Η τιμή του πετρελαίου έχει βυθιστεί σε χαμηλό αρκετών ετών, ενώ η παγκόσμια ζήτηση βαίνει διαρκώς μειούμενη, κάτι το οποίο έχει βάλει σε δεύτερες σκέψεις του παίχτες της παγκόσμιας πετρελαϊκής αγοράς.
Το βασικό ερώτημα που ανακύπτει, είναι κατά πόσο αξίζει πλέον μία εταιρεία να επενδύσει στον μαύρο χρυσό και να αναζητήσει νέα κοιτάσματα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό κλάδο, έχουν ήδη δώσει απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, θεωρώντας ασύμφορα τα μεγάλα project που κοστίζουν αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια.
Η περίπτωση των Φόκλαντς
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των νησιών Φόκλαντς, στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό. Πρόκειται για ένα νησιωτικό σύμπλεγμα, το οποίο ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο -παρά τις διαχρονικές έριδες με την Αργεντινή και τον πόλεμο των 74 ημερών το 1982.
Πριν από μία δεκαετία, οι πετρελαϊκές εταιρείες βρήκαν κοιτάσματα πετρελαίου, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάτι το οποίο προσέλκυσε το ενδιαφέρον αρκετών κοινοπραξιών.
Ωστόσο, πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην, το ενδιαφέρον έχει ατονήσει και όλοι κάνουν… δεύτερες σκέψεις.
Η πανδημία δε, του κορωνοϊού ήρθε να δώσει το τελικό χτύπημα, καταβαραθρώνοντας την παγκόσμια ζήτηση για αργό και εντείνοντας την στροφή προς καθαρότερες και ηπιότερες μορφές ενέργειας.
Έτσι, σήμερα, κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, δυνητικής αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν ανεκμετάλλευτα, “κλειδωμένα” στον βυθό της θάλασσας.
Στις 4 Αυγούστου, ενδεικτικά, η βρετανική BP ανακοίνωσε τη διακοπή των εξορρυκτικών δραστηριοτητών στην περιοχή των Φόκλαντς. Στις 15 Ιουλίου, είχε προηγηθεί η αναστολή ενεργειακού project, αξίας 200 εκατ. δολαρίων, και από την Premier Oil Plc,
Όμως, δεν είναι μόνο η περίπτωση των Φόκλαντς. Οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου έχουν ήδη αρχίσει να επαναξιολογούν τα ενεργειακά project σ’ όλο τον κόσμο.
Τον μεγαλύτερο και αμεσότερο κίνδυνο, μάλιστα, φαίνεται ότι διατρέχουν τα κοιτάσματα σε Βραζιλία, Αγκόλα, Καναδά, ακόμα και στον Κόλπο του Μεξικό.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg