Skip to main content

Market Beat: Η Αθήνα με συσσώρευση στις 900 μονάδες κούρασε τους επενδυτές και… κουράστηκε

Στην Αθήνα η αγορά τον Μάιο φαίνεται  να έχει σταματήσει την άνοδο από τις αρχές Φεβρουαρίου, πραγματοποιώντας πολυήμερη συσσώρευση γύρω από τη ζώνη των 900 μονάδων. Οι προσδοκίες των εγχώριων αναλυτών αφορούν σε μεγάλο ποσοστό  στη διατήρηση αυτής της κατάστασης, μέχρι την ώρα που θα υπάρξει μια σημαντική εξέλιξη που θα δώσει κατεύθυνση στις αποτιμήσεις των μετοχών. Βέβαια δεν είναι αμελητέο το ποσοστό και όσων θεωρούν πως μόλις το διεθνές κλίμα το επιτρέψει, η συσσώρευση θα σπάσει από κύματα φρέσκου αγοραστικού ενδιαφέροντος. Για την ώρα όμως προβληματίζει η υποχώρηση των όγκων και η θέση που έχει η χώρα ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας με βάση τα διεθνώς αναγνωρισμένα στατιστικά για την εξέλιξη των κρουσμάτων και των εμβολιασμών.

Οι δε εξελίξεις στο εταιρικό πεδίο δεν έχουν την απαιτούμενη ισχύ για να διαμορφώσουν τάση συνολικά και επηρεάζουν μόνο την δυναμική επιμέρους μετοχών. Η επανάληψη της δυναμικής που επικράτησε στις περισσότερες συνεδριάσεις στην Αθήνα, έστω και εν μέσω πτώσης των ευρωπαϊκών, τονίζει το ότι τίποτε από όσα αποτυπώνονται στο ταμπλό δεν είναι τυχαίο. Τα ξένα χρηματιστήρια υποχωρούσαν συντονισμένα, κάτω από το βάρος της ειδοποίησης που έστελναν τα futures της Wall Street για άνοιγμα εκεί με -0,4% πτώση των βασικών δεικτών. Η άνοδος στις αποδόσεις των Ιταλικών ομολόγων είχε καταφέρει να προβληματίσει και την ΕΚΤ. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού σκαρφάλωσε επίσης στο 1,107% λίγο μετά τις 15:00, ενώ είχε ανώτερο μέρας στο 1,125%. Μετά από 4 ½ ώρες ο τζίρος έπιασε τα 43 εκατ. ευρώ και ο ΓΔ καθόταν στις 904,3 μονάδες με απώλειες -0,31%. Στα πρώτα λεπτά ωστόσο ο επενδυτικός ενθουσιασμός τον είχε στείλει στις 914,23 μονάδες.

Ο λόγος της ανόδου των αποδόσεων στα ομόλογα της περιφέρειας σύμφωνα με τις πληροφορίες από το χρηματιστήριο της Euronext αφορούσε στον προβληματισμό μερίδας διαχειριστών, που θεωρούν ότι σύντομα η ΕΚΤ θα μειώσει της αγορές ομολόγων. Τα Ιταλικά αποτελούν μεγάλο ποσοστό από τις ανά μήνα αγορές της ΕΚΤ σε χρεόγραφα της  ευρωζώνης, και την άνοδό τους προκάλεσαν επίσης οι πολιτικές αντιπαραθέσεις στη χώρα. Είχαν εκτιναχθεί κατά 16 μονάδες βάσης την περασμένη βδομάδα και χθες αυξήθηκαν άλλες 5 και έφθασαν στο +1,129%. Στην υψηλότερη τιμή τους από τον Σεπτέμβριο. Τα ιταλικά ομόλογα που η αξία τους κινείται αντίθετα από την απόδοσή τους βούλιαξαν από σχόλια του  Matteo Salvini, αρχηγού του δεξιού κόμματος της Ιταλίας, το Σαββατοκύριακο.

