Skip to main content

Market Beat: Οι επενδυτές θα εκτιμήσουν πολλά για να καθορίσουν την τάση

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Όσοι παρακολούθησαν τις χθεσινές συναλλαγές αντιλήφθηκαν πως όσο μεγάλωνε η επενδυτική δυσμένεια για τις τραπεζικές μετοχές, τόσο δυνάμωνε το αγοραστικό ενδιαφέρον για τα υπόλοιπα blue chip. Αρκετοί εξ αυτού υποστήριξαν, ότι έχει αποφασιστεί από ισχυρούς παράγοντες του ΧΑ μια αναδιάρθρωση θεσμικών χαρτοφυλακίων. Με μείωση της θέσης τους σε τραπεζικές μετοχές και τοποθέτηση των κεφαλαίων από τη ρευστοποίηση σε μετοχές εταιριών που θα επηρεαστούν θετικά από τις εξελίξεις γρηγορότερα.

Οι εξελίξεις αφορούν:

Α) στην ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του τρίτου μνημονίου,

Β) στην ημερομηνία εκταμίευσης της πρώτης δόσης του νέου δανείου

Γ) στον καθορισμό του τρόπου και του ύψους της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών

Δ) στο ξεκαθάρισμα της ρήξης στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Ε) στην κατοχύρωση ή τον αποκλεισμό μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης

ΣΤ) στην αποσαφήνιση της τάσης της τιμής του πετρελαίου

Οι θεσμικοί χθες έδειξαν ότι έλαβαν υπόψη την πρόσφατη στατιστική προϊστορία  και επέλεξαν να μην επιτρέψουν στους δείκτες να περάσουν κάτω από ισχυρές στηρίξεις. Γιατί πιθανά εκτίμησαν πως κάτι τέτοιο θα άνοιγε την όρεξη για εγγραφή νεότερων χαμηλών στο τρέχον έτος. Αυτό με την τρέχουσα ροή ειδήσεων δεν δικαιολογείται κατά την γνώμη τους. Σε αυτή τη σκέψη απέδωσαν οι εγχώριοι αναλυτές το φαινόμενο ο Δείκτης για τις Τράπεζες στο τραπεζοκεντρικό ΧΑ να εμφανίζει απώλειες πάνω από -8% και τα κέρδη των υπόλοιπων κλάδων αθροιστικά να οδηγούν σε θετική μεταβολή τους ΓΔ και 25άρη.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ

Ώθηση από τον κατασκευαστικό κλάδο έλαβε στην πρώτη συνεδρία της εβδομάδας η Wall Street, κλείνοντας τελικά με κέρδη, παρά το κακό ξεκίνημα που έκανε λόγω της πτώσης του ενεργειακού κλάδου. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κέρδισε κατά 0,39% στις 17.545,05 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,86% στις 5.091,70 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,52% στις 2.102,45 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Tesla ενισχύθηκε κατά 4,4%, μετά την αναβάθμιση της τιμής στόχου από την Morgan Stanley κατά 66%. Μετά την επιτυχή αύξηση κεφαλαίου, η τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 465 δολάρια, από 280 δολάρια προηγουμένως.

Επίσης, άλμα 48% σημείωσε η Zulily, καθώς η Liberty Interactive, μητρική της QVC, συμφώνησε να την εξαγοράσει έναντι του ποσού των 2,4 δισ. δολαρίων.

Στον αντίποδα, στο -6,2% έκλεισε η Estee Lauder, παρά το γεγονός ότι τα κέρδη του δευτέρου τριμήνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Αντίθετα, η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα χαμηλότερα του αναμενομένου και έκανε λόγο για αυξημένες προκλήσεις.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο δείκτης επιχειρηματικών συνθηκών Empire State διαμορφώθηκε σε αρνητικό έδαφος τον Αύγουστο και συγκεκριμένα στις -14,9 μονάδες έναντι των +3,9 μονάδων τον Ιούλιο. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα είχε διαμορφωθεί στις +4,5 μονάδες. Από την άλλη, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών διαμορφώθηκε η κατασκευαστική εμπιστοσύνη τον Αύγουστο, με τον σχετικό δείκτη να φτάνει στις 61 μονάδες. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 59 μονάδες.

ΕΥΡΩΠΗ

Μετά από μία συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας, οι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν με μικτά πρόσημα, καθώς την αρχική θετική επενδυτική διάθεση επηρέασε αρνητικά η πτώση του ενεργειακού κλάδου. Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,01% στις 6.550 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,41% στις 10.940 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 0,58% στις 4.985 μονάδες. 

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,26% στις 387,26 μονάδες, ανακάμπτοντας στο τέλος από το ενδοσυνεδριακό -0,6% που σημείωνε.  

Στο ταμπλό, οι κλάδοι των αυτοκινητοβιομηχανιών και των λιανικών πωλήσεων ξεχώρισαν, καθώς κατέγραψαν σημαντικά κέρδη. Η Hennes & Mauritz κέρδισε 2%, μετά τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία που ανακοίνωσε για τις πωλήσεις του Ιουλίου. 

Επίσης, η Alstom κέρδισε 7,1%, καθώς αναμένεται η General Electric να λάβει την έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές για την απόκτηση μέρους ενεργητικού της γαλλικής εταιρείας.

Η Airbus Group σημείωσε κέρδη 1%, καθώς έγινε γνωστό ότι έλαβε μια μεγάλη παραγγελία για την κατασκευή 250 αεροσκαφών από την ινδική IndiGo.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, διεύρυνση του εμπορικού πλεονάσματος της Ευρωζώνης τον Ιούνιο κατέδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, η Eurostat. Το πλεόνασμα διευρύνθηκε στα 26,4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2015, έναντι των 18,8 δισ. ευρώ τον Μάιο.

ΧΑ

Με κέρδη έκλεισε τη  Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, και κατάφερε να διακόψει το τριήμερο πτωτικό σερί των προηγούμενων ημερών, έχοντας, μάλιστα, τον τραπεζικό κλάδο ως ισχυρό «βαρίδι».

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 1,04% στις 680,94 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 688,59 μονάδες και η χαμηλότερη στις 675,38. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 17,46% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 32,62 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 1,44 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 1,04% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,85%. 

Η αβεβαιότητα σχετικά με τον τρόπο που θα γίνει η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών έπληξε για ακόμη μία ημέρα τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες βρέθηκαν σήμερα στο στόχαστρο των πωλητών. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, από τα 86 δισ. ευρώ του προγράμματος του ESM, τα 25 θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση, η διαδικασία της οποίας αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Νοεμβρίου και σε κάθε περίπτωση πριν τις 31 Δεκεμβρίου.

Η πρώτη υπο-δόση ύψους 10 δις ευρώ από τα 26 δισ. που θα λάβει η κυβέρνηση στα πλαίσια της συμφωνίας, θα αφορά τις τράπεζες και είναι άμεσα καταβλητέα. 

Η δεύτερη δόση για τις τράπεζες θα είναι έως 15 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν από τα stress test των τραπεζών. Το ποσό θα καταβληθεί μετά την πρώτη αξιολόγηση, αφού ολοκληρωθούν, δηλαδή, τα stress tests και σε κάθε περίπτωση πριν τις 15 Νοεμβρίου.

Όπως επίσης έχει επισημανθεί, το ύψος των «κόκκινων» δανείων αποτελεί βασική παράμετρο για το σύνολο της συμφωνίας, καθώς είναι βασικός προσδιοριστικός παράγοντας για την ανακεφαλαιοποίηση και του «κόστους» αυτής στο συνολικό πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, εξέλιξη που ανησυχεί ιδιαιτέρως τους επενδυτές των τραπεζικών μετοχών, όπως διαφάνηκε άλλωστε και στη σημερινή συνεδρίαση. 

O δείκτης των τραπεζών έκλεισε με πτώση 8,67% στις 270,57 μονάδες, με την Πειραιώς να κλείνει με απώλειες 13,61%, την Eurobank να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση στο -12,12%, την Alpha Bank στο -7,69% και την Εθνική στο -5,89%.

Στον αντίποδα, εκτός της ΕΧΑΕ, η οποία έκλεισε με απώλειες 0,83%, όλες οι μετοχές του FTSE 25 έκλεισαν με κέρδη. Αξιοσημείωτη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των ΟΠΑΠ (+5,12%), ΟΤΕ (+3,90%), ΟΛΠ  (+3,08%) και ΔΕΗ (+3,12%). Κέρδη, επίσης, που έφτασαν το 5,56% σημείωσε η ΓΕΚ Τέρνα, η Τιτάν έκλεισε στο +3,47%, τα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ+4,20% έφτασαν στο +4,20%, η Ελλάκτωρ στο +4,67% και η ΓΕΚ Τέρνα στο +8,55%. 

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος της Υγείας (+5,83%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Τραπεζών (-8,67%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 63 κινήθηκαν ανοδικά, 30 καθοδικά, ενώ η τιμή 11 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Επιμένουμε: Είχαμε μια κρίσιμη εβδομάδα με δυο ανοδικές, μια καθοδική συνεδρίαση, και δυο σχεδιασμένα πτωτικές για μάζεμα μετοχών προ μιας «αναπόφευκτης» ανόδου. Βέβαια τίποτε δεν είναι δεδομένο πολύ περισσότερο μια άνοδος ανακούφισης, μετά από πολύμηνη αγωνία των θεσμικών που πέρασε από σαράντα κύματα το φρόνημα και την υπόληψή τους στα μάτια των προϊσταμένων τους. Η στατιστική εικόνα των επιμέρους μετοχών δίνει ακόμα μεγαλύτερες πιθανότητες να πλησιάζει την αλήθεια η εξήγηση που δίνουμε για όσα συνέβησαν τη δεύτερη βδομάδα του Αυγούστου. Κερδισμένες σε μια ελαφρώς καθοδική βδομάδα οι Τράπεζες.

Η εβδομάδα από άποψη όγκων ήταν η χειρότερη στο τρέχον έτος και αυτή που ξεκινά, δύσκολα θα διαφέρει για λόγους παραδοσιακά γνωστούς, ήτοι Δεκαπενταύγουστος κορύφωση των διακοπών του θέρους.  Η εβδομάδα που πέρασε, σφραγίστηκε από πτώση -1,19% του 25άρη, μετά από βουτιά -16,39% την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου. Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη υποχώρησαν συνολικά κατά 68%. Ο συνολικός όγκος των ΣΜΕ του δείκτη έφθασε στα 5.762 συμβόλαια από 18.042 την προηγούμενη, και ήταν ο χαμηλότερος εβδομαδιαίος στο τρέχον έτος.

Η αλυσίδα των τελευταίων τριών καθοδικών συνεδριάσεων έδωσε στον 25άρη μια διακύμανση που το εύρος της (14,5 μονάδων) καθόρισε το ελάχιστο της Παρασκευής στις 196,59 μονάδες και το μέγιστο της Τετάρτης στις 210,95. Αυτή η ζώνη ήταν μέσα στο δεύτερο μισό της διακύμανσης του δείκτη (54,5 μονάδων) την πρώτη μέρα μετά την αργία που ξεκίνησαν οι συναλλαγές. Θυμίζουμε πως εκείνη τη Δευτέρα που ο δείκτης έχασε -16,37%  είχε μέγιστο στις 241,22 και κατώτερη μέρας στις 186,63 με κλείσιμο στις 201,73. Την Παρασκευή οι θεσμικοί τον έκλεισαν στις  199,29 δηλαδή χαμηλότερα από το κλείσιμο της Δευτέρας 3/8. Κάθε είδους συνέχεια στην κάθοδο θα ανοίξει την όρεξη για αναζήτηση νεότερων χαμηλών για το 2015 κατάσταση που θα ευνοήσει εκείνους που διαθέτουν μετοχές του ΧΑ και κεφάλαια προς επένδυση σε αυτό.  Μόνο με επιστροφή του 25άρη πάνω από τις 210 μονάδες αυτή η απειλή στο φρόνημα των επενδυτών θα εκλείψει.

