Skip to main content

Στο 1,2 τρισ. δολ. το κόστος μιας νέας διαφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Από την έντυπη έκδοση

Των Γιάννη Παγκαλιά και Έφης Τριήρη

Το κόστος για την παγκόσμια οικονομία θα εκτοξευθεί στο 1,2 τρισ. δολάρια το 2021 σε περίπτωση που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ δεν καταλήξουν σε συμφωνία στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, όπως αναφέρει σε χθεσινή του ανάλυση το Bloomberg.

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας θα είναι στην κορυφή της ατζέντας της συνόδου κορυφής του G20 (οι εργασίες του οποίου ξεκινούν αύριο Παρασκευή), σε μία ατζέντα με ιδιαίτερα καυτά θέματα, καθώς πέραν της σινοαμερικανικής εμπορικής διαμάχης θα συζητηθούν η γεωπολιτική ένταση στον Περσικό Κόλπο με επίκεντρο το Ιράν, το πυρηνικό ζήτημα της Βόρειας Κορέας, η αγορά του ρωσικού οπλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία και η διαδοχή στις κορυφαίες διοικητικές θέσεις στην Ε.Ε. Η συνάντηση Τραμπ – Σι θα επισκιάσει τις αρχαιρεσίες της συνόδου του G20, καθώς άπαντες ευελπιστούν να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομίων στον κόσμο και να μπει τέλος σε έναν εμπορικό πόλεμο που κρατάει περισσότερο από έναν χρόνο.

Οι αναλυτές

Όπως αναφέρει σε χθεσινή του ανάλυση το Bloomberg, αν οι δύο ισχυροί άνδρες δεν δώσουν τα χέρια και προχωρήσουν στην εκατέρωθεν δασμολόγηση, η μία χώρα σε όλα τα προϊόντα της άλλης, τότε η παγκόσμια οικονομία θα επιβαρυνθεί με 1,2 τρισ. δολάρια μέχρι το 2021. Στην ίδια ανάλυση τονίζεται πως αν και το ποσό αυτό από μόνο του δεν είναι ικανό να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική ύφεση, θα επιφέρει τη μεγαλύτερη επιβράδυνση στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, μετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Ακόμα κι αν Ουάσιγκτον και Πεκίνο διατηρήσουν στα τωρινά επίπεδα τους δασμούς, η ζημιά για την παγκόσμια ανάπτυξη των ΗΠΑ και της Κίνας θα είναι σημαντική.

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που δίνει η ανάλυση του Bloomberg είναι για τις αμερικανικές εισαγωγές κινεζικών προϊόντων κατά το α’ τρίμηνο του 2019, οι οποίες σε ετήσια βάση μειώθηκαν κατά 26%. Το ίδιο διάστημα οι αμερικανικές εισαγωγές από την Ταϊβάν αυξήθηκαν κατά 30%, από το Βιετνάμ 20% και από τη Νότια Κορέα 17%.

Η ατζέντα

Οι ανισορροπίες αυτές που σκιαγραφούνται πλέον στο παγκόσμιο εμπόριο, όπως και τα υπόλοιπα αρνητικά που έχει επιφέρει ο σινο-αμερικανικός πόλεμος θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας της συνόδου της G20. Θα συζητηθεί, επίσης, ο πυρηνικός εξοπλισμός της Βόρειας Κορέας, καθώς ο Τραμπ θα κατευθυνθεί στη Σεούλ για να έχει συνομιλίες για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζε-ιν. Στην Οσάκα, ο Τραμπ θα συναντήσει επίσης τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Ουάσιγκτον έχει απευθύνει τελεσίγραφο στην Τουρκία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, δίνοντάς της διορία μέχρι το τέλος Ιουλίου για να απορρίψει το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 κι αν δεν το κάνει, μπορεί να της επιβληθούν κυρώσεις.

Στην Ιαπωνία θα συζητηθούν, επίσης, οι υποψήφιοι για την ηγεσία του Ευρωκοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Κομισιόν, αλλά και της ΕΚΤ.

Αισιοδοξία για συμφωνία

Χθες πάντως η αμερικανική πλευρά σήκωσε εν μέρει λευκή σημαία, με τον Αμερικανό πρόεδρο και τον υπουργό Οικονομικών να εμφανίζονται αισιόδοξοι για την επίτευξη συμφωνίας με την Κίνα. Ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox, αφού πρώτα απείλησε εκ νέου το Πεκίνο για την επιβολή δασμών σε περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία, στη συνέχεια δήλωσε πως είναι πιθανό η χώρα του να επιτύχει μια καλή συμφωνία. Με τη σειρά του, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, σε συνέντευξή του στο CNBC, δήλωσε ότι η εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας είναι έτοιμη «σχεδόν κατά 90%».