Skip to main content

Προβλήματα υποβολής Ε3 για επιδότηση παγίων δαπανών

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Παλαιτσάκη
[email protected]

Αδυνατούν οι λογιστές-φοροτεχνικοί της χώρας να ανταποκριθούν στην πρόσθετη υποχρέωση που επέβαλε το υπουργείο Οικονομικών για να υποβάλουν στο TAXISnet μέσα σε 17 μέρες εκατοντάδες χιλιάδες δηλώσεις Ε3 επιχειρηματιών και ελευθέρων επαγγελματιών πελατών τους προκειμένου να κατοχυρώσουν για λογαριασμό τους το δικαίωμα υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή στο μέτρο της επιδότησης παγίων δαπανών.

Το υπουργείο Οικονομικών έθεσε προθεσμία μέχρι τις 17 Ιουνίου για την υποβολή των εντύπων Ε3 των ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών και ελευθέρων επαγγελματιών και εν συνεχεία των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υπαγωγή στο συγκεκριμένο μέτρο.

Όμως οι λογιστές δηλώνουν αντικειμενική αδυναμία να προλάβουν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τα έντυπα Ε3 των εκατοντάδων χιλιάδων πελατών τους, οι οποίοι έχουν εκφράσει την επιθυμία να καταθέσουν αιτήσεις για τη λήψη της επιδότησης των παγίων δαπανών.

Ως εκ τούτου, η ορθή εφαρμογή του μέτρου της επιδότησης παγίων δαπανών θα είναι ανέφικτη αν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιμείνει και δεν δώσει πολυήμερη παράταση στην προθεσμία της 17ης Ιουνίου. Κι αυτό διότι αν δεν αλλάξει απόφαση ελάχιστοι ενδιαφερόμενοι θα προλάβουν να υποβάλουν αιτήσεις και πάρα πολλοί άλλοι θα αποκλειστούν άδικα από το μέτρο.

Βεβαιώσεις ΕΦΚΑ

Ενδεικτικό των προβλημάτων που δημιουργεί η υποβολή των εντύπων Ε3 έως τις 17 Ιουνίου για τη συντριπτική πλειονότητα των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων είναι ότι ο ΕΦΚΑ δεν έχει ακόμη και μέχρι σήμερα εκδώσει τις βεβαιώσεις για την εφορία που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες οι επιχειρήσεις κατέβαλαν μέσα στο 2020.

Οι βεβαιώσεις αυτές είναι αναγκαίες για τη συμφωνία με τα δεδομένα του ΕΦΚΑ των ποσών των εισφορών που πρέπει να εκπέσουν φορολογικά από τα ακαθάριστα των επιχειρήσεων. Επιπλέον δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες οι καταστάσεις τιμολογίων πελατών-προμηθευτών (οι ΜΥΦ) για το 2020, καθώς η προθεσμία για τις διορθώσεις των καταστάσεων αυτών λήγει στις 18 Ιουνίου.

Με την αρχική απόφαση το ΥΠΟΙΚ είχε καλέσει τους λογιστές-φοροτεχνικούς να υποβάλουν μέχρι τις 17 Ιουνίου όχι μόνο το Ε3 αλλά το σύνολο των εντύπων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων, δηλαδή και τα έντυπα Ε2 και Ε1 για τις ατομικές επιχειρήσεις και τα έντυπα Ε2, Ε5 και Ν για τα νομικά πρόσωπα, τη στιγμή που η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των εντύπων των νομικών προσώπων δεν είχε καν τεθεί σε λειτουργία μέχρι το βράδυ της Κυριακής 30 Μαΐου.

Η κλήση για την υποβολή του συνόλου των εντύπων των φορολογικών δηλώσεων έως τις 17 Ιουνίου απευθύνθηκε προς τους λογιστές-φοροτεχνικούς όλων των ενδιαφερομένων να συμμετάσχουν στο μέτρο της επιδότησης παγίων δαπανών με την εκδοθείσα το περασμένο Σάββατο υπ’ αριθμόν ΓΔΟΥ 504/2021 κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας που καθορίζει τις πρώτες διαδικαστικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή του μέτρου.

