Skip to main content

Goldman Sachs: Aυτό θα είναι το επόμενο βήμα της Κίνας στον εμπορικό πόλεμο

Το Πεκίνο δεν άργησε να απαντήσει ότι θα προβεί σε αντίποινα, εάν οι ΗΠΑ κάνουν πράξη την απειλή για νέους δασμούς τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι καθώς εισάγει πολύ λιγότερα αμερικανικά προϊόντα τα περιθώριά του σε αυτό το μέτωπο είναι περιορισμένα. Αυτό που ενδιαφέρει είναι τι θα κάνει για να αποφύγει την απότομη προσγείωση. 

Η Goldman Sachs προβλέπει ότι σε μία προσπάθεια να αποτρέψει ένα νέο πλήγμα στην οικονομία του, το Πεκίνο δεν θα διστάσει να προωθήσει νέο πρόγραμμα τόνωσης της ανάπτυξης, βάζοντας και πάλι βαθιά το χέρι στην τσέπη για έργα υποδομών και στήριξη των βιομηχανιών του. Το πρώτο εξάμηνο του έτους η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς 6,3% και η κινεζική ηγεσία πιστεύει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια επιβράδυνσης.

Παράλληλα οι αναλυτές της Goldman πιστεύουν ότι οι Κινέζοι θα επιδιώξουν να επιβραδύνουν όσο το δυνατόν γίνεται το ρυθμό των διαπραγματεύσεων. Το Πεκίνο όντως φαίνεται να εκτιμά πως παίζοντας καθυστερήσεις θα καταλήξει τελικά σε μία καλύτερη συμφωνία, αφού θα έχει πετύχει να «κουράσει» και τις ΗΠΑ. Πρόκειται ωστόσο για μία κίνηση ρίσκου, καθώς θα μπορούσε απλώς να εξοργίσει ακόμη περισσότερο τον Τραμπ και να χάσει κάθε ευκαιρία για συμφωνία. 

Αναλυτές της Citi, εν τω μεταξύ, υπολογίζουν ότι ο τελευταίος γύρος αμερικανικών δασμών σε κινεζικά αγαθά θα μειώσει τις εξαγωγές της Κίνας κατά 2,7% και θα πλήξει την ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 50 μονάδες βάσης. Και οι ίδιοι ωστόσο πιστεύουν ότι παρά το κόστος, το Πεκίνο θα επιμείνει στρατηγική των καθυστερήσεων, αρνούμενο να δώσει την εντύπωση ότι υποχωρεί χωρίς μάχη έναντι των αμερικανικών απαιτήσεων. 

Αναλυτές της ING επίσης συμφωνούν με αυτό το σενάριο, επισημαίνοντας πως το σενάριο πιστεύει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα αποφύγει την πλήρη ρήξη καθώς κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε ισχυρές πιέσεις και στην αμερικανική οικονομία και δεν θα ευνοούσε τις πιθανότητες επανεκλογής του το 2020. 

naftemporiki.gr