Skip to main content

Ζημίες- ρεκόρ για το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο στον κόσμο

To μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο στον κόαμο ήρθε αντιμέτωπο με ζημίες- ρεκόρ το πρώτο τρίμην του έτους, σε μία ακόμη απόδειξη των μεγάλων ανατροπών που έφερε στην οικονομία και τις αγορές η πανδημία του νέου κορωνοϊού. Με την αβεβαιότητα και την αστάθεια να χτυπάει κόκκινο ο Κρατικό Ταμείο Συντάξεων και Επενδύσεων της Ιαπωνίας είχε απώλειες 11%, που αντιστοιχούν σε 17,7 τρισ. γιεν (163 δισ. ευρώ). 

Η πτώση στην αξία του ενεργητικού του ταμείου, που είναι γνωστό για τις «συνετές» κινήσεις του στην αγορά στη βάση συγκρίσιμων στοιχείων είναι ακόμη μεγαλύτερη και απο εκείνη που είχε υποστεί κατά την κορύφωση της παγκόσμιας κρίσης χρέους. Το ενεργητικό του ταμείου περιορίστηκε έτσι στα 150,63 τρισ. γιεν. Το ισχυρό πλήγμα ήρθε από τις τοποθετήσεις του σε ξένες μετοχές, ενώ τη δεύτερη χειρότερη επίδοση παρουσίασε η κατηγορία των τοπικών μετοχών. 

Τα πράγματα θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερα, εάν πρόσφατα δεν είχε αναθεωρηθεί η σύνθεση του χαρτοφυλακίου, ώστε να εστιάζει περισσότερο σε ξένα ομόλογα. Σε κάθε περίπτωση όμως οι απώλειες, οι οποίες έσβησαν το σύνολο των κερδών του δημοσιονομικού έτους, αναμένεται να προκαλέσουν πολιτικές αντιδράσεις, καθώς η κοινωνική ασφάλιση παραμένει μεγάλη ανησυχία για δεκάδες εκατομμύρια συνταξιούχους Ιάπωνες. 

Τα ομόλογα εξωτερικού ήταν η μόνη μεγάλη κατηγορία ενεργητικού που έφερε θετική απόδοση για το ιαπωνικό ταμείο. Εμφάνισαν κέρδη 0,5%, ενώ τα τοπικά ομόλογα είχαν απώλειες 0,5%, οι τοπικές μετοχές είδαν την αξία τους να να υποχωρεί 18% και οι ξένες μετοχές έκαναν βουτιά 22%. Τον Απρίλιο το GPIF (όπως είναι γνωστό το ταμείο από τα αρχικά του) αύξησε την έκθεσή του στα ξένα ομόλογα από το 15% στο 25%, ενώ άφησε αμετάβλητο το όριο της έκθεσης σε ξένες και τοπικές μετοχές στο 25%.

Η έκθεση σε μετοχές στοίχισε ακριβά. Οι αγορές μετοχών βίωσαν το πρώτο εξάμηνο του έτους ένα «τρενάκι του τρόμου» με απότομη απογείωση και εξίσου απότομες βουτιές οφειλόμενες κατά κύριο λόγο στο αιφνίδιο σοκ, που προκάλεσε στην παγκόσμια οικονομία η πανδημία του Covid19. Από τις 20 Φεβρουαρίου έως και τις 23 Μαρτίου οι διεθνείς μετοχές έκαναν βουτιά 35%. 

Τον Μάρτιο με τον ιό να έχει προ πολλού ξεφύγει από τα σύνορα της Κίνας και να εξελίσσεται ταχύτατα σε μία παγκόσμια πανδημία, μετοχές, εμπορεύματα και τιμές ομολόγων βρέθηκαν σε συγχρονισμένη βουτιά για το μεγαλύτερο διάστημα του μήνα. Το μακροβιότερο ράλι όλων των εποχών έληξε απότομα και άδοξα από έναν μυστηριώδη ιό, του οποίου ψάχναμε την πηγή και τα επόμενα βήματα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg