Skip to main content

Πάουελ: Απίθανο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ να φτάσει σε επίπεδα αντίστοιχα με του 1970

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ αναγνώρισε την Τρίτη ότι ορισμένες πληθωριστικές πιέσεις είναι ισχυρότερες και πιο επίμονες από ό,τι περίμενε, αν και δεν είναι ισοδύναμες με μερικά από τις χειρότερες πιέσεις που έχουν δει ιστορικά οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ερωτήσεις από ειδική ομάδα του Σώματος, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας συνέχισε να αποδίδει το μεγαλύτερο μέρος της πρόσφατης αύξησης του πληθωρισμού σε παράγοντες που συνδέονται στενά με το οικονομικό άνοιγμα.

Μεταξύ αυτών, ο κ. Πάουελ ανέφερε τις αερομεταφορές, τις τιμές στη φιλοξενία και την ξυλεία, καθώς και τη γενικά αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών που ωθούν μια οικονομία που πριν από ένα χρόνο αντιμετώπισε σημαντικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση στις πρώτες μέρες του Covid-19.

Αυτοί οι παράγοντες, είπε, θα πρέπει να «επιλυθούν» τους επόμενους μήνες.

«Δεν μιλούν για μια ευρέως σφιχτή οικονομία και για τα είδη των αγαθών που έχουν οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε στην υποεπιτροπή του Κογκρέσου σε ενημέρωση για την πανδημία.

«Θα πω ότι αυτά τα αποτελέσματα ήταν μεγαλύτερα από ό,τι περιμέναμε και μπορεί να αποδειχθούν πιο επίμονα από ό,τι περιμέναμε», πρόσθεσε. «Αλλά τα δεδομένα είναι πολύ συνεπή με την άποψη ότι αυτοί είναι παράγοντες που θα μειωθούν με την πάροδο του χρόνου και ο πληθωρισμός θα μετακινηθεί προς τα κάτω προς τους στόχους μας και θα το παρακολουθούμε προσεκτικά.»

Ο γενικός πληθωρισμός των τιμών αυξήθηκε κατά 5% σε ετήσια βάση τον Μάιο, ο υψηλότερος σε σχεδόν 13 χρόνια εν μέσω της αύξησης των τιμών των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και πολλών άλλων αγαθών που έχουν δει την αυξανόμενη ζήτηση καθώς οι περιορισμοί έχουν χαλαρώσει.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το CNBC