Η τεχνική ανάλυση υπογραμμίζει πως αν οι τιμές δεν περάσουν ψηλότερα από σήμερα κιόλας η πιθανότητα εγγραφής νέων χαμηλών ή επανεγγραφής των προσφάτως εμφανισθέντων μέσα στη βδομάδα είναι τεράστια.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σε χαμηλό δύο ετών, την Τρίτη από τις ανησυχίες για την ψύξη της ζήτησης στην Κίνα που θα επιβαρύνει τις συναλλαγές που εξαρτώνται από την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην περιοχή, ενώ το δολάριο παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα μετά από ισχυρά στοιχεία για την αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ που αντιστάθμισαν τις ανησυχίες από μια αδύναμη έκθεση για τον κατασκευαστικό τομέα.

Αλλά τα στοιχήματα για το πώς θα ανοίξουν οι ευρωπαϊκές αγορές αποκαλύπτουν καλύτερο φρόνημα για τους επενδυτές στην Ευρώπη, με τους DAX, και FTSE της Βρετανίας και της Γαλλίας ο CAC 40 να ξεκινούν όλοι με +0,3%.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,4%, φτάνοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2013, ενώ στην Ιαπωνία ο Nikkei υποχωρούσε 0,2%.

«Οι επενδυτές γίνονται όλο και προσεκτικοί πριν από μια πιθανή αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων. Οι ανησυχίες ότι η επιβράδυνση της Κίνας θα βλάψει άλλες ασιατικές χώρες με στενή σχέση με την Κίνα είναι διαρκώς παρούσες.

Οι αγορές μετοχών της Wall Street αυξήθηκαν τη Δευτέρα όμως δύο πολύ αντικρουόμενοι οικονομικοί δείκτες των ΗΠΑ άφησαν πολλούς παράγοντες της αγοράς σε αμηχανία για την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ και προστίθεται αβεβαιότητα για το πότε η Federal Reserve θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Ο Empire State της Fed της Νέας Υόρκης, γενικός δείκτης επιχειρηματικών συνθηκών, υποχώρησε από 3,86 τον Ιούλιο στο -14,92 τον Αύγουστο, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2009, λόγω της απότομης πτώσης των νέων παραγγελιών και αποστολών.

Αλλά μια νεότερη έκθεση της National Association of Home Builders (κατασκευαστές κατοικιών) των ΗΠΑ έδειξε ότι το κλίμα βελτιώθηκε τον Αύγουστο φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από μια αντίστοιχη ανάγνωση σχεδόν πριν από μια δεκαετία.

Οι περισσότεροι επενδυτές, ωστόσο, έχουν βέβαιη την αύξηση των επιτοκίων και ότι θα συμβεί μέχρι το τέλος του έτους, αλλά κάθε μεταγενέστερη αύξηση του επιτοκίου θα έρθει πολύ αργά, με δεδομένη την εύθραυστη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

«Δεν είναι ότι η Κίνα προσπαθεί να μειώσει σκόπιμα το γουάν μακροπρόθεσμα. Έχει απλά μειωθεί το γιουάν, σε ρεαλιστικά επίπεδα, αλλά το γουάν είχε κρατηθεί κατά τεχνητό τρόπο υψηλά». Δήλωσε ο Shuji Shirota, της HSBC στο Τόκιο. «Ο αντίκτυπος από την κίνηση του γιουάν στις παγκόσμιες αγορές δεν είναι μεγάλος» είπε.

Το ευρώ υποχώρησε σήμερα 0,2% στα 1,1058 δολάρια, επεκτείνοντας τις απώλειες του. Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στα  124,47 γιεν. Οι τιμές των εμπορευμάτων παραμένουν υπό πίεση από τις ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα. Τα futures πετρελαίου Brent LCOc1 υποχώρησαν 0,4% στα 48,55 δολάρια ανά βαρέλι, κοντά στα 48,24 που άγγιξε την περασμένη εβδομάδα.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Δεν υπάρχουν

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Η βόμβα στην Ταϊλάνδη προκάλεσε πτώση στις μετοχές της