Οι θεσμικοί στο ΧΑ πέρασαν τον ΓΔ σε αρνητικό πεδίο πολύ αργότερα από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στις 13:42 για την ακρίβεια, για να ορίσουν το πρώτο κατώτερο ημέρας (τις 903,34 μονάδες) στις 14:31 και στις 15:40 βρέθηκε πάλι για λίγο με κέρδη. Ενώ του όρισαν πλάγια κίνηση από τις 15:50 οριακά κάτω από τις 907 μονάδες η δυναμική στην Νέα Υόρκη ανέβασε τις επενδυτικές επιφυλάξεις και ορίστηκε νέο κατώτερο μέρας. Όλα αυτά για να στείλουν τον μέσο όρο στο κλείσιμο στις 903,48 με μεταβολή -0,40%.

Ορίστηκε έτσι το χαμηλό ημέρας κατά τη διενέργεια των δημοπρασιών και η επίθεση των αισιόδοξων με εντολές αγορών, ενώ την είχαν προετοιμάσει, δεν έγινε. Γιατί τους πρόλαβε η επίθεση των… αντιπάλων τους, που άσκησαν δυνατές πιέσεις ικανές να καταστρέψουν τη διάθεση για αντίσταση. Τελικά από τα λιγοστά καλά της συνόδου ήταν η διατήρηση των ανοδικών κλεισιμάτων του FTSEM και το πλήθος των ανοδικών μετοχών που ξεπέρασε των καθοδικών έστω και λίγο (62 προς 60).

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Η Wall Street μετά την πτώση της προηγούμενης εβδομάδας που προκάλεσε η ανησυχία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έκλεισε χθες με μικρές σχετικά απώλειες. Ο φάρος των χρηματιστηρίων σημείωσε τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Φεβρουάριο, αποφεύγοντας τα χειρότερα, με δύο ανοδικές συνεδριάσεις την Πέμπτη και Παρασκευή. Η υποχώρηση τη Δευτέρα, αποδόθηκε κύρια στις πιέσεις που ασκήθηκαν στις μετοχές τεχνολογίας, καθώς σημάδια ενός διογκούμενου πληθωρισμού ανησυχούν τους επενδυτές για το ενδεχόμενο αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής. Από τους 11 μεγάλους τομείς του S&P που μειώθηκαν, η τεχνολογία, οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και οι επικοινωνίες ήταν οι μεγαλύτεροι χαμένοι, καθένας από 0,7% έως 0,9%.

Έτσι, o Dow Jones υποχώρησε -0,16% ή 54 μονάδες στις 33.327,79, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,25% κλείνοντας στις 4,163,29 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,38% στις 13.379,05 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των Merck & Co (+1,9%) και Dow Inc. (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Walt Disney (-2,4%) και Apple (-1,6%).

Στο εταιρικό μέτωπο έκλεψε τις εντυπώσεις μια σημαντική κίνηση, η AT&T, ιδιοκτήτρια της HBO και των στούντιο της Warner Brothers, και το δίκτυο καλωδιακής τηλεόρασης και streaming Discovery Inc, που είναι ιδιοκτήτης τηλεοπτικών σταθμών όπως το HGTV και το TLC, θα συγχωνεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στον τομέα των media.

Η απόδοση του 10ετούς  ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,64% και το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ που αγόραζε  1,2159 δολάρια. Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI έπιασε υψηλό άνω των δύο ετών σημειώνοντας άνοδο 1,4% στα 66,27 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 1,6% στα 1.867 δολ./oz.

ΕΥΡΩΠΗ

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με μικρές μεταβολές τη Δευτέρα, καθώς τα κινεζικά μακροοικονομικά δεδομένα και η επιφύλαξη  για την εξάπλωση μιας παραλλαγής COVID-19 έπνιξαν την αισιοδοξία για το άνοιγμα της βρετανικής οικονομίας, με την σουηδική Kinnevik να εμφανίζει την κορυφαία ημερήσια επίδοση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέληξε σταθερός με τις μετοχές ταξιδιού και αναψυχής να είναι στην κορυφή της κατάταξης με βάση τις ημερήσιες απώλειες, ενώ οι μετοχές τηλεπικοινωνιών σημείωσαν άνοδο, με οδηγό τα κέρδη της ισπανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Telefonica. Ψαλίδισαν το φρόνημα των επενδυτών τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα εργοστάσια της Κίνας επιβράδυναν την παραγωγή τους τον Απρίλιο και στις λιανικές πωλήσεις υπήρξε μείωση των επενδυτικών προσδοκιών καθώς οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν για νέα προβλήματα που επηρεάζουν την οικονομική ανάκαμψη.

Την αισιοδοξία για το οικονομικό άνοιγμα του Ηνωμένου Βασιλείου επισκίασαν οι νέοι περιορισμοί σε ολόκληρη την Ασία μετά από ένα νέο κύμα κρουσμάτων COVID-19 και οι ανησυχίες σχετικά με την εξάπλωση μιας ταχείας εξάπλωσης παραλλαγής κοροναϊού, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε μόλις -0,05% στις 442,29 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα -0,15% στις 7.032,85 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση -0,13% στις 15.396,62 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,28% στις 6.367,35 μονάδες. Στις αγορές της περιφέρειας του ευρώ ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη κέρδισε +0,11% και ο ΜΙΒ στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά +0,39%.

Στο μεταξύ, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης με βάση τον αριθμό επιβατών, η Ryanair, ανακοίνωσε τη χειρότερη επίδοση στην 35χρονη ιστορία της με απώλειες-ρεκόρ ύψους 815 εκατ. ευρώ για το τελευταίο οικονομικό έτος, λόγω της κρίσης κορωνοϊού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε μερική ανακωχή με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη διαμάχη σχετικά με τα τιμολόγια επί των μετάλλων που επέβαλε ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και να ξεκινήσει συζητήσεις για την παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και τις πολιτικές «στρέβλωσης του εμπορίου» από την πλευρά της Κίνας. Οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης αυξήθηκαν 0,9%.

Στις εταιρικές ειδήσεις, η Σουηδική Kinnevik σημείωσε άνοδο 8,5% στην κορυφή του δείκτη STOXX 600, αφού η εταιρεία μετέφερε το μερίδιό της στο διαδικτυακό κατάστημα λιανικής μόδας Zalando στους μετόχους. Οι φαρμακοβιομηχανίες  Sanofi και GlaxoSmithKline σημείωσαν άνοδο 1% και 0,7% αντίστοιχα αφού το πειραματικό τους εμβόλιο για τον COVID-19 έδειξε μια ισχυρή ανοσοαπόκριση στα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών σε πρώιμο στάδιο, επιτρέποντάς τους να μετακινηθούν στο τελικό στάδιο των μελετών.

ΧΑ

Με εντατικοποίηση των πιέσεων στο τελευταίο 15λεπτο πτώση -0,40% με χαμηλό τζίρο

Η πρώτη  συνεδρίαση της εβδομάδας έγινε εν μέσω μιας παύσης στη διάθεση για ρίσκο  παγκόσμια. Ήταν μέρα που το αποτέλεσμα των μαχών μεταξύ των συντηρητικών και των αισιόδοξων θεσμικών δεν εξέπληξε κανένα. Οι αγορές στο εξωτερικό είχαν τη σφραγίδα της νευρικότητας και της επιφύλαξης που κυριάρχησε σε παγκόσμια κλίμακα και την εξέπεμπαν κύρια τα futures της Wall Street. Εδώ, οι πιέσεις για μεγάλο διάστημα και η εμφάνιση αγοραστικού ενδιαφέροντος, για τις περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης στην αρχή που οδήγησαν τον μέσο όρο σε άνοδο με πολύ μικρή σχετικά διάρκεια. Στο ταμπλό αποτυπώθηκε μια  διαπραγμάτευση σε θετικό πεδίο και αρνητικό πεδίο με λιγοστές αλλαγές στο πρόσημο των βασικών δεικτών.  Για πρώτη συνεδρίαση δεν υπήρξε ένα φρένο από τη μεταβολή του ΔΤΡ, που κατέληξε στο +0,67% κρατώντας το θετικό πρόσημο  σταθερά.   Οι επενδυτές αντιμετώπισαν τις μετοχές της ΠΕΙΡ της ΕΥΡΩΒ και της ΑΛΦΑ θετικά, αλλά πίεσαν την ΕΤΕ.  Σήμερα, 5 πτωτικές μετοχές του 25άρη έχασαν από -2% και με 15 συνολικά καθοδικές κατάφεραν να οδηγήσουν σε πτώση τον ΓΔ που υποχώρησε κατά -0,40% μετά από άνοδο +1,12% την περασμένη βδομάδα.

Η διατήρησης της κυριαρχίας της προσφοράς την τελευταία ώρα, ενεργοποίησε τη διάθεση για πώληση θέσεων ειδικά από τις 16:45 όταν ο ΓΔ ξέφυγε από  την πλάγια κίνηση σε αρνητικό πεδίο  και οι συντηρητικοί καταφέρανε με τις κινήσεις τους ως και τις δημοπρασίες να παρουσιάσουν οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης αρνητικές επιδόσεις. Ενώ της μεσαίας είχαν μια μετρίως θετική εικόνα. Οι τράπεζες εκτός της ΕΤΕ βοήθησαν ανοδικά στο κλείσιμο, έχοντας υπολογίσιμα κέρδη ακόμα και όταν έφθασε ο ΓΔ στην εγγραφή πυθμένα στις δημοπρασίες. Έγινε από το πρώτο ημίωρο  σαφές πως στη μάχη των δυο επενδυτικών στρατοπέδων η ανάδειξη νικητή  δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση.

Την πτώση του FTSE25 στο κλείσιμο φρέναραν με τα κέρδη τους οι ΕΥΔΑΠ +1,92%, ΑΛΦΑ +1,79%, ΕΥΡΩΒ +1,59%, ΟΤΕ +1,22%, ΛΑΜΔΑ +1,07% και ΠΕΙΡ +1,00% ενώ τα ανοδικά ανήλθαν σε 7 και τα πτωτικά ήταν 15 από αυτά μεγαλύτερες απώλειες εμφάνισαν οι ΒΙΟ -3,98% ΜΠΕΛΑ -3,38% ΤΙΤC -2,62% με τον ΟΠΑΠ να συμπληρώνει την πεντάδα των μετοχών του FTSE25 με απώλειες άνω του -2%.χωρίς μεταβολή έκλεισαν ΣΑΡ και ΑΔΜΗΕ. Η σύνοδος εξελίχθηκε χωρίς συντονισμό με την εξίσου νευρική εικόνα  που επικράτησε στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Βασικά στατιστικά δεδομένα

Μετά από άνοιγμα στις 907,75 με ανοδικό  χάσμα  (0,67 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (907,08), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί με ανοδική δυναμική ως τις 11:17. Η εγγραφή του ανώτερου σε αυτό το διάστημα, τότε ήταν οι 914,23 μονάδες. Κυριάρχησε μετά, η προσφορά για αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές του 25άρη και η αναζήτηση ενδοσυνεδριακά του πυθμένα κράτησε ως  τις 14:30, με κατώτερο μέρας τις 903,27 μονάδες. Αλλά το εύρος διακύμανσης μεγάλωσε, καθώς συνεχίστηκαν οι μάχες των αισιόδοξων έναντι απαισιόδοξων διαχειριστών κεφαλαίου με επίθεση μέσω ρευστοποιήσεων στο τελευταίο τέταρτο με αποτέλεσμα το χαμηλό των 902,73 μονάδων να εμφανιστεί στις δημοπρασίες.

Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο, έναντι  της προηγούμενης συνεδρίας, συναλλακτικό ενδιαφέρον με  πακέτα αξίας 5,461 εκατ. για τις ΤΕΝΕΡΓ ΠΕΙΡ ΛΑΜΔΑ ΟΛΠ ΑΛΦΑ και ΕΕΕ.

Η δε εμφάνιση κερδών σε 3 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση πτωτικής δυναμικής για τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς ανήλθε  στο 1,080% από 1,052% την προηγούμενη με εύρος διακύμανσης ωστόσο από 1,062% ως 1,125%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 62,819 από 63,053 δις ευρώ. 

Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,67%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στα 1,305 από 1,282ευρώ με όγκο 12,208 από 6,039 εκατ. τεμάχια, ΕΤΕ στα 2,47 από 2,526 και όγκο 3,831 από 1,696 εκατ. τεμάχια, ΕΥΡΩΒ στα 0,7944 από 0,782ευρώ  και 10,499 από 10,538 εκατ. τεμάχια και ΠΕΙΡ στα 1,616 από 1,60 ευρώ και 6,419 από 5,740 εκατ. τεμάχια όγκο. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από  τα blue chip σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και κατέληξαν με μεταβολή +0,41%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (8 από 20) έναντι των καθοδικών (15από 4) και δυο τις ΣΑΡ και ΑΔΜΗΕ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -0,40% οδηγήθηκε στις 903,48 από 907,08 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2188,14 από 2199,51 μονάδες με μεταβολή -0,52%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος ανήλθε στα 72,353 από 83,403 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 5,461 εκατ. ευρώ. Ο Τζίρος των Τραπεζών συνολικά ήταν 40,060 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 56 από 68, των καθοδικών 52 από 39 και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 21 από 24 την προηγούμενη. 

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η δυναμική στην υποκείμενη αγορά καθορίζει όγκους και στοιχήματα

Στην πρώτη  συνεδρίαση της εβδομάδας οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό και αρνητικό  πεδίο με λιγοστές αλλαγές πρόσημου μεταβολής. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό  χάσμα 0,09 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 11,37 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο, οι 2216,33 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:45 και στις 11:17.Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 17:09  και ήταν οι 2186,95 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2188,14 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,52% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 9,528 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Μάιου εμφανίστηκε χαμηλό ενδιαφέρον για εβδομάδα εκπνοής με 563 συμβόλαια την προηγούμενη με ανώτερο τις 2213,25 μονάδες και χαμηλό στις 2188,75 με τελευταία τιμή στις 2190,00 από 2204,75 μονάδες. Επίσης διακινήθηκαν 361 ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου με ανώτερο τις 2213,75 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 2192,25 με τελευταίες πράξεις στις 2192,25 μονάδες. Επίσης διακινήθηκαν 161 ΣΜΕ της σειράς Ιουλίου με διακύμανση από 2179,50 ως τις 2205,25 και με τελευταίες πράξεις στις 2182,25 μονάδες. 

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον εξαφανίστηκε στα calls του 25άρη της σειράς Μαΐου αλλά και στα δικαιώματα της επόμενης σειράς επίσης. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαΐου διακινήθηκαν 5 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς εμφανίστηκε όγκος 5 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης τις 2200 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι διατηρήθηκαν στα ΣΜΕ των τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΠΕΙΡ που ήταν 34.558 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου, της ΕΥΡΩΒ με 3.038 για την τρέχουσα σειρά και 160 για την επόμενη, της ΑΛΦΑ με 13.297, της ΕΤΕ με 7512 και 6 για τη σειρά Σεπτεμβρίου, της ΜΙΓ ήταν 1999 ΣΜΕ για την σειρά Ιουνίου και της ΔΕΗ ήταν 644. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo απλώθηκε και αφορούσε στα 4.000 συμβόλαια για ΑΔΜΗΕ, στα 2000 για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 1300 για ΜΠΕΛΑ, και στα 823 για ΑΤΤ.

Μοιρασμένοι ως προς τις εκτιμήσεις για την βραχυπρόθεσμη τάση εμφανίστηκαν οι εγχώριοι αναλυτές με τη  Merit Sec. να επισημαίνει: Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 887 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 900 και 887 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 920 και 950 μονάδες. Η Θυγατρική του ΟΤΕ, ΟΤΕ plc, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, εξέδωσε ομόλογα ύψους €150 εκατ. λήξεως Νοεμβρίου 2021 και €200 εκατ. λήξεως Μαΐου 2028. Η απόδοση των ομολόγων διαμορφώθηκε σε -0,237% ετησίως και 0,627% ετησίως, αντίστοιχα. Τα νέα ομόλογα αναλήφθηκαν πλήρως από την Deutsche Telekom. Τα νέα ομόλογα εκδόθηκαν από την OTE plc, με την εγγύηση της ΟΤΕ Α.Ε., στο πλαίσιο του υφισταμένου προγράμματος έκδοσης μεσομακροπρόθεσμων ομολόγων, που διέπεται από το Αγγλικό Δίκαιο και δεν είναι εισηγμένα προς διαπραγμάτευση. Τα έσοδα από τα νέα ομόλογα θα χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση του ομολόγου ποσού €200 εκατ. της OTE plc, λήξεως Ιουνίου 2021, καθώς και για γενικές επιχειρηματικές ανάγκες του Ομίλου. Το ΔΣ Της Αεροπορίας Αιγαίου αποφάσισε την Α.Μ.Κ. κατά €60 εκατ., με την έκδοση 18.750.000 νέων, κοινών, άυλων, ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών ονομαστικής αξίας €0,65, με καταβολή μετρητών και με δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων Μετόχων. Οι έχοντες δικαίωμα προτίμησης στην αύξηση θα δικαιούνται να αποκτήσουν νέες μετοχές με αναλογία 0,262542164271582 νέες μετοχές, για κάθε μία παλιά μετοχή, με τιμή διάθεσης €3,20/νέα μετοχή. Σε περίπτωση που η αύξηση δεν καλυφθεί πλήρως, θα ματαιωθεί. Οι νέες μετοχές που θα προκύψουν από την αύξηση θα δικαιούνται μέρισμα, από τα κέρδη της τρέχουσας οικονομικής χρήσης. Η ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης, η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης και προεγγραφής και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος προτίμησης στο Χ.Α. θα γνωστοποιηθούν με νεότερη ανακοίνωση

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης

Τόσο η πραγματική Οικονομία, όσο και το Χρηματιστήριο, είναι υποεπενδεδυμένα σε “μεγάλη εικόνα”. Την περίοδο του 1999, που χαρακτηρίστηκε “φούσκα”, η σχέση της κεφαλαιοποίησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με το ΑΕΠ είχε προσεγγίσει το 200% (σ.σ τόσο είναι φέτος και στη Wall Street) και σήμερα διαμορφώνεται κοντά στο 35%, πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου των Αγορών της Ευρώπης, σε μια Χώρα που αναμένει επενδυτική έκρηξη, τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ, τα επόμενα έξι χρόνια.

Μπορεί το επίπεδο των 900 μονάδων, στην Αγορά της Αθήνας, να μοιάζει “στοιχειωμένο”, όμως οι επιμέρους μετοχές και ειδικά εκείνες που έχουν λαμπρό μέλλον στην περίοδο ανάκαμψης που ακολουθεί (Κατασκευές, Πληροφορική, ενέργεια, κ.α) υπεραποδίδουν σημαντικά, προσελκύοντας το ενδιαφέρον Εγχώριων και Ξένων Επενδυτών. Βρισκόμαστε στη φάση που τα θεμελιώδη παίζουν μικρότερο ρόλο σε σχέση με τη ρευστότητα και τις θετικές προσδοκίες, όπως αυτές διατυπώνονται από τους Επιχειρηματίες της Χώρας και τους Διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης. Πλέον και η Ποντοπόρος Ναυτιλία, για πρώτη φορά στην ιστορία του Θεσμού, τολμάει να εκδώσει ομολογιακό δάνειο 100 εκατ. με την εισηγμένη στον NASDAQ, “Costamare”, να το δοκιμάζει στις 19 – 21 του μήνα. Από την άλλη, οι δηλώσεις από σημαντικά Στελέχη Επιχειρήσεων, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ήταν ενδεικτικές για τι θα πρέπει να περιμένουμε από την Ελληνική Οικονομία στο μέλλον, ενώ όλο και περισσότεροι Αναλυτές προβλέπουν ότι θα υπεραποδώσει τα επόμενα χρόνια.

Ο εμβολιασμός συνεχίζεται απρόσκοπτα, με την Τουριστική περίοδο να ανοίγει την αυλαία της, περιμένοντας να δούμε τι θα καταφέρει στο 2021. Οι Πιστοληπτικοί Οίκοι, ο ένας μετά τον άλλον, αναθεωρούν προς το καλύτερο τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας, ενώ η Α.Μ.Κ. της Πειραιώς έδωσε την ευκαιρία, για πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια, κάποιοι Συμμετέχοντες να ξεκινήσουν με κέρδη την επένδυση τους. Τα πρώτα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου είναι ενθαρρυντικά, κάτι που λειτουργεί θετικά στην Αγορά, ενώ την εβδομάδα που έρχεται περιμένουμε ακόμα περισσότερα αποτελέσματα με πρώτα εκείνα της ΕΛΧΑ, που πρόσφατα έκανε σημαντικό placement στα 2 ευρώ.

Φαίνεται ότι οι κλάδοι που είχαν πληγεί περισσότερο από την πανδημία επανέρχονται και χρηματιστηριακά δριμύτεροι στο ταμπλώ, καθώς το “έξυπνο χρήμα” προσδοκά σε ανάκαμψη. Άλλωστε η Αγορά έχει την τάση να προεξοφλεί τόσο τις αρνητικές, όσο και τις θετικές εξελίξεις. Το πολύ σημαντικό δεδομένο είναι ότι ενώ είμαστε σε ημερήσιο ‘short’ και στους 3 βασικούς δείκτες (ΓΔ, FTSE25, ΔΤΡ), τα ‘stop’ μας είναι σε πολύ κοντινά επίπεδα.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδική σήμερα Τρίτη 18/5, με τους επενδυτές να ξεφεύγουν από τις ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των λοιμώξεων κοροναϊού στην περιοχή και από την επιφύλαξη που προκάλεσε μια υποτονική συνεδρίαση στη Wall Street, ενώ οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό βοήθησαν να σκαρφαλώσουν οι τιμές του χρυσού σε επίπεδα υψηλών σε βάθος  τριών μηνών.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 1,06% μετά από μια μικτή συνεδρία τη Δευτέρα, χωρίς να αντισταθμίζει τις απώλειες των τελευταίων εβδομάδων. Αλλά στις 9:00 δική μας ώρα η μεταβολή του ήταν +1,49% με τον δείκτη στις 683,7 μονάδες.

Ο Nikkei στην Ιαπωνία σημείωσε άνοδο έως 2,2% από τις ισχυρές αναφορές κερδών και στις 9:00 ώρα Ελλάδας κέρδιζε +2,25%. Ενώ οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ αυξήθηκαν 1,18%. Ο δείκτης CSI300 των blue-chip της Κίνας ήταν -0,20% χαμηλότερα.