Skip to main content

Talk of the market: Ανθεκτικότητα και θετική αντίδραση το ζητούμενο

Η ΕΕ ενέκρινε το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας συνολικού ύψους 30,5 δισ. ευρώ, ένα σημαντικό βήμα προς την εκταμίευση επιχορηγήσεων 17,8 δισ. ευρώ και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) την περίοδο 2021-2026. 

Το Συμβούλιο έχει τέσσερις εβδομάδες για να εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής, η οποία θα επιτρέψει την εκταμίευση προχρηματοδότησης ύψους 4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το 13% του συνολικού ποσού που θα διατεθεί στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι το ελληνικό σχέδιο αποτελείται από 175 κρίσιμες επενδύσεις, έργα και μεταρρυθμίσεις σε τέσσερις τομείς: περιβάλλον, ψηφιακές μεταρρυθμίσεις, απασχόληση και ιδιωτικές επενδύσεις.

Η Eυρωομάδα επικρότησε την εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ότι, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκλήθηκαν από την πανδημία, η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις. Ως αποτέλεσμα, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, υπήρξε η πολιτική απόφαση εκταμίευσης του πέμπτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 748 εκατ. ευρώ.

Ζητούμενο η διατηρησιμότητα της χθεσινής αντίδρασης στο χρηματιστήριο. Μετά την πτώση που προηγήθηκε, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,35% και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,30%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 88 εκατ. ευρώ λόγω και των πακέτων στην Ελλάκτωρ, από 64 εκατ. ευρώ της προηγούμενης συνεδρίασης. 

Συνεχίζει τις επενδύσεις η Παπαστράτος. 90 χρόνια μετά τα εγκαίνια του Εργοστασίου Καπνικών Αδελφών Παπαστράτου στον Πειραιά – 29 Μαΐου του 1931 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο – η Παπαστράτος ανακοίνωσε επένδυση 125 εκατ. ευρώ. Η επένδυση, που ανακοινώθηκε από τον Χρήστο Χαρπαντίδη, διευθύνοντα σύμβουλο της Παπαστράτος, στο πλαίσιο επετειακής εκδήλωσης, θα αυξήσει τη δυναμικότητα παραγωγής του εργοστασίου της εταιρείας στον Ασπρόπυργο με εγκατάσταση 2 νέων γραμμών παραγωγής για θερμαινόμενες ράβδους καπνού και 1 για παραγωγή φίλτρων. 

Επίσης αναβαθμίζονται, οι υπάρχουσες 6 γραμμές παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού της Παπαστράτος για να παράγουν τα προϊόντα της επόμενης γενιάς του IQOS και εκσυγχρονίζεται το Λιθογραφείο με την πλήρη ψηφιοποίηση όλων των γραμμών εκτύπωσης μέσω 2 νέων γραμμών ψηφιακής εκτύπωσης. Οι επενδύσεις θα δημιουργήσουν αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού κατά 115 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 60 έχουν ήδη προσληφθεί και εκπαιδεύονται.

Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, κάτοχος του 51% των μετοχών του ομίλου της ΑΔΜΗΕ Α.Ε., ανακοίνωσε κέρδη 8,3 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 21,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2020. Το 2020, η διοίκηση διένειμε 20,6 εκατ. ευρώ ή 0,089 ευρώ ανά μετοχή ως προμέρισμα βάσει του μέγιστου επιτρεπόμενου ποσού που προβλέπεται από την νομοθεσία. Η εκκίνηση του 2021 για τον Όμιλο ΑΔΜΗΕ ήταν δυναμική όσον αφορά την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος σε συνέχεια της ισχυρής ανάπτυξης που κατέγραψε εντός του 2020, με αυξημένες επενδύσεις κατά 59,4% στα 81,6 εκατ. ευρώ. Τα ενοποιημένα συνολικά έσοδα της ΑΔΜΗΕ ΑΕ στο α’ τρίμηνο 2021 ανήλθαν στα 67,8 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 3,5% έναντι 70,3 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2020.

Ο ΔΕΣΦΑ (φορέας μεταφοράς φυσικού αερίου) και η θυγατρική της Motor Oil Διώρυγα Gas υπέγραψαν Πρότυπη Σύμβαση Δέσμευσης Μελλοντικής Δυναμικότητας (Advanced Reservation of Capacity Agreement – ARCA) για την κατασκευή των συνδέσεων μεταξύ της προγραμματισμένης μονάδας πλωτής αποθήκευσης και επαναεριοποίησης της Διώρυγα Gas, η οποία πρόκειται να αναπτυχθεί κοντά στα διυλιστήρια της Motor Oil στην κόλπο των Αγίων Θεοδώρων, στην Κόρινθο.

Οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ ενέκριναν χθες το προτεινόμενο μέρισμα 0,55 ευρώ ανά μετοχή (πριν από το φόρο 5%) για το 2020. Η ημερομηνία αποκοπής ορίστηκε η 13η Ιουλίου, ενώ η πληρωμή του μερίσματος θα αρχίσει στις 3 Αυγούστου. Οι μέτοχοι μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα επανεπένδυσης του μερίσματος μεταξύ 15 και 28 Ιουλίου 2021. Η μερισματική απόδοση με βάση τη χθεσινή τιμή κλεισίματος υπολογίζεται σε 4,2%.

Η Fourlis Holdings πραγματοποιεί σήμερα το πρωί γενική συνέλευση. 

Η Πλαστικά Θράκης ανακοίνωσε παράταση μέχρι 15 Αυγούστου για την αποπληρωμή του τιμήματος πώλησης ακινήτου θυγατρικής της στις ΗΠΑ, Thrace Linq Inc.. Η εταιρεία μεταβίβασε ιδιόκτητο βιομηχανικό ακίνητο στη Νότια Καρολίνα των Η.Π.Α., κατόπιν της οριστικής παύσης της παραγωγικής λειτουργίας της συγκεκριμένης θυγατρικής της.

Στην τελική ευθεία η αδειοδότηση των υδατοδρομείων της Εύβοιας. Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες τόσο από πλευράς της ένωσης των εταιρειών Hellenic Seaplanes και Ελληνικά Υδατοδρόμια που έχουν αναλάβει την αδειοδότηση των έργων όσο και του Οργανισμού Λιμένα Ευβοίας που ανέθεσε στην σύμπραξη των εταιρειών την ίδρυση των υδατοδρομίων της Χαλκίδας, της Αιδηψού, της Κύμης, της Καρύστου καθώς και του Αλιβερίου.

naftemporiki.gr