Οι μετοχές αλλού στην Ασία ήταν ως επί το πλείστον πιο αδύναμες εν μέσω της συνεχιζόμενης σταθερότητα στην αποτύπωση της σχέσης ανταλλαγής USDCNY. Η επιδιόρθωση από την PBOC ήταν σχεδόν αμετάβλητη στα 6,3966 γιουάν (Δευτέρα: 6,3969), αλλά το γιουάν μειώθηκε ελαφρά για να σταθεροποιηθεί γύρω 6,41 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Οι στρατηγικοί αναλυτές μας πιστεύουν ότι οι προβλέψεις τους κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα για το USDCNY που δικαιολογεί κάποια επιπλέον προσοχή για τα επιτόκια στην Ασία. Στην Αυστραλία, τα πρακτικά διοικητικού συμβουλίου της RBA δεν προσφέρανε μια σαφή πολιτική διαφοροποίηση και γι αυτό υπήρξε μικρή αντίδραση στο AUD και στις μεταβολές των αγορών. Το εμπορικό πλεόνασμα της Ινδονησίας αυξήθηκε λόγω των αδύναμων εισαγωγών.

· Στις ΗΠΑ, μια ανανεωμένη διάθεση για ξεφόρτωμα σε όλα τα είδη εμπορευμάτων αναθέρμανε τις ανησυχίες για εμφάνιση αποπληθωρισμού και συνέβαλλε να ενισχυθούν τα κρατικά ομόλογα. Η απόδοση στα διετή και τα δεκαετή έπεσε 2BP τη Δευτέρα μετά την προσθήκη 6BP τις τελευταίες ημέρες. Οι μετοχές ενισχύθηκαν εν όψει των πρακτικών της FOMC την Τετάρτη. Τα οικονομικά δεδομένα ήταν ανάμεικτα, ο δείκτης μεταποίησης Empire State βυθίστηκε στο -14.9 τον Αύγουστο, πολύ κάτω από τις προσδοκίες και ήταν η χαμηλότερη ανάγνωση της τελευταίας εξαετίας.

Οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών είναι η μόνη μεγάλη δημοσίευση δεδομένων σήμερα στις ΗΠΑ, και ψάχνουμε για ένα -7% m / m πτώση. Το υπόλοιπο της εβδομάδας φαίνεται να είναι εντονότερο, με τη δημοσίευση των πρακτικών της FOMC την Τετάρτη αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό, και την μεταβολή του ΔΤΚ των ΗΠΑ τον Ιούλιο, επίσης, την Τετάρτη.

 

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους άφησε ανοιχτό ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, σημειώνοντας ότι τα 32,5 χρόνια που ορίζει το τρίτο πρόγραμμα δεν αποτελούν το ανώτατο όριο. «Είχαμε ήδη στο δεύτερο πρόγραμμα, το οποίο η Ελλάδα δεν μπόρεσε δυστυχώς να ολοκληρώσει, χρόνο αποπληρωμής τα 32,5 χρόνια. Τώρα έχουμε συμφωνήσει την ίδια διάρκεια. Αυτό είναι ήδη εξαιρετικά γενναιόδωρο. 

Οι καταθέτες δεν θα πληγούν αν υπάρξει απόφαση για εκκαθάριση τράπεζας, επανέλαβε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρτ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα. Όπως ανέφερε, μέχρι και 25 δισ. ευρώ προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. «Πλέον, αναμένουμε τις ολοκληρωμένες αξιολογήσεις των τραπεζών, τον έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων και τα stress tests», επεσήμανε.

Το νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι πολύ γενναιόδωρο, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ZDF. «Δεν έχω τύψεις, όταν προτρέπω τους Γερμανούς βουλευτές να υπερψηφίσουν τη νέα ελληνική συμφωνία» τόνισε παράλληλα ο κ. Σόιμπλε. «Η ελληνική κυβέρνηση ξαφνικά έδειξε μία έντονη προθυμία να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις» εξήγησε εν συνεχεία, καλώντας τους συναδέλφους του να υπερψηφίσουν το νέο δάνειο, στην ψηφοφορία της Τετάρτης.

Τα 2 δισ. ευρώ υπερβαίνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ,  σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας στο ΑΜΠΕ. Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, η κατανομή των οφειλών διαμορφώνεται ως εξής: – Τα 280 εκατομμύρια ευρώ αφορούν σε οφειλές υψηλής τάσης, εκ των οποίων τα 250 εκατομμύρια είναι χρέη ενεργοβόρων βιομηχανιών «μεταξύ των οποίων η ΛΑΡΚΟ και ο Μυτιληναίος».

Στα 1,416 δισ. ευρώ συρρικνώθηκε το ταμειακό έλλειμμα  της κεντρικής διοίκησης, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου. Σημειώνεται ότι την αντίστοιχη περίοδο του 2014, το ταμειακό έλλειμμα είχε διαμορφωθεί στα 1,721 δισ. ευρώ. Παράλληλα, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 23.805 εκατ. ευρώ, από 27.033 εκατ. ευρώ πέρυσι. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται 55 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η ελληνική οικονομία θα βελτιωθεί σταδιακά επωφελούμενη από το πρόγραμμα βοήθειας, τα έσοδα από τον τουρισμό και τις επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, εκτιμά στο μηνιαίο δελτίο της η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ). Επισημαίνει ακόμη ότι η ομαλοποίηση των τραπεζικών συναλλαγών θα βοηθήσει, επίσης, την ελληνική οικονομία, ενώ οι προηγούμενες προσαρμογές στα δημόσια οικονομικά και τους μισθούς αναμένεται να έχουν επίσης αποτέλεσμα.

 

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Τη διαδικασία εκποιήσεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έθεσε σε εφαρμογή η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, μετά και την έγκριση της σχετικής νομοθεσίας. Αρχικώς, η κεντρική τράπεζα θα εκκινήσει τις διαδικασίες για την εκποίηση 25 εμπορικών ακινήτων, συνολικής αξίας 84,9 εκ. ευρώ. Τις επόμενες ημέρες, οι επιδότες θα προχωρήσουν σε ενημέρωση των ιδιοκτητών και των εγγυητών. Η διαδικασία ενημέρωσης θα ολοκληρωθεί σε 4-5 ημέρες.

Πρόστιμο 180 εκατ. δολαρίων επεβλήθη στην Citigroup, η οποία καταδικάστηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) για απάτη εις βάρος επενδυτών το 2008. Σύμφωνα με το MarketWatch, η  Citigroup εξαπάτησε επενδυτές κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, προτρέποντάς τους να επενδύσουν σε δύο fund (ΑSTA/MAT και FALCON). H Citigroup, σύμφωνα με την SEC, καθησύχαζε τους επενδυτές, αποκρύπτοντας τους ελλοχεύοντες κινδύνους και υποστηρίζοντας ότι τα συγκεκριμένα funds ήταν επαρκώς κεφαλαιοποιημένα.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών διαμορφώθηκε η κατασκευαστική εμπιστοσύνη τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το MarketWatch. Ο επίμαχος δείκτης ανήλθε τον τρέχοντα μήνα στις 61 μονάδες, ενισχυόμενος κατά μία μονάδα.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2005. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν πτώση στις 59 μονάδες.

Στο ποσό των 269,875 δισ. ευρώ ανήλθε το συνολικό ύψος του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ, οι αγορές κρατικών ομολόγων ανήλθαν στα 269,875 δισ. ευρώ κατά την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε την 14η Αυγούστου. Ας σημειωθεί πως πρόκειται για την 23η εβδομάδα εφαρμογής της ποσοτικής χαλάρωσης, η οποία αποσκοπεί στην τόνωση του πληθωρισμού.

Μόλις το 28% των οικονομολόγων, που μετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg, προβλέπουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα βελτιωθεί βραχυπρόθεσμα, έναντι 50% και 83% τον Ιούλιο και τον Μάρτιο, αντίστοιχα, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όπως σημειώνει το Bloomberg σε δημοσίευμά του, η ώθηση που έδωσε ο Μάριο Ντράγκι στην Ευρωζώνη με το πρόγραμμα αυτό, συνολικού ύψους 1 τρισ. ευρώ, δεν ήταν αρκετή για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των οικονομολόγων.

Κατά 0,4% υποχώρησε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ιαπωνίας το δεύτερο τρίμηνο του 2015, σε σχέση με το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα. Η κατανάλωση των νοικοκυριών, που ανέρχεται περίπου στο 60% του ΑΕΠ, υποχώρησε κατά 0,8% έπειτα από αύξηση 0,4% που κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο. Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων κατέγραψαν πτώση 0,1% έπειτα από αύξηση 2,8% στο πρώτο τρίμηνο.