Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Η δημοσίευση του «τύπου και του περιεχομένου» του Ε3 στο ΦΕΚ -του εντύπου που θα συμπληρωθεί από τουλάχιστον ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες- αλλά και η επικείμενη δημοσίευση και του βασικού εντύπου Ε1 μάς βάζουν στην τελική ευθεία για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.
Με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχει ήδη οριστικοποιηθεί το περιεχόμενο όλων των εντύπων, το άνοιγμα της πλατφόρμας στο Taxis αναμένεται μέσα στην εβδομάδα.
Έτσι, θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής 8,9 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων σε μια χρονιά γεμάτη από ιδιαιτερότητες:
Πρώτον, θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί που θα θελήσουν να σπεύσουν να κάνουν τη φορολογική τους δήλωση καθώς με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίσουν είτε αυξημένο κοινωνικό επίδομα (π.χ. τέκνων ή ενοικίου) είτε το δικαίωμα να λάβουν για πρώτη φορά κοινωνικό επίδομα διότι λόγω πανδημίας θα έχει μειωθεί το εισόδημά τους.
Δεύτερον, το πρόγραμμα της επιδότησης παγίων δαπανών θα λειτουργήσει και αυτό ως «μοχλός πίεσης» για την επιτάχυνση της διαδικασίας υποβολής της φορολογικής δήλωσης, καθώς μόνο όσοι αναγράψουν εντός συγκεκριμένης προθεσμίας τις πάγιες δαπάνες τους στο νέο έντυπο Ε3 θα έχουν το δικαίωμα να λάβουν την επιδότηση που προβλέπει το πρόγραμμα. Τρίτον, η φετινή χρονιά είναι η πρώτη κατά την οποία οι φορολογούμενοι γνωρίζουν από τον Μάιο ότι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι το τέλος Αυγούστου. Μένει να φανεί στην πράξη πώς θα λειτουργήσει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να ξεκαθαρίσει από την αρχή το τοπίο όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα υποβολής των δηλώσεων αλλά και το χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φόρου.
Νέος υποπίνακας
Όπως είχε αποκαλύψει η «Ν», το έντυπο Ε3 έρχεται με έναν καινούργιο υποπίνακα, στον οποίο θα αναγραφούν αναλυτικά όλες οι ενισχύσεις που δόθηκαν κατά τη διάρκεια του 2020. Επίσης, εμφανίζεται ο κωδικός για την παροχή κινήτρων σε όσους έσπευσαν να υιοθετήσουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση αλλά και ο καινούργιος κωδικός 999 για τη δήλωση του συνόλου της εισπραχθείσας επιστρεπτέας προκαταβολής. Εξαιρετικά σημαντική για φέτος θα είναι η έγκαιρη και ορθή αναγραφή των παγίων δαπανών στον σχετικό υποπίνακα, καθώς βάσει αυτών των πληροφοριών θα γίνει ο υπολογισμός των επιδοτήσεων που θα λάβει ο κάθε επαγγελματίας στο πλαίσιο του προγράμματος επιδότησης των παγίων δαπανών.
Οι αλλαγές στο Ε3
* Στην 1η σελίδα του εντύπου Ε3 και στα γενικά στοιχεία αλλάζει το λεκτικό στον κωδικό 011 σε «Αγρότες – Μέλη αγροτικών συνεταιρισμών που πληρούν τις προϋποθέσεις του ν. 4673/2020»
* Στον πίνακα Α, τα έσοδα που δηλώνονται στον κωδικό 023 θα αναλύονται σε έσοδα ανά κωδικό αριθμό δραστηριότητας 4ου βαθμού. Η αλλαγή γίνεται για να αποτυπωθούν καλύτερα τα έσοδα ανά ΚΑΔ, κάτι που θα επιτρέψει την ορθότερη αποτύπωση των συνεπειών της πανδημίας.
* Στον πίνακα Β’ υπάρχει αλλαγή στο λεκτικό του κωδικού 051. Το νέο λεκτικό αναφέρει: «αλλοδαπές εταιρείες προκειμένου για την εφαρμογή του άρθρου 66 του ν. 4172 / 2013». Ζητούνται πληροφορίες για τη συμμετοχή, την επωνυμία, τον ΑΦΜ, τη χώρα εγκατάστασης και το ποσοστό.
* Στον πίνακα Γ’2 προστίθεται καινούργιος κωδικός 081 για να δηλωθούν οι αγροτικές ενισχύσεις στο πλαίσιο αντιμετώπισης του Covid 19.
* Στον πίνακα ΣΤ προστίθενται νέοι κωδικοί 151-251-351-451 και 551 για να δηλωθούν οι δαπάνες για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Με αυτό τον κωδικό, ουσιαστικά ενεργοποιούνται οι παροχές του άρθρου 71ΣΤ του κώδικα φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις που σπεύδουν να υιοθετήσουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση. Υπενθυμίζεται ότι για τις οντότητες που επιλέγουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω Παρόχου και υπό την προϋπόθεση ότι την εφαρμόζουν αποκλειστικά για την έκδοση των παραστατικών πωλήσεων κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους ή των φορολογικών ετών για τα οποία έχει γίνει η επιλογή αυτή, προβλέπονται κατά περίπτωση τα εξής:
α) Η προθεσμία εντός της οποίας η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να προβεί σε έκδοση πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, περιορίζεται κατά δύο έτη
β) Η δαπάνη για την αρχική προμήθεια τεχνικού εξοπλισμού και λογισμικού που απαιτείται για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης αποσβένεται πλήρως στο έτος πραγματοποίησής της, προσαυξημένη κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%).
