Skip to main content

Aπό το Χονγκ Κονγκ έως την Αργεντινή οι εξελίξεις προκαλούν τριγμούς στις αγορές

Όπου και εάν στρέψουν το βλέμμα οι επενδυτές, από τον εμπορικό πόλεμο έως το Brexit και τις ιταλικές εξελίξεις και από τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ έως την πολιτική ανατροπή στην Αργεντινή και τη βουτιά του πέσο, βλέπουν εντάσεις, αβεβαιότητα, κινδύνους. Εγκαταλείπουν έτσι το ρίσκο των μετοχών και τρέχουν για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση στα καταφύγια. 

Ομόλογα, χρυσός και το ιαπωνικό γιεν είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές των αγορών σήμερα, με τους επενδυτές να ελπίζουν ότι η στροφή σε αυτά θα περιορίσει τις πληγές τους από την έκρηξη του γεωπολιτικού ρίσκου και των διαρκών εμπορικών αντιπαραθέσεων. 

Στο Χονγκ Κονγκ το αεροδρόμιο άνοιξε και πάλι, αλλά οι διαδηλώσεις μαίνονται και οι προειδοποιήσεις του Πεκίνου γίνονται ολοένα και πιο σκληρές, με αποτέλεσμα οι αγορές ανά την Ασία να μείνουν στο κόκκινο. Ο Hang Seng κατέγραψε πτώση 2%, ο Σύνθετος Δείκτης στη Σαγκάη υποχώρησε 0,7% και ο Nikkei 225 στο Τόκιο περισσότερο από 1%. Απώλειες 1,7% είχε ο BSE Sensex στο Χρηματιστήριο της Βομβάης, εν μέσω φόβων για τις εξελίξεις στο Κασμίρ. 

Τη σκυτάλη των συγκρατημένων ρευστοποιήσεων έλαβαν οι επενδυτές στην Ευρώπη. Στις 13:10 μμ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,6%. Ανάλογη πτώση καταγράφει ο CAC 40 στο Παρίσι και ο FTSE MIB στο Μιλάνο, ενώ ισχυρότερες είναι οι πιέσεις για τις γερμανικές μετοχές, με τον DAX στο -1%. Πτώση 0,5% και για τον FTSE 100 στο Λονδίνο. Υπό πίεση και το ευρώ, στα 1,12 δολάρια. 

Στην Ευρώπη έχουμε αναταραχή, αλλά σε καμία περίπτωση την βίαιη αντίδραση των αγορών, που είδαμε στις πολιτικές εξελίξεις στην Αργεντινή. Η πολιτική απογείωση των περονιστών είχε ως αποτέλεσμα το πέσο να χάσει έως και το 30% της αξίας του, για να περιοιστούν οι απώλειες στη συνέχεια στο 15%. Στο Χρηματιστήριο του Μπουένος Άιρες επικράτησαν συνθήκες πανικού, με τον δείκτη Merval να βυθίζεται 38% και σε όρους δολαρίου να καταγράφει απώλειες 48%- τις δεύτερες μεγαλύτερες παγκοσμίως σε διάστημα 70 ετών. 

Μέσα σε αυτό το σκηνικό ο χρυσός λάμπει και πάλι. Η τιμή του συνεχίζει το ράλι, ενισχυόμενη σήμερα κατά 1,75% στα 1.545 δολάρια η ουγκιά. Όσο για την αγορά κρατικού χρέους, προσφέρει το απαραίτητο αίσθημα ασφάλειας. Ξεχωρίζουν τα γερμανικά κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του δεκαετούς στο -0,62%. Aκόμη και τα ιταλικά ομόλογα ωστόσο βλέπουν τις τιμές να ενισχύονται και τις αποδόσεις να υποχωρούν. Του δεκεατούς διαμορφώνεται στο 1,67%. 

naftemporiki.gr