Skip to main content

Τ. Θεοδωρικάκος: Εξι προτάσεις για να μετατρέψουμε την πανδημία σε ευκαιρία και brain gain

 Στις ευκαιρίες που ανοίγει η επιτυχής διαχείριση της κρίσης της Covid-19 στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος σε παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist, με θέμα «The Silver Tsunami».

Επισήμανε ότι δημιουργείται μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα να μετατρέψει το brain drain σε brain gain και οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι, επιστρέφοντας να αποτελέσουν τη γενιά της νέας ελληνικής επιτυχίας, τώρα που η Ελλάδα από «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, έχει μετατραπεί σε χώρα – πρότυπο διεθνώς παρέχοντας ασφάλεια στους κατοίκους της.

Ο κ. Θεοδωρικάκος κατέθεσε έξι προτάσεις για τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για τη χώρα μας από την επιτυχή διαχείριση της κρίσης. Ευκαιρίες, οι οποίες στηρίζονται κυρίως στην προσέλκυση πολιτών από την Ευρώπη και απ’ όλο τον κόσμο για μόνιμη εγκατάσταση, είτε με την αξιοποίηση της τηλεργασίας είτε για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Ως καθοριστικούς παράγοντες για τη διατήρηση του αισθήματος ασφάλειας ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε την ενίσχυση των κοινωνικών δομών των δήμων, την εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Ειδικότερα στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε την «υποδειγματική» αντιμετώπιση της Ελλάδας κατά την πανδημία του κορωνοϊού σε αντιδιαστολή με την αδυναμία της ΕΕ και όλης της ανθρωπότητας να οργανώσουν από την αρχή ένα κοινό σχέδιο αντίδρασης.

Επισήμανε την κρισιμότητα της συγκυρίας για την Ελλάδα καθώς «προερχόμαστε από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης ισχυρού δημοσιονομικού ελέγχου και μεγάλων προσαρμογών» με απογοητευτικά δημογραφικά στοιχεία έρευνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ανέφερε ότι η βελτίωση του προσδόκιμου ζωής, που είχε επιτύχει η χώρα μέχρι το 1995, ακολούθησε στη συνέχεια καθοδική πορεία.

Ο κ. Θεοδωρικάκος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η καραντίνα και η πανδημία επέφεραν σημαντικές μεταβολές στις κοινωνικές αντιλήψεις αλλά και στην ικανότητα του κράτους να διαχειρίζεται κρίσεις διαμορφώνοντας προοπτικές για ένα καλύτερο αύριο.

Βασική πρόκληση

 Τα παραπάνω ανέφερε συμπερασματικά ο υπουργός προσφέρουν -μέσα στο παγκοσμίως δυσμενές οικονομικό περιβάλλον- στην Ελλάδα και ευκαιρίες. Με κρισιμότερη την πρόκληση για το «πώς μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, σε καταλύτη για το καλό και το νέο πρόσωπο της αυριανής Ελλάδας».

Η πρόκληση αυτή πρόσθεσε, συνδέεται και με τη δημογραφική εξέλιξη για την επιτυχία της οποίας παρέθεσε τις εξής έξι προτάσεις:

      1. Μέσα από μία οργανωμένη καμπάνια να φέρουμε πίσω στην Ελλάδα δημιουργικές και δυναμικές ηλικίες Ελλήνων που έφυγαν από τη χώρα, τα τελευταία 10-15 χρόνια για λόγους επαγγελματικούς ή σπουδών. Τότε έφυγαν από μία χώρα που δεν τους έδινε ευκαιρίες ενώ τώρα μπορούν να επιστρέψουν και να νιώθουν υπερήφανοι, διότι στις πιο δύσκολες συνθήκες της ανθρωπότητας απεδείχθη θετικό πρότυπο και προχωρά γρήγορα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να γίνει αξιοκρατική και ελκυστική. Είναι στο χέρι μας, η γενιά του brain drain να έρθει και να γίνει η γενιά της νέας ελληνικής επιτυχίας.

      2. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ξανά η χώρα, που θα προσελκύσει τους Έλληνες όλων των ηλικιών, διότι αυτοί π.χ. που ζουν, στις ΗΠΑ 40-50 χρόνια, ίσως για πρώτη φορά, αισθάνονται μέγιστη ανασφάλεια. Ενώ γνωρίζουν ότι ζώντας στην Ελλάδα με διασφαλισμένα εισοδήματα, είτε διότι θα μπορούν να εργάζονται με τηλεργασία από εδώ είτε γιατί θα εισπράττουν τις συντάξεις τους από τη χώρα στην οποία σήμερα βρίσκονται, είναι βέβαιο ότι θα επιθυμούν να επιστρέψουν στον ασφαλή τόπο της καταγωγής τους.

      3. Όλα αυτά ισχύουν, ασφαλώς για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά και για όσους δεν είναι. Έχω πρόσφατα στην μνήμη μου τον πατέρα του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος διήνυσε την Ευρωπαϊκή Ήπειρο με το αυτοκίνητο για να έρθει στην ασφαλέστερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ηπείρου. Αναφέρομαι στη δυνατότητα μόνιμης εγκατάστασης για τα τελευταία 20-30 χρόνια ζωής των ανθρώπων, να ζήσουν στη χώρα, η οποία αποδείχτηκε ότι είναι η πιο ασφαλής.

      4. Υπάρχει απόλυτη αναγκαιότητα επέκτασης και θεσμοθέτησης της τηλεργασίας η οποία παρέχει τη δυνατότητα στα νέα ζευγάρια εργαζομένων να τεκνοποιήσουν και να μεγαλώσουν οι ίδιοι τα παιδιά τους. Ένας κρίσιμος παράγοντας που συνδέεται, επίσης, με τη δημογραφική εξέλιξη, και για το οποίο ως υπουργός Εσωτερικών έχω δεσμευτεί ότι θα θεσμοθετηθεί τους επόμενους 6 μήνες.

      5. Η κρίση ανέδειξε την Αυτοδιοίκηση ως παράγοντα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τους Δήμους και τις Περιφέρειες στη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων, μέσα από την αναβάθμιση προγραμμάτων, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» και το «Πρόληψη στο Σπίτι». Είναι απολύτως βέβαιο, ότι για να μπορέσουν τα προηγούμενα να είναι λειτουργικά, η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

      6. Τέλος, η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα είναι να ανασυγκροτήσει το παραγωγικό της μοντέλο. Τα χρήματα, από τη Σύνοδο Κορυφής, χωρίς καμία αμφιβολία αποτελούν εθνική επιτυχία, πολύ μεγάλη ευκαιρία και θετική πρόκληση για την Ελλάδα. Το ποσό των 19 δισ. ευρώ που είναι οι επιχορηγήσεις, είναι σχεδόν 10% του ελληνικού ΑΕΠ. Άρα, πρόκειται για μία μεγάλη ευκαιρία για νέες προτεραιότητες και επιλογές, για ισχυρή ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας, για μία σύγχρονη εκδοχή ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης. Πράγματα, που η ελληνική οικονομία τα έχει ανάγκη, δίπλα βέβαια στις παραδοσιακές μορφές οικονομικής δραστηριότητας.