Τροποποίηση της ΚΥΑ

Όταν έγινε όμως αντιληπτό ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, αργά το βράδυ της Κυριακής ανακοινώθηκε η τροποποίηση της κοινής υπουργικής απόφασης, αναφέροντας ότι για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στην επιδότηση παγίων δαπανών αρκεί η συμπλήρωση, οριστικοποίηση και υποβολή μόνο του Ε3 από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

Για να εξυπηρετηθούν μάλιστα το συντομότερο δυνατό οι ενδιαφερόμενοι τέθηκε ήδη από χθες το πρωί σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων με δυνατότητα υποβολής μόνο του Ε3, αφού το βασικό έντυπο Ν δεν ήταν ακόμη έτοιμο.

Ταυτόχρονα τέθηκε από χθες άμεσα σε λειτουργία και η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υπαγωγή στο μέτρο της επιδότησης παγίων δαπανών στην εφαρμογή myBusinessSupport της ΑΑΔΕ.

Ωστόσο και πάλι η νέα αυτή απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, η οποία σημειωτέον για να είναι έγκυρη θα πρέπει να συνοδευτεί και με τροποποίηση του αρχικού κειμένου της κοινής υπουργικής απόφασης, δεν διόρθωσε ουσιαστικά τα πράγματα, αφού και πάλι, όπως επεσήμαναν οι λογιστές-φοροτεχνικοί, το μεγαλύτερο μέρος, σχεδόν το 95%, της όλης διαδικασίας συμπλήρωσης, οριστικοποίησης και υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων είναι γι’ αυτούς η συμπλήρωση, οριστικοποίηση και υποβολή του εντύπου Ε3.

Επιπλέον, όπως προαναφέραμε, υπάρχουν και τα προβλήματα με τη μη έκδοση των βεβαιώσεων από τον ΕΦΚΑ και τη μη ολοκλήρωση των διορθώσεων των ΜΥΦ.

Παρέμβαση – αντίδραση του ΟΕΕ

Στο όλο ζήτημα που δημιουργήθηκε παρενέβη χθες και το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, εκδίδοντας ανακοίνωση με την οποία εξέφρασε «την έντονη δυσαρέσκειά του» και επεσήμανε ότι «θεωρεί μη εφαρμόσιμη την ΚΥΑ που εκδόθηκε το Σάββατο, σχετικά με τη διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το προσωρινό μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης πάγιων δαπανών».

Αιτιολογώντας δε την άποψή του ανέφερε ότι:

* Η επιδότηση των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων είναι αδύνατη χωρίς την υποβολή του Ε3. Η προϋπόθεση της υποβολής του Ε3 του φορολογικού έτους 2020 μέχρι 17 Ιουνίου 2021 για την οριστικοποίηση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, είναι ανέφικτο να υλοποιηθεί μέσα στην προθεσμία που έχει τεθεί, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η φόρμα του εντύπου Ε3 δεν είναι διαμορφωμένη ακόμα με τα φετινά δεδομένα.

* Ο κλάδος των λογιστών – φοροτεχνικών θεωρεί απαράδεκτες αυτές τις διαδικασίες, οι οποίες τελικά οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα οφέλη. Ακόμη και μέχρι σήμερα δεν είναι σε πλήρη λειτουργία η πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων, υπάρχουν ακόμη πολλές εκκρεμότητες και τεχνικές αδυναμίες.

Η σημαντικότερη εκκρεμότητα είναι ότι η προθεσμία ολοκλήρωσης της διαδικασίας διορθώσεων των ΜΥΦ λήγει τη 18η Ιουνίου, και ως εκ τούτου έως την ημερομηνία υποβολής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί η σύνταξη του εντύπου Ε3.

Το ΟΕΕ κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να ορίσει ως ημερομηνία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η οποία πρέπει να είναι η τελευταία ημέρα του τέταρτου μήνα μετά την έναρξη της πλήρους λειτουργίας της πλατφόρμας.

Διευκρίνισε δε ότι με βάση την παραπάνω υποβολή, δηλαδή μέχρι την καταληκτική ημερομηνία των δηλώσεων, είναι εφικτό να εκδοθούν τα ανάλογα voucher συμψηφισμού που θα αφορούν περίοδο οφειλών από 1/7/2021 και μετά.