πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα.