Skip to main content

Ευρωζώνη: Το ακριβό πετρέλαιο ανεβάζει τον πληθωρισμό σε υψηλά 16 μηνών

Νέα επιτάχυνση παρουσίασε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, πιάνοντας το στόχο του 2%. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 μηνών με την άνοδο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (1,9%) να αποδίδεται, ωστόσο, σχεδόν αποκλειστικά στο ακριβό πετρέλαιο και εν γένει το αυξημένο κόστος ενέργειας. 

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, άλμα 8% έκαναν οι τιμές ενέργειας τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, ενώ άνοδο 2,8% παρουσίασαν εκείνες των τροφίμων. Αντιθέτως οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν μόλις 1,3% ύστερα από άνοδο 1,6% τον Μάιο και εκείνες των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών μόλις 0,4%, ύστερα από άνοδο 0,3% τον προηγούμενο μήνα. 

Υπό τις συνθήκες αυτές ο δομικός πληθωρισμός, δηλαδή ο δείκτης εξαιρουμένων των κλάδων ενέργειας και τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 1% καταγράφοντας ελαφρά επιβράδυνση σε σχέση  με τον Μάιο (1,1%). 

Τα δεδομένα αυτά δεν αναμένεται να ανατρέχουν τα σχέδια της ΕΚΤ για τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης στα τέλη του έτους, αλλά και διατήρηση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2019. 

naftemporiki.gr