Skip to main content

Χ.Α.: Η ολική ανατροπή σε παγκόσμια κλίμακα απλώθηκε σε ολόκληρο σχεδόν το ταμπλό

του Κώστα Ιωαννίδη

Οι θεσμικοί του Χ.Α. στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας και τρίτη μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών κατώτερους της προηγούμενης συνεδρίασης. Αλλά κατεύθυναν τους βασικούς δείκτες της αγοράς από το πρώτο λεπτό νευρικά ανοδικά, αφού άνοιξαν με μικρών διαστάσεων ανοδικό χάσμα.

Η τιμή ανοίγματος για τους Γ.Δ. και 25άρη ήταν οι 520,65 μονάδες, με κλείσιμο την προηγούμενη στις 519,33, και οι 1388,59 με προηγούμενο κλείσιμο  στις 1385,56 μονάδες αντίστοιχα, και αποτέλεσαν το ελάχιστο ημέρας.

Γιατί ακολούθησε γρήγορα εκτίναξη  και αντίδραση που έφερε στις 10:40 το πρώτο μέγιστο ημέρας. Ήταν οι 1430 μονάδες για τον δείκτη των blue chip με κέρδη 3,3% περίπου και οι 533 για τον Γ.Δ. που αντιστοιχούσαν σε μεταβολή +2,6%.

Μετά από σύντομη «διόρθωση» ή δοκιμή του αγοραστικού ενδιαφέροντος με την εμφάνιση κάποιων ρευστοποιήσεων ξεκίνησε η αναζήτηση του μέγιστου μέρας με κλιμακωτή άνοδο της τιμής που ζητούν οι πωλητές για να δώσουν στους αγοραστές τις μετοχές που ζητάνε.

Στο μέσο της διαπραγμάτευσης το μέγιστο ήταν οι 540,63 για  τον Γ.Δ. και οι 1457,91 για τον 25άρη αλλά με την άνοδο των δεικτών στην Ευρώπη το αγοραστικό ενδιαφέρον μεγαλώνει.

Το ελάχιστο ορίστηκε στο άνοιγμα και αυτό λέει πολλά για τους traders καθώς από τις 12:21 που απόκτησε ο Γ.Δ. μόνιμα μια γλυκιά ανοδική κλίση τα κέρδη του στο τέλος δεν αμφισβητούνται και ας σταμάτησε στις 540 μονάδες.

Μετά, οι επενδυτές δεν χαμήλωσαν την ένταση των εντολών αγοράς με αποτέλεσμα την διατήρηση  του πρόσημου μεταβολής των βασικών δεικτών ως τις 14:45 που γράφονται αυτές οι παρατηρήσεις, σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε άνοδο για τον Γ.Δ. της τάξης του +4% με τον 25άρη στο +5%.

Ο τζίρος είναι καλύτερος από το μέσο τζίρο της περασμένης εβδομάδας, και αιρετά χαμηλότερος από το χθεσινό, ενώ σήμερα έχει εγκατασταθεί σε παγκόσμια κλίμακα η αισιοδοξία για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση στην αγορά συναλλάγματος και εμφανίστηκε δυνατότερη η διάθεση για ανάληψη ρίσκου.

Οι τράπεζες παραμένουν μετοχές εξαιρετικά μεγάλης επιρροής για την τραπεζοκεντρική αγορά της Αθήνας και σήμερα ωθούν ανοδικά παρασύροντας όλους τους κλαδικούς δείκτες.

Οι Ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με ανοδική νευρικότητα και μετά από  ταλαντεύσεις απόκτησαν σταθερή ανοδική εικόνα, διαρκώς αυξημένης ισχύος, έχουν κέρδη της τάξης του +2% και πάνω ακριβώς αντίθετα από χθες. Τα futures των βασικών δεικτών στις ΗΠΑ δείχνουν ότι θα υπάρξει ανοδικό άνοιγμα στις εκεί αγορές μετοχών.

Στο μέσο των συναλλαγών τη διαπραγμάτευση σφραγίζει η πλάγια κίνηση του Γ.Δ. άνω των 535 μονάδων αλλά και κάτω των 540. Πτώση δεν εμφανίζουν κλαδικοί δείκτες. 

Ανοδικά ωθούν τα κέρδη των εταιριών των Τραπεζών 10,5%, Χρημ/κών Υπηρεσιών +5,62%, με τον 25άρη στο +4,86% και των Πρώτων Υλών στο +4,25% και έτσι ο Γ.Δ. κερδίζει +3,91%.

Το τραπεζικό μπλοκ σήμερα με «μέτρια» άνοδο, μετά την πρόσφατη κάθοδο κατά -35,54%, επηρεάζει την αγορά και έχει στο μέσο της διαπραγμάτευσης τζίρο κοντά στα 36 από 53 εκατ. ευρώ με τον συνολικό στις 14:55 στα 51,256 από 69,685 εκατ. ευρώ χθες νωρίτερα. 

Το Χ.Α. συντονίστηκε σήμερα με την κατεύθυνση  των ευρωπαϊκών και δεν διατήρησε την σχετική του ανεξαρτησία αφού έχει ανοδική τάση στο πρώτο μέρος, και οι όγκοι είναι περίπου στο μέσο όγκο της εβδομάδας. 

Οι δείκτες των αγορών στην Ευρωζώνη εμφανίζουν μεγάλες ανοδικές μεταβολές για το βάρος τους.

Η επάνοδος της  ανακούφισης για την αντιμετώπιση του Brexit από την ΕΕ επανέφερε τη διάθεση για τοποθετήσεις τις αξίες υψηλού ρίσκου που φθήνυναν από τις πρόσφατες πιέσεις.

Γεγονός που φαίνεται σήμερα να επηρεάζει θετικά τη διάθεση των θεσμικών στο Χ.Α. ενώ η  εικόνα τους για τους δείκτες των μεγαλύτερων έχει ως εξής, για τον  DAX +1,99%, ο CAC +2,45% και για τον FTSE100 η μεταβολή είναι +2,42%. Τα futures των δεικτών της Wall Street ξεκίνησαν σήμερα πτωτικά στις ασιατικές συναλλαγές και στις 14:30 έχουνε μεταβολές +1,01% για τον S&P500 και +1,11% για τον Dow Jones Ind Av.

Αλλά πολλές φορές η εικόνα αλλάζει, όσο πλησιάζει η έναρξη στις συναλλαγές σε χρηματιστήρια των ΗΠΑ.

Στις 14:58 ο τζίρος ήταν 51,527 από 69,95 εκατ. ευρώ αρκετά κάτω από εκείνο της προηγούμενης συνόδου στο πρώτο μέρος. Οι δείκτες έχουν μεταβολή +3,79% για τον Γ.Δ. και 4,74% για τον 25άρη με τον FTSEM στο +1,92%.  Η αξία των πακέτων είναι 3,038 από 7,505 εκατ. ευρώ στο μέσο των συναλλαγών.

Το πλήθος των ανοδικών μετοχών είναι 67 από 35 και των πτωτικών 17 από 46 με αμετάβλητες τις 13. Η δυναμική του πρώτου μέρους, διασφαλίζει το πρόσημο μεταβολής στο φινάλε της συνεδρίας.

Οι αγορές της Νέας Υόρκης, ετοιμάζονται για ανοδικό ξεκίνημα. Η εικόνα της αγοράς μπορεί να βελτιωθεί μετά τις 15:30 αν ενδιαφερθούν να τοποθετηθούν αρκετοί διαχειριστές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.