Skip to main content

Έντοκα γραμμάτια: Mε μειωμένο επιτόκιο η άντληση 812,5 εκατ. ευρώ

Με μειωμένο επιτόκιο και υψηλότερη ζήτηση ολοκληρώθηκε η σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας έξι μηνών, με το ελληνικό δημόσιο να αντλεί το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), η απόδοση της δημοπρασίας διαμορφώθηκε σε επίπεδα κατώτερα του συνηθισμένου, καθώς περιορίστηκε στο 2,50%, δηλαδή 28 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με τη δημοπρασία του Ιουλίου.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης κάλυψης ενισχύθηκε σημαντικά, καθώς οι προσφορές υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό (675 δισ. ευρώ) κατά 1,86 φορά από 1,3 φορά στην προηγούμενη έκδοση.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βα­σικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή, 4 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτου­ργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς, μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη, 3 Αυγούστου, στις 12.00 το μεσημέρι.

Στο μεταξύ οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων εμφανίζουν οριακές διακυμάνσεις, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημειώνει άνοδο κατά 2,1 μονάδες βάσης στο 5,489%, ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 3,8 μονάδες βάσης στο 3,409%.

Τα 10ετή spreads, τέλος, καταγράφουν αύξηση κατά 2,1 μονάδα βάσης στις 499,6 μονάδες βάσης.

naftemporiki.gr