γ) Η δαπάνη για την παραγωγή, διαβίβαση και ηλεκτρονική αρχειοθέτηση ηλεκτρονικών τιμολογίων για το πρώτο έτος έκδοσης των παραστατικών πώλησης μέσω ηλεκτρονικής τιμολόγησης που αναγνωρίζεται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα, προσαυξάνεται κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%).
δ) Η προθεσμία σχετικά με τα αιτήματα επιστροφής φόρου, τα οποία αφορούν το φορολογικό έτος ή τα φορολογικά έτη για τα οποία οι εκδότες επιλέγουν και εφαρμόζουν αποκλειστικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση, ορίζεται σε σαράντα πέντε (45) ημέρες.
* Στο πίνακα ΣΤ, προστέθηκαν επίσης κωδικοί 259-559 οι οποίοι αφορούν την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και αγαθών ή ειδών σχετικών με τα ηλεκτρικά οχήματα. Είναι κατ’ εφαρμογή του νέου φορολογικού νόμου, ενώ αντίστοιχος κωδικός θα υπάρξει και στο έντυπο Ε1
* Ο καινούργιος υποπίνακας για την αναγραφή των αφορολόγητων εσόδων που μειώνουν τα φορολογητέα κέρδη, αναλύεται πλέον σε 11 περιπτώσεις οι οποίες είναι οι εξής:
1. Κωδ 001: «Αφορολόγητη αποζημίωση ειδικού σκοπού»
2. Κωδ 002: «Αφορολόγητη ενίσχυση προς τους πληγέντες από τον κυκλώνα «ΙΑΝΟΣ» (άρθρο2 ν.4728/2020)»
3. Κωδ 003: «Αφορολόγητη ενίσχυση προς τους πληγέντες (ν.4722/2020)»
4. Κωδ 004: «Αφορολόγητη αποζημίωση για μισθώσεις τουριστικών καταλυμάτων (άρθρο 36 ν. 4753/2020)»
5. Κωδ 005: «Αφορολόγητη επιχορήγηση για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων (άρθρο 55 ν. 4758/2020)»
6. Κωδ 006: «Ωφέλεια λόγω εφάπαξ εξόφλησης οφειλών (ν. 4682/2020, ν. 4690/2020)»
7. Κωδ 007: «Ωφέλεια από τη διαγραφή υποχρεώσεων στο πλαίσιο προπτωχευτικής διαδικασίας εξυγίανσης (άρθρο 99 επ. πτωχευτικού Κώδικα)»
8. Κωδ 008: «Αφορολόγητη ενίσχυση στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID 19 στον πρωτογενή τομέα (άρθρο 146 ν.4764/2020)»
9. Κωδ 009: «Αφορολόγητη ενίσχυση στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID 19 στις εταιρείες ΚΤΕΛ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τουρ. γραφεία-επιχειρήσεις που διαθέτουν τουρ. λεωφορεία Δ.Χ. (άρθρο 139 ν. 4764/2020)»
10. Κωδ 010: «Ωφέλεια από τη μη είσπραξη μισθωμάτων στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID 19 (παρ. 2 άρθρο 13 ν. 4690/2020)»
11. Κωδ 011: «Λοιπές περιπτώσεις αφορολόγητων εσόδων»
* Ο κωδικός 150 στον πίνακα ΣΤ, μετονομάστηκε σε «δαπάνες άρθρων 22Α, 22Β και 22Γ του ν. 4172/2013 και περιλαμβάνει τρεις περιπτώσεις. Πρώτον τον κωδικό 001 για τις δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, δεύτερον τις δαπάνες του άρθρου 22Β για τη χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για συγκεκριμένες δαπάνες που αφορούν τους εργαζόμενους και την προστασία του περιβάλλοντος και τρίτον τις δαπάνες για τη χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης διαφημιστικής δαπάνης κατά τα φορολογικά έτη 2020 και 2021.
* Στον πίνακα Ζ3 προστέθηκε νέος κωδικός 196 για τις επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις στην αγροτική-βιολογική δραστηριότητα αλλά και κωδικός 999 για το σύνολο της εισπραχθείσας επιστρεπτέας προκαταβολής.
* Στην κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης έχουν προστεθεί τρεις κωδικοί:
* Δαπάνες ενοικίων, εφόσον η εξόφλησή τους δεν έχει πραγματοποιηθεί με τη χρήση ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών.
* Χρηματικά ποσά ή άλλα ανταλλάγματα που τυχόν καταβλήθηκαν άμεσα ή έμμεσα για μη εξουσιοδοτημένη πώληση διαφημιστικού τηλεοπτικού χρόνου.
* Δαπάνες για δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που υπερβαίνουν τα λογιστικά κέρδη χρήσης κατά τον χρόνο πραγματοποίησής τους.