Skip to main content

ΟΔΔΗΧ: Μεγάλη πτώση του επιτοκίου στην δημοπρασία εξάμηνων εντόκων

Ισχυρή ζήτηση και αισθητά μειωμένο επιτόκιο σε σχέση με την αντίστοιχη δημοπρασία του Ιουνίου, εξασφάλισε το Δημόσιο στην έκδοση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΔΔΗΧ, αντλήθηκε το ποσό των 1,625 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,23%, το οποίο είναι 18 μονάδες βάσης χαμηλότερο σε σχέση με την πώληση του περασμένου μήνα (0,41%).

Ο συντελεστής κάλυψης ήταν 1,61 έναντι 1,56 στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία. Συγκεκριμένα δημπορατήθηκαν γραμμάτια ύψους 1,250 δισ. ευρώ και υποβλήθηκαν προ­­­σφο­ρές ύψους 2,009 δισ. ευρώ. Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους  του δημοπρατηθέντος ποσού, κα­­θώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 375 εκατομμυρίων ευρώ. 

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βα­σικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019. Σημειώνεται ότι κατά τις δημοπρασίες δεν καταβάλλεται προμήθεια.

Πρόκειται για μία αναμφίβολα θετική εξέλιξη για τον ΟΔΔΗΧ, που θέλει να εκμεταλλευθεί το ιδιαίτερα θετικό κλίμα, που έχει διαμορφωθεί στην αγορά, οδηγώντας την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς κοντά στο 2%. Στόχος του οργανισμού είναι μετά τις εκλογές να περιορίσει την έκθεση στα έντοκα γραμμάτια και να εστιάσει σε εκδόσεις ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας. 

naftemporiki.gr